Löpning Träning 9 inlägg 3325 visningar

Bör löpning kompletteras med bålstyrka?

1985 • Göteborg
#1
13 december 2009 - 10:04
Gilla
Ja, det är det jag undrar... Eller räcker löpning för att bygga stabilitete i överkroppen?
Nu när man börjar bli äldre verkar det ju vara många som har problem med ryggverk, säkert delvis för att man sitter mycket på jobbet. Att ha en stark bål borde väl då verka i förebyggande syfte mot sådant, eller hur?

Tack på förhand!
1974 • Stockholm
#2
13 december 2009 kl 10:18
Gilla
Ja, den styrka som är viktigast att träna för en löpare, förutom löpning är just bålstyrka (anser jag i alla fall).

Det är väldigt vanligt att löpare i slutet på lopp "faller ihop" i löpstilen och därmed tappar löpsteg och fart. Detta kan avhjälpas med bättre styrka i mage och rygg.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#3
13 december 2009 kl 16:43
Gilla
Jag önskar att jag kunde svara nej, för bålstyrka är verkligen skit-jävla-tråkigt...men det hjälper inte. En stark mage/rygg ger otroligt mycket. Jag blir arg bara av att skriva det, så mycket ogillar jag att träna rygg/mage, men jag kommer inte undan. Bästa receptet är straffträning och således 3 gånger bålstyrka per vecka. Bara bita ihop.
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#4
13 december 2009 kl 20:30
Gilla
2008: Jag trodde att enbart löpträning skulle försörja min ambitionsnivå med tillräcklig bålstyrka. Det var fel.

Ett i stora delar spolierat år 2009 (skador - överbelastningar) vittnar om detta.

Nu har jag kört ganska tung bålträning en dag i veckan, och det har gett en stor effekt på hur jag balanserar upp kroppen.

Otillräcklig bålstyrka kan vad det verkar ge många mystiska och negativa följdverkningar.
Johan H
1976 • Göteborg
#5
14 december 2009 kl 09:57
Gilla
"Nu när man börjar bli äldre" - Du har många år kvar Karin men bra att börja träna nu så slipper du kanske de småskador man själv dras med, Ryggskott, Hälproblem, Inflammation i leder, Knäproblem o.s.v..... Eller som min läkare sa "vid 30 ås ålder börjar kroppens förruttnelse så du får vänja dig vid att ha ont lite här och där...."
1980 • Mölnlycke
#6
14 december 2009 kl 10:05
Gilla
"vid 30 ås ålder börjar kroppens förruttnelse så du får vänja dig vid att ha ont lite här och där...."

Gaaaah! Motorcykel!
Leif A
1946 • Sigtuna
#7
14 december 2009 kl 11:18
Gilla
"Nu när man börjar bli äldre....." Min yngsta är född -85!

Men visst har man en del skavanker. Bålstabilitet, som Coreträning en timme i veckan, hjälpte mig att få bukt med en besvärlig ljumsksträckning. Tillsammans med en del annan träning iofs. Och ett bättre löpsteg i slutet av långpassen som bonus.
Och så tråkigt är det inte, i vart fall inte som grupp-pass.

Du har ett tag kvar innan förruttnelsen börjar ;-/
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#8
14 december 2009 kl 12:40
Gilla
Hej Karin.
jag känner själv av min svaghet i coreområdet, och inser att Coreträning måste till för att jag ska komma vidare. Speciellt i slutet på långpass då jag känner att ryggen svankar. Jan Svanlund som har många års löpande med bra resultat, har påpekat att det han skulle gjort annorlunda var mer styrketräning för att förebygga skador.

Bålstyrka och träning av musklerna som stöder upp knäna verkar vara något som kroppen kommer att tacka dig för när du blir gammal på riktigt ;-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
14 december 2009 kl 13:28
Gilla
Unga dam, vid din ålder skulle jag - köra bålstyrka! Men jag tror inte man behöver så mycket om man inte märker av några problem. För sex-sju år sedan fick jag ont i ryggen på varje långpass både vid löpning och skidåkning. Det försvann efter några veckors core-träning.

Nu kör jag ibland, kanske bara 10-15 ggr om året, en kvart, lite stötvis med långa uppehåll. Men jag stärker nog ryggen en del med en speciell stretch jag kör för yttre vadmusklerna och det blir över en minut efter vartenda löppass (på alla fyra, hälarna i golvet, rumpan upp, raka ben och rak rygg).

Lägger man ihop alltihop blir det bara 6-8 timmar om året. Så 10-15 minuter i veckan tycker jag man kan lägga på förebyggande bålstyrketräning, naturligtvis mer om man märker av någon svaghet. Nyttan är att man skaffar sig marginaler, den träning man får under löpningen räcker bara till precis den belastning löpning ger, kroppen får inget incitament att öka styrkan lite till även om det gör nytta i form av exv bättre hållning, bättre löpsteg. Där måste intellektet in och styra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.