Löpning Kom igång 10 inlägg 3256 visningar

När kan man springa första tävling efter graviditet?

Malin Svanberg
1980 • Bromma
#1
23 februari 2010 - 12:51
Gilla 
Är gravid och ska ha barn i slutet på mars. Har tänkt att springa tjejmilen i slutet på augusti. I går kom inbjudan till sthlm halvmarathon i september och det lockar onekligen. Men hur snabbt kommer man i gång efter en graviditet?

När jag inte är gravid så springer jag hyfsat mycket och god träningsvana, gjorde milen på 49 minuter förra året och halvmaran på 1:56. Så rutinerna kan jag nog hitta snabbt, men frågan är såklart vad kroppen klarar av?
Linda P
1984 • Knästorp
#2
23 februari 2010 - 12:57
Gilla 
Att komma igång fysiskt är inga problem det hinner du, frågan är om du har tiden att komma igång på mellan alla blöjbyt och sömnlösa nätter :-)
Malin Svanberg
1980 • Bromma
#3
23 februari 2010 - 15:46
Gilla 
Linda: Ja det är ju också en faktor att räkna med :) Sen behöver man ju inte göra sitt livs bästa lopp heller, det vore kul att bara få springa ett lopp.
Annie F
1981 • Tullinge
#4
24 februari 2010 - 00:06 Redigerad 24 februari 2010 - 00:11
Gilla 
INget av de två loppen bruka ju bli fulltecknat förrän det närmare sig slutdatum om ens det-har tjejmilen någonsin varit fulltecknat? Har dålig koll men tror inte det), så föd du barn i lugn och ro och njut av att vara mamma, kommer orken och viljan att springa efter någon månad så kan du ju börja i sakta mak och sedan öka på vartefter. Är du fortfarande lika sugen som nu när sommaren väl närmar sig kan du ju alltid anmäla dig då!

Lycka till med både bebis och löparliv!


Edit: Ta det VÄLDIGT lugnt i början och kom ihåg att knipträna ordentligt, av egen erfarenhet vet jag att det INTE är bra att hårdträna för tidigt! (Innebandymatch 4½v efter förlossning är ingenting jag rekommenderar-fick kämpa länge med bäckenbottsträning efter den matchen och nu ett par år senare är jag bra tränad i övrigt men just bäckenbottsmuskulaturen är inte hundra :-(
1977 • Växjö / Hovmantorp
#5
24 februari 2010 - 15:26
Gilla 
Jag tror det är väldigt individuellt hur snabbt man kommer igång. För egen del blev det kejsarsnitt varpå jag av barnmorskan blev rekommenderad att inte träna hårt de första 6 mån. Tror dock att denna tidsrekommendation är kortare vid vanlig förlossning.
När lillkille var 3 mån sprang jag ett litet lopp på 5 km, helt utan tidskrav. Nu är han snart 5 mån och jag springer lugna sträckor på 8 km. Min plan är att öka sträckorna med 10%/vecka, men utan krav på tid.


Lycka till med "lill-löparen"!
1980 • Västerhejde
#6
24 februari 2010 - 19:40
Gilla 
Håller med om att det är väldigt individuellt beroende på hur man mår och hur förlossningen har varit. Jag var med om en tuff förlossning och gick sönder en hel del och blev rekommenderad att vänta med löpning och träning med hopp i minst sex månader. Efter mitt andra barn fick jag "tillåtelse" att börja mycket tidigare (efter 3-4 månader), men väntade ändå någon månad extra för att vara på den säkra sidan.

Lycka till!
Malin Svanberg
1980 • Bromma
#7
25 februari 2010 - 21:17
Gilla 
Tack för att ni delar era erfarenheter! Man får hålla tummarna för att det inte blir en allt för jobbig förlossning och att kroppen läker bra. Får också se till att sstas stenhårt på bäckenbottenträning så att man slipper problem med det senare.
Annie F
1981 • Tullinge
#8
26 februari 2010 - 11:04
Gilla 
Kan tillägga att jag har haft extremt lätta förlossningar (hann inte ens in till förlossningen, födde utomhus) och har inte spruckit något. Så även mm förlossningen inte är svår är mitt råd ändå att ta det lugnt i början och knipa mycket;-)
Charlott Corcoran
1972 • Lidköping
#9
26 februari 2010 - 11:35
Gilla 
Ta det lugnt, men tänk på en sak. En ny mamma måste ta väl hand om sig, sova och äta bra, men ibland är det enda som gör att man orkar med allt en runda i spåret - både för kroppen och hjärnan. Börja tidigt boka av tid för löpning, även om du bara tar en prommenad.
1981 • Kållered
#10
26 februari 2010 - 11:36
Gilla 
Jag födde min son i mars ´09 och kom igång med löpningen väldigt lugnt í juni, efter att ha varit hos bm och gjort "besiktningen" (de rekommenderar en att vänta tills efter den, så jag stack ut samma dag)! I augusti sprang jag Midnattsloppet och Kretsloppet, båda 1 mil, på strax under timmen.

Jag kunda träna hela graviditeten iof. och sprang fram till v 26-27 nån gång och sen fortsatte jag inne på crosstrainern och löpbandet. Väldigt lugnt, men ändå träning!

Nu blir det Göteborgsvarvet och Sthlm Marathon i år, och ev. även Marathon i höst! Känner mig i mycket bättre form nu efter gravidteten än innan, och öven mina tider är bättre om man jämför! Så du ska nog kunna springa tjejmilen, och även halvmaran om förlossning och allt går smidigt, och sen även att du orkar komma igång igen efteråt!

Lycka till!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.