Foto: Marcus Petersson

Mot klassikern – Vansbrosimningen

KrönikaEn förmiddag för ett drygt år sedan – i mars tror jag bestämt – fattade jag beslutet. Den där förmiddagen, eller rättare sagt beslutet jag fattade, innebar mer förändringar än jag någonsin kunde tro. Men jag är tacksam att jag tog steget och har aldrig ångrat mig. Jag skulle bli En Svensk Klassiker.

Vasaloppet hade precis gått och Vätternrundan var fulltecknad så det första av de fyra klassikerloppen skulle bli Vansbrosimningen. Visst kunde jag simma, det kan de flesta i vårt land sedan barnsben, men tre kilometer? Och jag hade hört rykten om att delar av simningen skulle ske motströms i Västerdalälven. Rykten som visade sig vara sanna.

Tre kilometer simning lät långt men även en lång resa börjar med ett första simtag. Mitt första pass i bassängen blev 600 meter och då hade jag nästan kramp i både händer och vader när jag gick ur bassängen. Distanserna ökade långsamt för varje pass och i början av juni var det dags att ta träningen från bassängen till öppet vatten. Med tanke på temperaturen i vattnet var det tur att jag hade våtdräkt för att hålla värmen bättre men den gav också lite extra flytkraft. Mitt standardhak blev Härlanda tjärn där jag mätt ut avståndet mellan två bryggor till 400 meter och jag försökte få till åtminstone ett pass i veckan där i tjärnen. Sista passet före Vansbrosimningen blev på två kilometer på strax under timmen. Målet i Vansbro var att simma under en och en halv timme.

Precis när vi körde in i Vansbro började det ösregna. Dagarna innan hade varit fina och vi hade passat på att semestra lite i Falun och besökt den gamla koppargruvan men nu var det bara regn i sikte. Egentligen gjorde det ju inte så mycket för oss som skulle simma, blöt blir man ju ändå i vattnet, men för medföljande åskådare tog det udden av upplevelsen. En ganska stor klump av nervositet började kännas i magen. Skulle jag klara tre kilometer? Skulle jag klara min målsättning?

Arrangörerna hade genomfört detta ett antal gånger innan, det märktes, och min startgrupp kom snabbt och smidigt i vattnet och började simma. Jag trodde att jag skulle vara i minoritet i gänget då jag inte kan crawla men nästan alla simmade bröstsim. Jag tog det lugnt i början men märkte snart att jag simmade om ganska många och det stärkte mig mentalt även om jag enbart tävlade mot mig själv. När jag simmade förbi märket som indikerade att halva distansen var avklarad blev jag förvånad och trodde knappt det var sant. Den första halvan hade gått snabbt och lätt. Femhundra meter senare kom dock högersvängen upp i Västerdalälven och motströmmen kom som en vägg. Helt plötsligt fick jag ta i och lägga kraft bakom varje simtag. Här och var simmade jag om simmare från startgruppen innan som hade det tufft och vissa vilade sig en stund mot bryggorna längs älvkanten.

När jag la handen på målmattan och kravlade mig ur älven var jag oerhört nöjd men också förvånad och överraskad över att ha klarat loppet på 1:06:54. Långt bättre än min målsättning. En dusch under bar himmel - i regnet - väntade och sedan hemfärd till Göteborg och redan under hemfärden började planerna för min fortsatta klassikersatsning ta form.

7 kommentarer till artikeln

1968 • Hedemora
#1
29 mars 2013 - 11:08
Härlig berättelse inspirerande :)
HR
1972 • Stockholm
#2
30 mars 2013 - 15:11
Är imponerad av långsimmare - mycket på grund av att jag fryser lätt och inte gärna simmar själv. En timme i vattnet fick jag inte ihop i Indiska Oceanen ens och då var det inget fel på temperaturen. En timme i svenska vatten? Fy fan. Skulle nog inte greja det ens. Starkt simmat och grattis till en bra tid. :)
Joacim
1988 • Gävle
#3
30 mars 2013 - 15:19
Kul å grattis! Läs igenom det du skrivit igen, fick inte detta att gå ihop... "Sista passet före Vansbrosimningen blev på två kilometer på strax under timmen. Målet i Vansbro var att simma under halvtimmen."
1961 • Göteborg
#4
30 mars 2013 - 18:44
"Under halvtimmen" avser nog per kilometer antar jag.
1978 • Göteborg
#5
1 april 2013 - 19:24
Texten var i orginal "halvannan timme". Ska åtgärda!
1961 • Göteborg
#6
1 april 2013 - 19:40
Då var det alltså en halvtimme per kilometer. :-)
1978 • Göteborg
#7
2 april 2013 - 08:47
Nu är felet borta! Tack för påpekandet!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.