Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 46923 visningar

Knuta under foten

1967 • Umeå
#1
20 januari 2009 - 14:47
Gilla  
Hejsan,

Märkte häromveckan att jag har en liten knuta/förhårdnad mitt under foten. Känns som den skulle sitta på den sena man kan känna som löper från stortån. Har egentligen inte ont, men det smärtar en del när jag trycker på den. Jag märker mest av det när jag går barfota och trampar med fotvalvet på någonting.

Nån som har en susning vad det kan vara?

/J
1975 • Nyköping
#2
20 januari 2009 - 17:59
Gilla  
Vårdcentralen. Eller sjukvårdsupplysningen. Knutor skall undersökas.
Anna Helleblad
1965 • Stöde
#3
20 januari 2009 - 21:00
Gilla  
Jag har precis en sådan på precis det stället. Jag upptäckte den när jag hade hälproblem som gjorde ont även i fotvalvet. Både läkare på vårdcentral och ortoped som ordnade med inlägg i skorna samt en sjukgymnast har undersökt den och kan inte riktigt säga vad det är, mer än att det är något som bildats där, som inte är något farligt. Läkaren på vc sa att den förmodligen kommer försvinna av sig själv så småningom. När jag hade hälproblem gjorde det ont när jag masserade knuten eller tryckte på den. Den finns fortfarande kvar fast det är över ett år sedan jag hade ont. Nu har jag ingen smärta i den längre, vare sig när jag trycker på den eller annars. Men även om det låter exakt som min, när du beskriver den, ska du självklart göra en undersökning på vc, men mitt tips är att det är ofarligt, men något du kanske får dras med.
Lycka till!
1967 • Umeå
#4
20 januari 2009 - 21:30
Gilla  
Ok... då får det bli så att nån får kolla på foten.... har annars litre svårt att åka själv till sjukan om det inte gör "rejält ont"... man har periodvis stämpelkort där ändå när man har fyra ungar.
1981 • Linköping
#5
20 januari 2009 - 21:42
Gilla  
En bekant som har hälsporre menar att det på honom har satt sig på senan under foten. Den är alldeles knölig av knutor.
1956 • Falköping
#6
21 januari 2009 - 10:29
Gilla  
Jag har fått knutor på senorna under båda fötterna.Jag fick tips av en kunnig massör att söka till Sportskadekliniken i Vänersborg(kanske lite långt från Umeå) men försök hitta något liknande där de är kunniga på löpning.Jag tror inte på Vårdc i detta fall om du inte råkar få en läkare som kan löparskor.
I mitt fall berodde det på felaktiga skor som gav tryck på senan och orsakade en utgjutning eller broskbildning.
Förmodligen kommer den vara kvar hela livet men kan också försvinna av sig själv enl. Lars Carlsson på Sportskadekliniken som är erkänt kunnig på löpning och skor.Jag fick hjälp med inlägg med urspårning för senan och springer nu obehindrat, men knutorna är kvar och är onda när man trycker på dom.Hoppas du får hjälp, för mej har det gått bra, men känns irriterande när man kanske hade kunnat undvika det med rätta skor!
Lycka till!
1967 • Umeå
#7
21 januari 2009 - 13:44
Gilla  
Bockar och bugar.... detta forumet är guld värt! Till sanningen hör oxå att jag den senaste månaden ökat på mängden från 40-50 till 60-70km/vecka vilket kanske har påverkat belastningen.
Pelle Lindgren
1969 • Onsala
#8
17 februari 2012 - 02:36
Gilla  
Hej Jörgen. Lite sent men jag har också fått en knuta under foten. Mitt på senan till stortån. Närmare bestämt under vänsterfoten precis där hållaren till Nike+ chipet sitter...
Har 3 olika par Nike med + (använder inte chipet) men det verkar bara som jag får ont av mina LunarGlide. Har nu tagit bort halva chiphållaren så att den inte känns längre och det verkar bättre (även om det är ett placebo?:-) ). Undrar bara om detta kan stämma in på din upplevelse? Fick du reda på orsaken?
Hls
Pelle
1952 • Varberg
#9
17 februari 2012 - 10:23
Gilla  
Hej Pelle. Jag tror du funnit orsaken till din knuta. För övrigt kan knutor på senor bildas lite här och var i kroppen.
Magnus
0 • Sthlm
#10
17 februari 2012 - 14:16 Redigerad 17 februari 2012 - 14:17
Gilla  
Blev fel.
1978 • Arboga
#11
17 februari 2012 - 14:34
Gilla  
Det kan vara Ganglion på senorna. http://www.akademiska.se/templates/page____28740.aspx

Är relativt enkla ingrepp för åtgärd när man väl kommer till en speciallist.
1952 • Varberg
#12
17 februari 2012 - 15:03
Gilla  
Javisst, men har man inga besvär ska man passa sig för att skära under foten. Ärrbildningen kan ibland skapa större problem än det ursprungliga.
1967 • Umeå
#13
17 februari 2012 - 15:49
Gilla  
Hejsan, Nej jag blev aldrig varse om vad som var orsaken, dock så övergick det till "hälsporre" eller rättare sagt kraftiga smärtor i infästningen av senan i hälbenet. Jag drogs med detta ända till i höstas, kanske beroende på att jag fortsatte att träna så gott det gick. Periodvis gick det bra, men andra perioder kunde jag inte gå alls. Nu är min högra fot bra, kan aningen känna av knutan men om jag inte visste att jag haft den där skulle jag inte tänka på det. Dilemmat är att nu har jag igen ökat på träningsdosen och då har jag börjat känna likartade problem på vänster fot, dock är jag inte öm under foten och känner inga knutor men jag har emellanåt en intensiv smärta precis i samma infästning.

Ifjol våras skaffade jag nya dämpade skor och även gjorde ilägg, men jag vet inte om det hjälpte mig. I somras bestämde jag mig för att prova att börja springa mer i barfotaskor (trodde att det skulle vara helt kört) men det visade sig att jag antagligen la om löpsteget en aning mot mer framfotalöpning och jag upplevde som att det hjälpte.

En annan sak som jag upplevt hjälpt när jag haft ont i hälen (nu barkade denna tråden bort från knutor...) är att tejpa upp hälen. Finns bra tips på youtube hur man gör detta.
Nicklas Rudman
1980 • Täby
#14
26 februari 2012 - 10:56
Gilla  
Hej!
Jobbar själv som sjukgymnast och stöter titt som tätt på denna typ av problem. Kan vara vad som kallas plantar fibromatos eller
Ledderhose´s disease. Finns bilder och info på google. Om det är mer en smärtande punkt än en kännbar knuta kan det också vara en bristning i den sk. plantarfascian.

Bästa hälsningar

Nicklas
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.