Löpning Träning 3 inlägg 1060 visningar

Andningsproblem efter 35k

1991 • Umeå
#1
3 juni 2018 - 20:14 (Redigerad 3 juni 2018 - 20:16)
Gilla
Hej!

Jag sprang igår Stockholm marathon, vilket var mitt första marathon och första gången jag sprungit över 30 km. Jag följde ett träningsprogram mot 4 timmar och det har känts bra på långpassen under våren där jag kört flertalet 25 km på i snitt 5.30.

På grund av värmen tog jag det lite lugnare och släppte mina tidsambitioner, men hade som strategi att köra 15-28 km lite snabbare för att gå ner i fart lite mot slutet (delvis på grund av bansträckningen). Det höll ett tag och jag låg på 6.00 fram till ca 35 km, precis efter Västerbron, då jag började få problem med andningen. Inget farligt, men det var som att förmågan att ta djupa andetag försvann. Jag lyckades bara kippa i mig luft i toppen av lungorna, vilket gjorde att jag fick gå bitvis. Efter en stunds promenad kunde jag börja ta djupa andetag och springa igen, men då återkom problemet och så höll jag på den sista biten.

Jag har aldrig haft detta problem tidigare, så här kommer min primära fråga: Hur bör jag träna för att undvika detta? Är det bålstyrka jag saknar, kondition, eller något annat? Rimligtvis försvinner det väl med mer och längre långpass, men jag tänkte jag skulle försöka vara så effektiv som möjligt och komplementera med annan träning om det hjälper.

Tacksam för tips!

Edit: Nu när jag postat detta ser jag att det fanns liknande trådar. Och då tyckte jag ändå att jag försökte söka först :-)
1984 • Göteborg
#2
5 juni 2018 kl 09:52
Gilla
Jag hade samma upplevelse i lördags, för mig kom det vid 38 km ungefär. Kunde bara ta ytliga korta andetag, försökte jag dra djupa andetag fick jag som kväljningskänslor. Jag bestämde mig för att gå en bit istället, det blev typ 2 km jag gick, sen kunde jag hjälpligt varva gång och jogg in till mål. Känslan försvann kanske 20-30 min efter att jag kommit i mål.

Jag tror det berodde på utmattning/väggning, eller kanske värmen. Eller allt i kombination. Funderade på att prata med sjukvårdare efter vägen men antog att de skulle plocka av mig från banan om jag sa att jag hade svårt att andas, så jag promenerade istället. Tänkte inte missa medaljen när jag tagit mig så långt haha. Totalt logiskt resonemang i stunden, kanske mindre smart så här i efterhand.

Vet inte om man kan få några svar om man går till läkare eller liknande nu, om tillståndet bara kommer efter långvarig löpning. Men tar också gärna emot tips och råd.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
5 juni 2018 kl 11:23
2 Gilla
Vi nordbor är nog inte skapta att springa långdistanslopp i 30+ gradig värme och stekande sol.

Mina 2 cent...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.