Rasmus rekordjakt!

ReportageRasmus Henning är världstriathleten som slutade som proffs 2012. Nu satsar han mot nya utmaningar, under nya förutsättningar. Lidingöloppet blir det första i en satsning mot att slå Rickard Andreassons rekord på En Svensk Klassiker, tiden 14.09.30 timmar. Rasmus reggar sin träning här på tri.se. Följ honom och hans jakt på rekordet: http://tri.se/Traning/TdBok.aspx?anvid=208718 


Hur är din löpform nu?

Mitt marathon på IM stafetten i CPH nyligen gick bra med en tid på 2.32 utan att jag tog i för fullt. Så jag tror på 1.45-1.50 på Lidingö. Jag ska upp till Sthlm i ett annat ärende på onsdag, då jag hinner springa det jobbigaste partiet från 15-25km på banan. Så lite förbered kommer jag absolut att vara.


Kan du ge ett exempel på hur ett träningspass kan se ut i perioden fram till Lidingöloppet?
För ett par veckor sedan sprang jag ett superbra 22km pass med hög snitthastighet på ca 3.49/km, inkl tempointervaller på 4+3+2+1km, som jag byggde upp från ca 3.45-3.15 fart, från första till sista kilometern. Vilan var 1km lungt på ca 4.15 fart. Efter dessa långa intervaller slutade jag med 8x30sek (10sek sprint/20sek jogg) kontinuerligt. Hade 1.20.15 vid halvmaran - See more at: http://tri.se/Traning/Pass.aspx?id=7326772#sthash.a0eR7v04.dpuf
 
Hur mycket tränar du mot tidigare, då du var proffs?
Jag tränar avsevärt mindre än vad jag gjort tidigare, och mitt genomsnitt för hela 2013 ligger nog på ca 7-8 timmars träning i veckan. Dock kan jag nu fokusera mer på en gren i taget, och då behövs inte så mycket träning som för triathlon. Trots den låga volymen, har jag ändå presterat ganska bra med tex min seger på SM-triathlon i juni på långdistans.
 
Hur lägger du upp rekordförsöket?
Lidingöloppet blir mitt första lopp i mitt försök att slå Rickard Andreassons rekord på En Svensk Klassiker på 14.09.30 timmar (http://www.ensvenskklassiker.se/nyhetsarkiv/?article=647). Det ska kunna hänga ihop med ca följande tider, om allt går bra:
 
Lidingöloppet: 1.45-1.50
Vasaloppet: 4.45-5.00 (gjorde 5.29 i år med dåliga förhållanden, en bruten stav, bristfällig teknik mm.)
Vätternrundan: 6.45-7.00 (gjorde 7.06 i år, med en grupp som saknade tillräckligt bra folk sista 10 milen)
Vansbrosimningen: Ca 32min
 
Det kan bli knappt, men om både Vasaloppet och VR går bra, då är det absolut möjligt.
 
Vad har du för dig nu?
Sedan jag la av med proffskarriären i höstas, har jag startat mitt eget företag, TriNordic, som distribuerar och säljer varumärkena HUUB (våtdräkter och simprodukter) och HumanSpeed (sportkläder för triathlon, cykling och löpning). Vi har vår webshop på www.trinordic.nu/sv, och håller på att bygga upp ett nätvärk av förhandlare i Skandinavien i första hand. VI har även ett Team TriNordic, bestående av triatleter från Sverige, Norge och Danmark, där Karl-Johan Danielsson och Eva Nyström är dom svenska representanterna. Jag är även en erfaren föreläsare, som ofta föreläser om motivation, mindset, träning osv för företag, klubbar, skolor osv. 

Vad kan vanliga motionärer lära av en sån som dig?
Alla kan ha nytta av att få ny inspiration, och jag tror att många hänger fast i sina gamla rutiner lite för länge, och därvid inte får tillräckligt ut av sin träning. Det kanske inte är för alla att kopiera mina träningspass 1:1, men om man skalar ned dom lite grann, och självklart anpassar farten, så kan det nog vara något som dom flesta skulle ha nytta av. Jag har 25 års erfarenhet av elitidrott, och har provat väldigt mycket på min egen kropp. Det finns många människor som tror att dom tränar hårt, men egentligen gör dom inte det. Dom är för rädda för att komma ur sin komfortzon – ut på gungande grund. Men man måste dit ut emellanåt om man ska utveckla sig. 
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.