Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 5388 visningar

Idrottsläkare det enda raka?

Maria Wernersson
1976 • Storvreta
#1
8 september 2009 - 19:05
Gilla
Har tidigare gjort inlägg om mina benhinnor och nu har problemen återkommit. Grejen är att jag inte tycks tåla att springa på asfalt. För så länge jag hållit mig till skogsspår har jag inte haft några problem. Men så sprang jag ju Tjejmilen och fick känningar i benhinnorna. Inte under loppet men det kom smygande ett par dagar senare. Har sprungit lite i skogen ändå utan att det gjort ont, men jag har liksom kännt en liten trötthet eller hur man ska säga i båda hinnorna. Som att de är sköra liksom. Nu har de börjat göra lite ont med och jag tror det främst beror på de raska barnvagnspromenaderna jag gör varje morgon till barnens skola. Då går jag ju på asfalt med tung vagn. Nu skulle jag ju helt behöva vila, men det blir ju svårt liksom. Sen känns det öht ohållbart att inte kunnat springa på asfalt. För det första blir jag ju så begränsad och för det andra kan jag ju då inte fortsätta springa lopp som jag tycker är SÅ kul!!!

Går det att få hjälp så att även jag kan springa på asfalt??? Borde jag kontakta en idrottsläkare för utredning av problemen? Kan personalen på Löplabbet där jag köpte skorna råda mig? Eller vad ska jag göra??? Just nu känner jag mig bara så förtvivlad över att dessa eländiga hinnor ska sätta käppar i hjulet för mig gång på gång!
1978 • Malmö
#2
8 september 2009 kl 19:52
Gilla
Du kan ju alltid göra en löpanalys hos någon sjukgymnast eller liknande och de kan ju titta på om du har en konstig isättning som gör att du anstränger benhinnorna eller om det är dina fötter som är boven och du kanske behöver gjuta inlägg.

Storvreta ligger väl i närheten av det där andra stället... Uppsala och efter en snabb googling hitta jag det här: http://www.gaochlopkliniken.com/store.aspx?store=4 och sedan finns det ju den där andra byn i närheten och där hittade jag det här: http://anatomic.nu/index.asp?article=fotanalys så det verkar ju finnas resurser även där uppe bland permafrosten ;)

Oldboy
1952 • Danderyd
#3
9 september 2009 kl 00:02
Gilla
Maria, det går alltid att åtgärda träningsskador om de inte gått väldigt långt. Inte bara läkare utan även sjukgymnaster och naprapater kan hjälpa dig, men du bör välja någon med inriktning mot idrottsskador. Och det är nog effektivaste sättet att bli fri från problemen.
Självdiagnos och övningar kanske du hittar på www.exrx.net eller www.sportsinjuryclinic.net
Styrketräning, styrketräning, styrketräning. Och lite stretch. Hitta rätt muskler att träna, se ovan. Men du kan alltid köra balansplatta, excentriska tåhävningar, tålyft och barfotalöpning.
Det är oftast rätt att köra den mesta träningen på mjuka umderlag även om man tävlar på asfalt.
1980 • Mölnlycke
#4
9 september 2009 kl 08:57
Gilla
Jag skriver under på Henriks förslag om att bättra på löpsteget. Snabbare, kortare steg brukar vara mer naturligt och mindre skadedrabbat. Sikta på att springa 180 steg per minut och att landa mjukt, mitt på foten under kroppen; INTE långa kliv med häl-landning. Låt gärna någon som kan det titta på ditt steg, precis som Henrik föreslår.

Angående styrketräning för benhinnor: en bra övning är att gå i sockarna på hälarna med snabba steg. Testa t.ex. att löpande under dagen gå 25 - 50 steg på hälarna med tårna pekandes uppåt. För att detta ska funka kan du så klart inte ha allt för ont i benhinnorna, dock.
Maria Wernersson
1976 • Storvreta
#5
9 september 2009 kl 20:25
Gilla
Tack för era svar! Och för din konkreta övning Henrik! :) Ska börja med den omgående. Idag har jag inte ont. Känns bara lite skört. Så det ska nog gå bra. Funderar på om det skulle hjälpa med inlägg för min del? Men är de inte hemskt dyra? Och om det då ändå inte fungerar så känns det ju inte så kul...verkar ju vara en djungel det här med dessa eländiga benhinnor enligt vad jag läst i andra trådar.

Oldboy: Självklart ska jag fortsätta springa på mjukt underlag på träning. Men tror du det är farligt att springa på asfalt på tävnling några ggr om året även om jag får ont av det. kan det bli bestående skador sas?
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
9 september 2009 kl 23:29
Gilla
Maria, om det går över av sig själv (med stretch och vila eller så) efter några dagar eller sådär en vecka tror jag inte det är farligt. Men blir det värre för varje gång får du se upp.
Och jag tror att det ger med sig om du fortsätter att träna regelbundet på sätt som inte gör ont och kompletterar med lite specifik styrketräning, t ex enligt Henriks förslag.
Maria Wernersson
1976 • Storvreta
#7
11 september 2009 kl 21:46
Gilla
Tack! Har kört vadgång unde dagarna nu. Först gjorde det lite ont igen då, men idag känns det okej igen. Springer inte alls och försöker även minimera gåendet. Cykel har däremot blivit flitigt använd! :) Får väl fortsätta så i minst 1 vecka till tänker jag. Två vore säkert ännu bättre. Låter bra att det kanske inte är helt kört med tävling för mig då. Men absolut ska jag se upp! Än en gång tack för svar på mina frågor i detta uttjatade ämne ;-)
Victor
1985 • stockholm
#8
5 februari 2014 kl 13:54
Gilla
En riktig löpanalys när du springer barfota för att registrera eventuella felställningar i foten är helt klart att rekommendera vid benhinneproblem - för intresserade www.ostockholm.se/benhinneinflammation.php benhinnebesvär kan komma och gå lite beroende på aktivitet, upprepade besvär kan övergå till kroniska om inte något görs i rätt tid - varför en analys av löpsteget alltid är en bra ide. Sjukgymnastik kan vara bra i samband med detta, försöka få hjälp med övningar för att lättare tänja ut och stretcha berörda delar av kroppen.
Victor
1985 • stockholm
#9
5 februari 2014 kl 13:57 Redigerad 5 februari 2014 kl 13:58
Gilla
Benhinneproblem är aldrig kul och bör tas på allvar - dock om man gör på rätt sätt kan försvinna snabbt, för mer info www.ostockholm.se/benhinneinflammation.php Benhinnebesvär är nästan alltid relaterat till en överpronation varför löpanalys som nämnt ovan alltid är en bra ide. Kombinera gärna med sjukgymnast för att få lite övningar och hjälp att stretcha berörda delar av kroppen. Bra sjukgymnaster hittar du på nästan alla bra gym - men kika gärna efter någon med OMT kunskaper.
#10
5 februari 2014 kl 22:31 Redigerad 5 februari 2014 kl 22:32
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.