Löpning Skador & Rehab 39 inlägg 10491 visningar

Nu har jag tröttnat

1972 • Uppsala
#1
27 december 2019 - 18:25
Gilla
Sen i somras har jag haft ont i baksidan av högerlår. Både upp mot skinkan och ner mot knävecket. Efter läst bla i trådar här på jogg.se om rehab träning av hamstringen har jag provat vila, inte vila, stretch inte stretch och styrketräning med och utan vikter. Det blir inte bättre men inte sämre heller.
Kan ni rekommendera någon, helst ansluten till försäkringskassan, duktig fysioteapeut, läkare eller vad som helst i Uppsala som kan hjälpa mig.
< < < 1 2 > > >
Åsa
1965 • Uppsala
#2
27 december 2019 kl 21:04
Gilla
Cantorns sjukgymnastik Mats Duren ansluten till försäkringskassan eller Jacob Moe kiropraktor och rehab
1972 • Uppsala
#3
27 december 2019 kl 21:40
Gilla
Tack
Vet du om de har erfarenhet av idrottsrelaterade besvär eller är de allmänpraktiserande?
Åsa
1965 • Uppsala
#4
28 december 2019 kl 08:54
Gilla
De har idrottskadeerfarenhet bägge två
1979 • Bollnäs
#5
28 december 2019 kl 14:55
Gilla
Jag har lika. Fast känns mest ner mot baksida knä. Känns som muskeln stramar/är för kort typ.?

Hur är dina höftböjare? Korta?
Kan vara så att du får en bäckenrotation om höftböjarna är korta. Vilket gör att det drar på baksidan.
Jag har haft det sedan aug, men tror att jag kanske börjar bli bättre nu..
1972 • Uppsala
#6
28 december 2019 kl 19:07
Gilla
Jag körde längre och tekniskskogsstig innan problemen började. Jag fortsatte med det en bit in på hösten.
Tyvärr kan jag inte skryta med att jag stretchade i någon större utsträckning än tidigare.
Så det kan mycket väl vara så att höftböjaren är kort.
1979 • Bollnäs
#7
29 december 2019 kl 09:28
Gilla
Ok,
Jag fick mitt i aug. I slutet på ett långpass så kände jag att nått hände i baksidan. Inget huggande så som en sträckning.

Vila en sväng men inget hände. Bokade en tid till min sjukgymnast som trodde det var typ falsk ischias. Vi testade lite olika saker under några veckor. Jag testade även att vila helt under nån v. Men blev ingen skillnad.
Känslan i benet var som att baksidan, mest ner mot baksida knä, men även lite upp mot skinkan, var spänd. Som att nån muskel var några cm för kort.

Gick att springa kortare sträckor. Blev varken bättre eller sämre.

Testade sen att boka en tid hos en annan sjukgymnast. Han kollade igenom min kropp och kunde typ utesluta ischias. Dock tyckte han mina höftböjarmuskler var väldigt korta, och han tyckte jag skulle börja töja/stretcha dom.

Första tiden hände typ inget alls, jag hade svårt att se kopplingen mellan korta höftböjare och ont i baksida lår/knä.
Pratade med Fredrik Zillén, (Löpteknikspecialist)
om problemet och även han sa att det fanns ett samband.
Så har nu 4 övningar som jag har kört några v. Och det som hänt är att jag blir mjukare i höften, så jag har fått en liten förändring i löpsteget, vilket gör att jag inte får ont när jag springer.
Dock så finns ”känslan”/stramheten kvar i mitt ben. Men känns som det blir lite lite bättre för varje dag även om jag springer.


