Löpning Kost & Näring 11 inlägg 25203 visningar

Svett som luktar ammoniak

Andreas Petersson
1972 • Kyrkhult
#1
21 oktober 2009 - 16:48
Gilla
Hej! Lite pinsamt det här, men någonstans ska man ju vända sig med sina funderingar..Min vanliga träning börjar med gym och sen en timme löpning på löpband. Tröjan förstås plaskblöt efteråt. Oftast luktar det svavel eller ammoniak och inte traditionell svett, starkt frän lukt. Förstår att det här beror på att jag bryter ned proteiner när glykogenförrådet är slut. Jag väger ca 66 kilo, går ner ett kilo på ett pass.
Nu till frågan: Är det normalt att glykogenförrådet tar slut så snabbt? Någon annan med liknande erfarfenheter? Innebär det här att jag tränar katabolt och i själva verket bryter ned mig istället för att bygga upp?

För övrigt känner jag mig helt frisk och är faktiskt aldrig sjuk.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
21 oktober 2009 kl 17:19 Redigerad 21 oktober 2009 kl 17:20
Gilla
Nejnej, det är inte du som bryter ner. Det är bakterier som äter din svett och ger ammoniaklukten. Om du har kläder som går att tvätta i 60 grader så går lukten bort. Tvättmärkningen är inte pålitlig, polyester, polypropylen, bomull och elastan tål 60 grader i alla fall ibland, det är bara lycra (vanligt i sport-BHar) och acetat (foder i kostymer, kjolar mm) och polyamid (nylon, används det till annat än nylonstrumpor numera?) som inte tål 60 grader av de vanliga fibrerna (siden vet jag inte); däremot kan färgerna fälla. Vissa resårer kan ta stryk, man får lära sig märkena. Craft märker många av sina kläder med 60 grader eller t o m 90 grader ibland.

Slänger man sina kläder direkt i tvättmaskinen efter passet så hinner det ofta inte bli någon äcklig lukt mer än vanlig svettlukt som går bort även i 40 grader. Men det kan man ju sällan. Skölj och blötlägg i vatten med en skvätt ättiksprit i så går oftast lukten bort. Skölj och tvätta sedan som vanligt.

Det finns också en del andra odörer som kan vara väl så ihärdiga och förmodligen innehåller feromoner eller andra könsdofter (liksom armsvett f ö) som lustigt nog går bort även med vanligt kallt vatten om man sköljer direkt efter sitt träningspass men inte kan tvättas bort i 40 grader om det fått torka in eller ens följer med tvätten in i maskinen färskt. Numera sköljer jag oftast hela familjens träningskläder för hand (de innersta plaggen) innan jag slänger dem i tvätten annars luktar hela tvätten pest. Jobiggt, trist men nödvändigt om inte alla ska tvätta sin tvätt själv för att inte kunna klaga på andras äckliga svett/dofter. Men då får ju alla dras med sina och de är inte godare.
1965 • Eksjö
#3
21 oktober 2009 kl 17:34
Gilla
Såvida du inte har tvättmaskinsfobi är det ju inte heller något stort problem att hålla sig luktfräsch(are) genom att byta t-shirt ett par gånger under ett längre inomhuspass. Den gamle bordtennisspelaren Peter Karlsson (som ju verkligen fick slita för att hålla jämna steg med Waldner, Persson och Appelgren men ju också till slut blev europamästare på egen hand) var känd för att göra av med 5-7 t-shirts per träningspass.
Andreas Petersson
1972 • Kyrkhult
#4
21 oktober 2009 kl 17:46
Gilla
Nah, lukten stör mig inte och knappast några andra heller eftersom gymmet är nästintill folktomt. Men jag känner mig inte helt säker på Oldboys förklaring, för ammoniaklukten kommer inte alltid. Det borde den väl gjort om det är bakterier? Ja, min urprungliga fråga kommer sig således av oro att jag tränar katabolt.
Annie F
1981 • Tullinge
#5
21 oktober 2009 kl 18:32
Gilla
OT Peter anderson är du månne en gammal pingistränare? ;-)
1969 • Upplands Väsby
#6
21 oktober 2009 kl 22:00
Gilla
Andreas, det kan bero på något så enkelt som uttorkning. Testa att dricka lite mera vatten timmarna före samt även under passet och se om det blir någon skillnad.

Lite mer om det hela... http://www.bodybuilding.com/fun/ammonia.htm
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#7
22 oktober 2009 kl 10:34
Gilla
Men visst är det väl så att du börjat ta på reserverna efter gymmande och sedan löpning. Acetondoften hänger ju ihop med ketos. Vid gymmandet används ju i princip bara glykogen. Vilar du efteråt och äter ordentligt är det säkert ingen fara, om du aldrig är sjuk och svarar bra på din träning så fixar du det uppenbarligen. Kroppen bygger ju upp efteråt vad du bryter ner. Kanske kan vara svårt att prestera optimalt på löpbandet efter gymmandet, det är väl en möjlig nackdel.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
22 oktober 2009 kl 11:47
Gilla
Janne, tack för länken, lärde mig lite.

Andreas, det är när bakterierna fått verka en tid som ammoniaklukten kommer. Låt en svettig tröja ligga i en fuktig hög eller plastpåse till nästa dag så kan jag nästan garantera en stark ammoniaklukt! Att det inte kommer mer än ibland när du kör ett långt pass kan beror på a) hur bakteriefri du är själv när du börjar b) hur bakteriefria dina kläder är när du börjar passet c) ammoniakutsöndring enligt Jannes länk förstås.
Tvätt i 40 grader tar inte kål på alla bakterier, tvätt i 60 grader har en dramastikt starkare bakteriedödande effekt.
Misslyckades så sent som igår med att bli av med unken lukt i dotterns sportBH som legat för länge, kanske hade för lite ättiksyra i vattnet den fick ligga i över natten. Resten av tvätten fick tvättas om i 60 grader för att lukta normalt.
Not: när vi hade parfymerat lågpristvättmedel klagade inte familjen ofta, utom på den trista parfymdoften för den var starkare. Kör oparfymerat nu igen och då är man "tvungen" att få tvätten ren. Parfym är 1700-talsmetoder.
1965 • Eksjö
#9
22 oktober 2009 kl 18:36
Gilla
@ Annie F - Ja, på den tiden när jag bodde på silvrigare nejder...
Andreas Petersson
1972 • Kyrkhult
#10
22 oktober 2009 kl 21:56
Gilla
Kanonlänk där Janne, tack. Här framkommer det ju klockrent.
1969 • Upplands Väsby
#11
22 oktober 2009 kl 22:35
Gilla
Trevligt, bara kul att hjälpa till. Hoppas du kommer fram till en lösning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.