Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 3079 visningar

Ont med skor, smärtfri barfota

1980 • Norrtälje
#1
2 juni 2020 - 09:51
Gilla
Hej och hå!

Precis som många andra som hade tänkt springa Stockholm Marathon i lördags var jag ute och sprang ett eget långpass. I mitt fall blev det inte 42,2 km, men väl 35. Det är till dags dato den längsta löpningen jag gjort.

Under passet fick jag en lätt känning i utsidan av höger fot, under "knölen" och en liten bit i riktning mot lilltån. Det bekymrade mig inte så mycket då det försvann efter en stund.
Efteråt hade jag väl ganska stela ben, men dagen efter kunde jag gå normalt igen, men den lilla smärtan i höger fot var tillbaka.

Så igår tillbaka på jobbet lufsade jag runt i mina mjuka (jättemjuka) Hoka-tofflor, och jag kände hur problemet växte under dagen. Det var inte alls skönt hur foten sjönk ner i tofflan.

På kvällen testsprang jag lite. Barfota inomhus, ingen smärta alls!
Neutrala, något instabila skor, på grusväg, det gick inte.
Lite mer dämpade skor med hyfsad stabilitet, helt okej.

Jag har tittat lite i min anatomibok för konstnärer, och smärtan sitter vid "tärningsbenet".

Borde jag låta bli att springa till smärtan har försvunnit helt, eller är det okej att springa i de skor jag tycker faktiskt funkar?

Jag tycker det är intressant att de är nästan helt problemfritt att springa barfota, men att det ömmar med skor, särskilt de skorna som inte erbjuder mycket stöd alls på insidan.
dadgom
1983 • Vindeln
#2
2 juni 2020 kl 10:31
1 Gilla
Skulle kunna vara nåt med Peroneus brevis
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
2 juni 2020 kl 10:49
1 Gilla
Jag skulle låta bli skor så länge det smärtar. Lite korta bitar på gräsmattan barfota borde gå bra, jag har en idrottsplan inom räckhåll, där brukade jag köra intervaller och avsluta med några varv barfota på gräsplanen (får se upp med småsten bara)
1980 • Norrtälje
#4
2 juni 2020 kl 11:11
1 Gilla
Tack för input. Japp, skulle kunna vara Peroneus brevis. Nu ska jag läsa på lite vad det innebär. Än så länge har jag inga jättestora besvär, vill helst att det håller sig så.
1987 • Örebro
#5
2 juni 2020 kl 19:48
2 Gilla
Har haft problem med delar utav Peroneus brevis, ont vid knölen.

Började med excentriska tåhäv men också tåhäv i vinkel för att just stärka området på yttersidan. Lägger en kil så stortån ligger högre sedan kör jag tåhävningar.

Testa detta så kommer du känna direkt om det är den som krånglar.
1980 • Norrtälje
#6
2 juni 2020 kl 23:04
Gilla
Tack för tipset!
1980 • Norrtälje
#7
3 juni 2020 kl 09:46
Gilla
Tack återigen till er som tar er tid att dela med er av era erfarenheter, som relativt ny löpare är det guld värt! Alla symtom stämmer mycket väl överens med Peroneus brevis.

Efter att ha läst på lite blir det löpvila ett tag, egentligen en no-brainer, men bra att veta vad det antagligen är. Ev att jag testar barfota på någon gräsmatta om det känns bra.

Hoka-tofflorna på jobbet lär jag låta bli så länge det här varar. Det är kanske inte så smart att traska runt med något extremt svampigt på fötterna hela dagarna, även om det är lätt att tro det när golvet är helt stumt (klinkers, badhus). Dagen efter löpningen hade jag inte de här problemen, även om första känningen kom på löpningen, utan det var på måndagen på jobbet som det verkligen växte och blev ett reellt problem.
Ska inte bara skylla på tofflorna, kanhända att jag sprungit lite för mycket på sistone...
dadgom
1983 • Vindeln
#8
3 juni 2020 kl 11:47
1 Gilla
Jag har för mig att massage längs vadens utsida kan hjälpa. Har du sprungit mer än vanligt kan stela vadmuskler bidra till att det sliter extra på senfästet i foten
1980 • Norrtälje
#9
3 juni 2020 kl 12:19
Gilla
Japp, jag har ökat träningsmängden en hel del. Jag har försökt trappa upp det stegvis, och det är mest längden på löpningarna som ökat, inte antalet pass, men när jag tittar i Garmin Connect ser jag att jag kom upp i dubbelt så många kilometer i maj jämfört med april.
Då hade jag iof ett uppehåll i början pga lätta förkylningssymtom...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.