Löpning Kost & Näring 14 inlägg 2320 visningar

Frukt juice på tävling

Ingemar Eriksson
1975 • Wanaka
#1
5 december 2009 - 09:46
Gilla
Vad tror ni om att ha en hemgjord fruktjuice med ev lite grönsaker i också som ett tillägg till sportdryck och övrig mat under ett hårt lopp, säg marathon eller ett triathlon.

Hur kommer det att funka tillsammans med gels, sportdryck och energikakor?

Någon som testat att äta eller dricka frukt under ett lopp. Bananer är ju vanligt men ser inte att det äts äppelbitar mm.
David P
1977 • Stockholm
#2
5 december 2009 kl 10:53
Gilla
det kanske beror på att äpple är ganska starkt för magen jämfört med banan plus att äpple förmodligen innehåller mestadels vatten.
Katten
1967 • Hemma
#3
5 december 2009 kl 12:52
Gilla
Som föregående skrev, grönsaker innehåller mestadels vatten och inte speciellt mycket uppiggande energi. Inte heller särskilt mycket mineraler/salter. Frukt är sötare men ändå inte energitätt. Tycker även bananer "tar onödig" plats i magen. Däremot innehåller nötter, choklad, torkad frukt mycket energi/volymsenhet. Gärna salta snacks. Resorb (finns på apotek) brustabletter med natrium och kalium är enkla att lösa i vatten och dricka innan ett långpass och eventuellt under om du är ute i mer än två-tre timmar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
5 december 2009 kl 13:18
Gilla
Under ett lopp som inte är längre än marathon tycker jag inte man behöver äta. Dessutom finns det inte tid till det, jag kan inte tugga och andas snabbt nog samtidigt. Det är därför det finns gel och sportdryck. Naturligtvis kan man göra egen juice på frukt och grönsaker som komplement eller i stället, man kan ju extrasöta och salta lite (skulle för säkerhets skull ta med mig minst 100g gel i ändå). Men en del klarar inte så surt som exv apelsinjuice, testa på långpass.

Jag har provat att äta energibar under Vasaloppet där jag oftast kör ca 7,5 timmar, det funkade inte just för andningen. Häll eller kläm in, svälj är det enda jag kan rekommendera.

Om man mår bättre eller presterar bättre av att faktiskt äta på ännu långvarigare tävlingar som Ironmandistansen på triathlon eller 12h ultralopp osv vet jag inte.
1963 • Mölnlycke
#5
5 december 2009 kl 14:49
Gilla
Har provat med apelsin juice och äpplejuice på träning, (längre distanser). Jag föredrar äpplejuice. Apelsinjuice blev riktigt starkt, surt och skarpt i svalg och mage. Späd även ut äpplejuicen med vatten.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#6
5 december 2009 kl 15:36
Gilla
Jag har märkt att jag orkar sämre om jag äter ett äpple för nära inpå en träningsrunda, det har varit så i många år. Hur det är med apelsiner vet jag inte, men det är säkert individuelt hur man tål olika saker vid träning och tävling.
1970 • Källby
#7
5 december 2009 kl 19:00
Gilla
Fruktjuice är inget vidare enligt min bedömning. alldeles för mycket syra och för lite snabbt (vitt) socker vilket iaf jag behöver i tävlingssituationen...
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#8
5 december 2009 kl 19:16
Gilla
Fruktjuice har rätt hög osmolalitet, har jag för mig. Det är inte bra.
David P
1977 • Stockholm
#9
5 december 2009 kl 20:03
Gilla
Conny, om du sätter i dig mat/dryck för tätt inpå träning/tävling så riskerar du att åka dit på akut blodsockerfall vilket inte är att föredra. Håll som tumregel att inte sätta i dig någonting alls 1 timme innan aktivitet.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
5 december 2009 kl 23:53
1 Gilla
David, det beror alldeles på vad och hur mycket man äter. Man ska akta sig för att skicka blodsockret i höjden, lågt GI ska det vara alltså. Det problem jag fått ett par gånger av en smörgås före Vasaloppsstarten är håll, aldrig lågt blodsocker. Och jag springer till jobbet direkt efter en hyfsat stor portion fil med müesli (osötad), har vant mig och det känns bra - till skillnad från att springa före frukost.
Jag har väl plåtmage, för jag kan köra långpass på apelsinjuice också. Och blåbärssoppa har antagligen hög osmolaritet, den är ju tämligen söt. Men den är toppen på Vasaloppet. Tar dock hälften sportdryck för att få i mig salt och det räcker inte alltid.
Så grundtipset kvarstår: prova dig fram. Man kan vänja sig vid mycket men energi och en del salt behöver man på långa, hårda pass, annrs blir prestationen sämre.
Ingemar Eriksson
1975 • Wanaka
#11
6 december 2009 kl 10:11
Gilla
Kan någon förklara mera hur lågt blodsocker funkar. Tror aldrig jag drabbats av detta vad jag vet.

Har hittat rätt ganska bra vad gäller kost under ett lopp, ville fråga ang hemmagjord superjuice här på forumet, har ingen plan att testa detta just, det var en kompis som frågade om jag hade någon special dryck och han nämnde att han blandar frukt och vissa grönsaker i en mixer.

Det är det som är så bra med ett forum, man behöver inte alltid testa och i detta fall verkar det ju som om jag sparat tid på att inte testa då dom flesta säger att det är en ganska dålig ide´.

Jag kör dock frukt innan korta pass ibland för att äta bättre frukost senare. Inga problem vad jag märkt.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#12
6 december 2009 kl 16:26
Gilla
Läste för ett tag sen ang forskning på håll. Där hade man låtit olika försökspersoner dricka olika vätskor. De som drack juice fick klart mer håll.
De allra flesta människor utan diabetes håller ett hyffsat stabilt blodsocker dagen igenom. Om man inte VRÄKER i sig sötsaker.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#13
6 december 2009 kl 18:25
Gilla
David_Jag brukar försöka äta 3 - 4 timmar före träning, men äter jag ett äpple bör det nog gå 5 - 6 timmar. I nödfall kan jag stoppa i mej en Snickers omedelbart före träning, om det gått alltför många timmar utan mat. Kaffe brukar inte heller fungera bra för nära inpå träning. Vatten med honung i tycker jag fungerar bra på andra halvan när man springer långpass.
Walker67
1947 • Växjö
#14
6 december 2009 kl 23:09
Gilla
Just nu kör jag med en apelsin + en mugg nyponthe med 2½ råsockerbitar en stund före träningen. Men jag äter inte upp fruktköttet i apelsinen utan suger bara ur saften. (ett asocialt sätt att äta apelsin, som helst bör ske i enrum) Jag tycker inte det blir lika surt i magen som att dricka juice, troligen beroende på att fruktsaften blandas med saliv.
På jobbet kör jag med samma mellanmål men med tillägg av banan. Bananen delar jag och äter med sked, mår bättre av att äta den i småportioner än att tugga i sig den i några stora bitar. Sen dröjer det 2-2½ tim innan jag tränar och då har allt lämnat magen och träningen kan ske utan magproblem.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.