Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 2769 visningar

Stortåns betydelse

1979 • Vetlanda
#1
1 maj 2018 - 09:06
Gilla
Hej alla löpar entusiaster. :-) Någon som vet, har haft osv problem med framfot och främst stortån? jag kan vinkla stortån upp o ner men inte krulla den? Har det mkt betydelse för löpningen och ökar det skaderisken? Lite ont i framfot om jag inte har väldämpade skor. Upptäckte detta för ca två månader sen och är ofta skadad tänkte om det kan ha ett samband? Är endast i höger fot, vänster inga problem, smärta el nåt..
1962 • Laholm
#2
1 maj 2018 kl 22:19
Gilla
Vid överpronation kan stortån få ta relativt mer belastning...
Annika
1979 • Mölndal
#3
2 maj 2018 kl 06:01
Gilla
Det beror lite på. Jag har stelopererat den ena stortån (effekten är den motsatta mot det du beskriver; jag kan "krulla" tån men kan inte vicka den upp och ner) och med fel skor och om jag inte tänker på vad jag gör blir det gärna så att jag omedvetet rullar ut över utsidan av foten för att skjuta ifrån med de tårna, eftersom kroppen vill avlasta stortån som ju inte fungerar som den ska. Det är inget jag känner av i foten, men däremot blir det ju en felbelastning som kan leda till besvär upp i lår och rumpa.
Mitt råd skulle vara att du försöker bli medveten om hur du sätter i fötterna och även hur du skjuter ifrån - gör du olika på de olika sidorna? Kanske filma, eller be någon titta. Om det skiljer sig kan du förhoppningsvis ha hittat förklaringen till varför du skadar dig.
Andreas
1984 • Kävlinge
#4
2 maj 2018 kl 09:24
Gilla
Ju fler delar av kroppen man kan rekrytera till sin löpning desto bättre förutsättningar. Stortån inget undantag. Mycket toe spring i väldämpade skor, kanske kan hitta något luftigare för tårna (joe nimble, xero shoes, vivobarefoot eller dyl) utanför löpningen så att stortån får automatisk styrketräning när du promenerar?
1979 • Vetlanda
#5
5 maj 2018 kl 08:55
Gilla
Stort tack för svaren. Kollar jag på mina skor så har de slit punkter på lite olika ställen..intressant. Använder helt klart utsidan mer förstår kopplingen till besvären nu.. I en skoaffär trodde hon att en nerv ligger i kläm men hur får man den att fungera igen.. Har även ont i ryggen så funderar på om det sitter högre upp men nu vill jag bara få den fungera.Så ledsen över att inte kunna springa, vilat nu i två veckor och fortfarande ont. Tid hos sjukgymnast om två veckor så hoppas de kan hjälpa mig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.