Sry för långt inlägg. :)
1987 • Halmstad
#8
29 december 2019 kl 14:51
Gilla
Detdär måste jag nog av egen erfarenhet säga att de är den förbannade ischas dom bråkar.
Väldigt vanligt hos löpare.
Eller har du fått någon lösning på det? :)
1972 • Uppsala
#9
29 december 2019 kl 23:17
Gilla
Ingen lösning än.
Jag har tid hos sjukgymnast andra veckan efter nyår. Får se vad de kommer fram till.
1987 • Halmstad
#10
30 december 2019 kl 12:28
Gilla
Hoppas de löser sig fort!
1984 • Göteborg
#11
30 december 2019 kl 22:36
Gilla
Det lurigaste är väl att ingen kan ju fixa helheten åt dig, möjligtvis göra åtgärder för att släcka det värsta (i bästa fall) och ge råd om övningar, men tror att det i slutändan har att göra med hur man steg för steg rör sig under dessa femtimiljarder steg på teknisk skogsstig, och det är ju egentligen inget någon kan göra åt dig.
Att undvika motsatt effekt är ju givetvis bra också för man vill ju så mycket så ibland går det åt det hållet. Fokusera inte alltför mycket på problemområdet, det är ju svagt. Om stretching, försök att tänka lite yoga-aktigt avslappning genom andningen snarare än töja, och fler delar då än bara baksida lår.
Men sen har man ju troligtvis någon slags felaktigt inlärt rörelsemönster i motoriken som visar sig efter x antal km/mil när man väl är redo att köra igång igen. Den är nog den klurigaste i terrängen eftersom underlaget varierar mycket. Att tänka att andra delar (ex. diagonala magmuskler) kompenserar för höfter/ben kan nog underlätta, men det är ganska stort jobb det där eftersom det som sagt kan variera från steg till steg.
1972 • Uppsala
#12
30 december 2019 kl 23:36
Gilla
Du har nog helt rätt.
Det finns förmodligen många orsaker till problemet och det är inte med nödvändighet att det är just där symtomen visar sig som om är det egentliga problemet.
Att själv komma underfund med vad som är orsak och verkan är nog hopplöst. Det är bara att hoppas på att hitta någon duktig och erfaren innom området som kan hjälpa till med det.
1984 • Göteborg
#13
30 december 2019 kl 23:53
Gilla
#12
Mja, där håller jag inte med, eller hoppas på att du har fel. Jag tror snarare att det är man själv som sitter på svaren (fastän man inte vet det just i nuläget, då hade ju inte frågan uppstått, men någon slags djupare del av "jaget", cellminnet om inte annat, fysiken man glömt finns/hur man lyssnar på) och givetvis kan det behövas hjälp, men tror att man gynnas av att ändå förstå att den hjälpen bara kan ses som en skjuts på vägen som man själv ska vandra sen.
Den allra svåraste faktorn där tror jag är tålamodet, man vet ju att man "borde" palla si och så mycket, men man vill mer ändå, och att då gå tillbaka till absolut basic är ju nästintill som att be nån gå tillbaka till promenader för att "du är ju inte gjord för sånt där".
Tror att det är nyttigt då att tänka att träningen är cirkulär. Man "tappar" inte det man gjort, man bara upplever det från nya synvinklar. Och när man är klar med den vinkeln bör man vara på en cirkel utanför det man redan upplevt/åstakommit. (Lite klurigt i träningssammanhang eftersom en stor del av det är en färskvara, men om man pallar med att tänka väldigt långsiktigt så.)

Ofta rör det sig om så små saker så man inte ens fattat att de existrerat, alltså i motoriken. Du är ju uppenbarligen långt före mig i hur man ska röra sig effektivt i terräng, men bara dom där små grejerna man upptäckt ger ändå hopp om att det ska upplevas lättare och generera mindre skaderisk i framtiden. T ex att du i "stående" relativt upprätt läge är betydligt starkare, så kan man få in känslan av att landa "upprätt och lösgjort" i så gott som varje steg oavsett om underlaget sluttar/består av rejäla klivningar så kan man få hjälp av övriga fysiken på vägen. Om man däremot snöar in på tekniska detaljer som hur fotnedsättningen är eller vilken muskel man spänner kan det få motsatt effekt (att man felkompenserar någon annanstans), och dessutom är det dynamiskt för varje steg, så inte det lättaste som sagt.
Men hopplösheten är din värsta fiende. Svaren finns inom dig.

1972 • Uppsala
#14
20 januari 2020 kl 19:46
Gilla
Och så kom domen.
Senfästet till Hamstringsmuskeln mår inte bra.
Till att börja med 3v löpstopp och dagliga rehab övningar.
Bara att bita ihop och inte fuska med dem. Som tur är funkar Crosstrainer så jag kan få svettas ordentligt ändå.
1984 • Göteborg
#15
20 januari 2020 kl 23:59
Gilla
Surt besked! Men 3v lät ganska humant ändå. Håller tummarna att programmet ska funka bra!
1986 • Karlstad
#16
21 januari 2020 kl 07:11
Gilla
Magnus: vad fick du för övningar?
Bryggor och annat som sedan leder till excentrisk hamstringsövning, typ "finnen"?
#17
21 januari 2020 kl 08:48
Gilla
https://KiSex.net - fantastisk datingsida för vuxna som vill hitta en partner för att ha sex
1972 • Uppsala
#18
21 januari 2020 kl 17:45
3 Gilla
Bild uppladdad av Magnus Asplund
Jag fick 5 övningar.
Övning 1-3 dagligen
Övning 4 och 5 3ggr i veckan.

3v löpförbud verkar bara vara början. Sjukgymnasten ville se om övningarna ge smärta. Om tre veckor är det återbesök, får se vad hon säger då.
Björn Ahlqvist
1971 • Kristianstad
#19
22 januari 2020 kl 08:27
1 Gilla
1984 • Göteborg
#20
22 januari 2020 kl 21:42
Gilla
3:an är en sån grej jag hade varit väldigt försiktig med, särskilt när man t o m beskriver det som en töjning. Från yogan (bra utförd, är skitkass på det själv tyvärr men man försöker ju ta till sig sånt som är bra ändå) kan man ta med sig andningstekniken där man sträcker genom att andas ut och liksom låter benet längas ut av sig själv i avslappning, vilket brukar bli lite mer för varje utandning för att man kan slappna av ett snäpp mer för varje gång.
Då tar man bort risken att råka översträcka en redan skadad muskel eller motsvarande muskler som i princip krampas ihop för att kompensera. Om man inte väljer det alternativet kan man ju åtminstone ha en strikt regel att hålla sig under gränsen för när det känns obehagligt eller gör ont.

Särskilt övning 4 tycker jag för övrigt är briljant (går att variera sedan också vid progression) där man får med styrka, balans och motorik i en enda övning.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.