Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 4115 visningar

ont i ena vaden

Rikard S
1984 • Bankeryd
#1
19 december 2008 - 19:31
Gilla
det hela började väl egentligen i november. då var det dock ena knät som gjorde ont när jag sprang. tog löpuppehåll i november och simmade och gjorde lite annat istället.

sen nu när jag börjat springa igen så är knät bra men istället har vaden i andra benet börjat göra ont när jag springer. det började mitt under ett pass med något ökande smärta hela tiden, hade bara 2 km kvar då när jag sprang (totalt 5 km..) så jag tänkte inte så mycket på det. trodde mest att det var något för att jag haft så långt uppehåll. men så var det likadant passet efter, började komma redan efter 1 km med ökande smärta. sen körde jag ett längre pass några dagar senare och då kom det igen. *suck* var så less på det då så jag härdade ut och körde hela rundan, dumt kanske såhär i efterhand.. hade då ont i vaden och småhaltade dagen efter för det gjorde ont, 2 dagar senare var det nästan bra igen.

som sagt, smärtan kom inte plötsligt utan mer krypande. inte heller nån specifik punkt i vaden utan mer lite överallt, så det borde inte vara nån bristning i muskeln? inte kan jag ha drabbats av gubbvader i min unga ålder heller? :) någon som känner igen detta eller har en aning om vad som kan vara fel eller tips överhuvudtaget, vill ut och springa några mil!
1971 • Malmö
#2
25 december 2008 kl 00:41
Gilla
Enl. Det jag har läst mig till drabbar gubbvad även yngre människor .. Min gissning är att det är det du har dragit på dig.
1978 • bromma
#3
25 december 2008 kl 15:39
Gilla
jag fick en muskelbristning i vaden ("gubbvad") vid ringa 27års ålder, men de symtom du beskriver tycker jag inte riktigt stämmer in på vad jag upplevde.

men det kanske kan vara olika. jag gick hursomhelst till en sjukgymnast som hjälpte mig att få bort ärrvävnaden vid skadan. om den är kvar slår man upp bristningen hela tiden. tyvärr innebar det långt uppehåll från löpning. när jag sedan började springa igen gällde det att trappa upp långsamt och stretcha ofta. i början stretchade jag mer än jag sprang. bra skor är också en förutsättning.
1965 • Ulricehamn
#4
29 december 2008 kl 22:33
Gilla
jag har liknande symtom men i bägge vader i mitt fall berode det på att jag löpte mycket på asfalt när jag testade mjukare underlag minska smärtan betydligt
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.