Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 3094 visningar

Kayano 25 och GT-2000 6 i en sko?

1986 • Trollhättan
#1
28 oktober 2018 - 13:16 (Redigerad 28 oktober 2018 - 13:37)
Gilla
Hej allesammans!

Har någon form av skada/återkommande inflammation runt tå 2 i framfoten.
Misstänkt klämda nerver och en ortoped vill operera.
Annan läkare anser neuroma ej är fallet och och belastning på framfoten bör minskas.
Annan läkare tror ej heller på neuroma.
Hur som helst så behöver jag nya skor och dessa behöver ha en acceptabel passform.
Är väldigt beroende av att kunna röra mig mycket för att kunna hantera mina sinnen och mående så skulle behöva hjälp i jakten på skor med acceptabel passform.

Likt många andra, med vissa skador i åtanke eller helt enkelt med ambitioner om att hitta skor som är bra och har i närheten av rätt passform, så har jag provat en uppsjö skor.

Tidigare gått genom några upplagor av Asics GT-2000(normalbredder) i storlek 41,5 och har valt en större storlek med hänsyn till framfotens bredd och då antagligen offrat lite av tanken på hur skorna är tänkta att arbetas med.
Använder i övrigt inlägg frästa ur laminerade EVA, för att lyfta valven och avhjälpa överpronation.
Enligt bilder funna via google, på vilka man presenterar fottyper, så skulle jag säga att främre delarna av mina liknar den romerska typen där tå två och tre är några mm kortare än stortån.
Anses även ha breda framfötter.

I Kayano 25 storlek 40(2E) så har jag fått en helt ok passform i tåboxen och en bit bakom denna.
Stortån ligger bra utan att störas av för mycket tryck från sidan.
Storleken känns bra och upplevde inga problem med att det
fanns 5-7 mm kvar framför stortå.
Dock så har vadderingen runt hälen varit för mycket och dess tryck på hälsenorna har gjort att de valts bort.
Upplevde annars att materialet, framför allt i främre delen av skon följde rörelser och vridningar väldigt bra.
Mechen ovanpå veckade sig heller inte nämnvärt.

I GT-2000 6 storlek 40(2E) så finns inte alls samma bredd i främre delen av tåboxen. De smalnar av tidigare och är mycket spetsigare än Kayano.
De trycker ihop tårna från båda sidorna.
Storlek 40,5 lättar trycket på sidan av tårna en aning.
Materialet ovanpå tåbxoen har på dessa inte i närheten samma följsamhet som Kayano 25, på 2000 6 så veckar de och har sig och detta blir mer påptagligt med den större storleken.
Betydligt mindre vaddering runt häl, vilket passar mig bättre.

Så, finns det något märke som gör en sko med passform och följsamma material i tåboxen likt Kayano 25 (2E)?
Men med mindre utstickande vaddering runt häl likt GT-2000 6?

Är öppen för olika drop och dämpning.

I övrigt tycker jag Asics inte verkar lika noga med hur skorna monteras numera.
Flera par Kayano 25 jag stött på har haft olika mängd vaddering i hälkapporna och vänster respektiver högersko avspeglar sällan varandra bra. Inom toleranser kanske ...
1983 • Göteborg
#2
28 oktober 2018 kl 14:29
Gilla
Har du provat adidas Solar Glide ST? Jag hade dom några löprundor men tyckte att det var alldeles för rymliga vid tårna (typ Kalle anka feeling) men jag har smala fötter. Dom var stabila vid hälen men mer mjuka. Min man fick mina skor (vi har samma storlek) men han har bredare fötter och tycker dessa är toppen...
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#3
28 oktober 2018 kl 16:03 Redigerad 28 oktober 2018 kl 16:05
Gilla
Var trycker dina Kayano på hälsenan? Oftast är det där skornas hälkappa går upp en bit. Om du redan har ett par Kayano men inte kan använda dem pga det så prova kanske att "klippa" av en bit där för att ta bort trycket på hälsenan. Jag skulle inte rekommendera att du köper en ny sko och direkt gör det, men om du redan har en sko du pga detta inte kan använda så varför inte?
Ett alternativ är en Rune Larsson operation, dvs att ta bort det hårda plastinlägg som finns i hälen, men det är en större operation som också gör att skon känns lite större.
Var får du förresten tag i 2E? Det brukar inte gå att köpa i europa vad jag har sett.
1986 • Trollhättan
#4
28 oktober 2018 kl 17:17
Gilla
Tack för svar.

Läst lite om Adidas skorna.
Vet ej hur stor roll det spelar att jag väger 62 kg men skorna rekommenderas till tyngre personer.
Ska se om jag kan råka springa på de när jag drar till Göteborg i dagarna. På bild så ser de i alla fall mer avrundade ut där tårna ska vara.
Just nu är jag glad om jag bara hittar skor passar bra och är ok nog att gå i då mina tidigare skors bäst före har passerats för länge sedan.

Fick tag i det sista paret i storlek 40 från Nederländerna via Löplabbet, men i och med att mängden padding runt hälen skiljde avsevärt mellan skorna samt att en skon var skev i allmänhet så gick de tillbaka som reklamation. Något hade gått snett vid tillverkningen hos Asics.
I övrigt plus till Löplabbet som tog hem de när inga av de andra företagen jag frågat hade möjlighet eller kunde tänka sig göra så för tillfället.

Hade de funnits fler inom EU så hade jag bett om nya, men då detta ej var möjligt så letade jag upp två par GT-2000 6 (2E) i storlekarna 40 samt 40,5 som jag nu har hemma. Har bara testat de i lägenheten.

Efter att ha växlar storlek och gått runt med de här hemma ett tag så märker jag hur stor skillnad det blir när det som man kallar flex groves på under framfoten hamnar 4 mm längre bak på det mindre paret.
Det känns i alla fall för tillfället bättre för lederna i tårna när jag går runt i det paret.
I det större paret verkar nästan foten vilja glida lite framåt just för att de flexar mer längre fram. Men med den storleken så tillkommer ju trycket på och vinklingen av stortån.

Om lederna, framför allt märkbart i den onda tån känns bättre för att skon faktiskt böjs på rätt ställe för mina fötter vet jag dock ej.
Upplevs skönare och det här med att man försöker få foten att rulla från yttersida mot stortån upplevs just mer... rullande.
Om just det är bra i längden och inte bara beror på att jag belastar fel vet jag heller inte.
2001 • Bromma
#5
28 oktober 2018 kl 17:46
Gilla
Jag vet inte om det skulle kunna hjälpa men flera skor har ju en ovandel i exempelvis Nikes Flyknit-material som mest sitter som en strumpa. Är stretchigt och töjbart. Exempel är Nike Epic React Flyknit, Nike Zoom Fly Flyknit och Nike Free Rum Flyknit.
1986 • Trollhättan
#6
28 oktober 2018 kl 18:43
Gilla
GT-2000 7 som ska släppas nu i november verkar till synes ha en ovandel med material likt de samt Kayanon.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.