Ö till Ö 2013

ReportageKlockan 06 drog de startande i Ö till Ö iväg på sin "dagstur". Loppet har beskrivits som världens hårdaste endagarslopp. De tävlande tar sig 75 km mellan Sandhamn och Utö. 65 km löpning och drygt 10 km simning i öppet vatten. Johan Dahlhöjd var på plats för att, på svajigt nätverk, uppdatera oss alla framför våra skärmar.

Starten gick och de tävlande begav sig iväg mot den första simsträckan - 1650 meter i knappt 16 gradigt vatten. Första simningen på Ö till Ö skall upplevas på plats. Täten simmar riktigt, riktigt fort - den stora massan gör havet till ett inferno av vitt skum när hundratals paddelförsedda händer drar sig fram genom vattnet - helikoptrar hovrar över vattnet och när solen stiger upp bakom klipporna är det nästan så man väntar på ett att ett soundtrack skall börja spelas. Som väntat gick lag nummer 3 - Nybroviken RIB med Simon och Rasmus starkt i början. I täten hittade vi tidigt alla favoriter med bland annat Magnus Olander och Lelle Moberg i Team ICA Tyresö och Paul och Björn i Team HEAD.

På Vånsholmen faller Staffan i Team Seglarhotellet Sandhamn hårt och "viker" kroppen över en vass klippkant. Jag hinner tänka " ...nu dog han...!" - men Staffan kommer upp snabbt och snart är han och Jonas på väg framåt igen.

Tätlagen i Ö till Ö är på många sätt mycket imponerande att se. De simmar fort - gör byten mellan land/vatten snabbt - springer fort på platten och forcerar terräng i en fart som är beundransvärd. Men de som verkligen gör Ö till Ö speciell är de lag som landar in mellan 11 tim 30 min och uppåt.

Redan på Vånsholmen hittar vi hjältar. Vissa fryser, vissa har redan trampat snett, vissa faller hårt på de hala och vassa klipporna. Lagen ramlar förbi ett efter ett.


Runmarö

Efter Skarp-Runmarö och Rönnkläppen är det dags för löpning fram till Red Bull sprint prize på Runmarö. I herrklassen är det tight i toppen, men Team Nybroviken RIB tar hem priset före Englund och Krochak.

Puppy TS med Bibben och Charlotta är snabbast av tjejerna De leder med 13 minuter före förra årets vinnare Linda och Helena.

I mixedklassen går Team Freddan och Ankan hårt och leder med knappt 90 sekunder före Team Adeptic och förra årets segrare Team Brother och Sister Freshwater.

Lagen trillar in och de flesta ler. Många verkar lyckliga att ligga före tidsschemat, "Nice, 08:10. Förra året var vi här 08:39!".

På Storön går Paul och Björn om Team Nybroviken och det är sällan jag skådat en sådan fokus. När de når  Addnature sprint prize vid Nämndö Kök & Bar är de endast 1 min och 56 sekunder före Lelle Moberg och Magnus Olander men man kan se en glöd som klart visar att de aldrig kommer ge sig idag.

Några som får ge sig är syskonen och förra årets vinnare i mixedklassen, Fredrik och Annika Åström. Fredriks kropp ville helt enkelt inte idag och när beslutet att kliva av var fattat var det över för i år. Mitt tips är att syskonen kommer tillbaka hårdare än hårdast 2014.

Vid Nämndö Kök & Bar har Puppy TS drygat ut sin ledning i damklassen till 33 minuter. Precis som i herrklassen är det två stabilt fokuserade damer som lämnar energistationen.

Mellan Kvinnoholmen och Kymmendö Bunsö försvinner ett av topplagen. Colting Coaching med Jonas Colting och Jesper Svensson får kasta in handduken eftersom Jonas inte mår bra.

Simningen mellan Mörtöklobb och Kvinnoholmen gör verkligen skäl för sitt namn - "Grissimningen". Från båten kan jag ana den gula markeringen och stroblampan som de tävlande skall sikta på under den hårda 1400 meter långa simningen. Lagen ser ut som små knappnålshuvuden i vattnet. Vissa lag kämpar mot strömt och"skvalpigt" vatten. Det är nu det börjar kännas. Det är nu många börjar fundera över om detta var en bra och genomtänkt idé. De inbjudna franska pressfolket får redan nu en försmak av vad de eftersträvat  "....we want to see ze suffering....!"


Ornö

Medan Paul och Björn cementerar sin ledning under den 19 km långa löpningen på Ornö är detta ett riktigt test för stora delar av fältet. Nästan ett Göteborgsvarv i våtdräkt - lägg då till att du redan varit ute och kört hårt i någonstans mellan 8-11 timmar. Efter att ha sett delar av löpningen idag är min känsla att "alla som tar sig över Ornö är hjältar". De tävlande springer, lufsar, vaggar, går och nästan rullar fram. Men framåt går det.


Långbäling

Vid uppstigning Långbäling efter 350 riktigt hårda meter i stark ström är det många lag som är låga på mentalt bränsle. "Bra jobbat!" och "Ni ser starka ut!" ekar över kobbar och skär och pressar fram trötta kroppar över klipporna. De tävlande har här tre korta simningar och drygt 5.5 km löpning kvar, men det är det här som är Ö till Ö - "Du vet aldrig hur stark du är förrän stark är det enda val du har..."

Förra årets vinnare i damklassen - Helena och Linda- kommer upp på Långbäling. Vid energistationen märks det, trots glädjen de utstrålar, att tävlingen tar ut sin rätt. De kramar sina muggar med kaffe och det syns att de vill hålla kvar känslan av värme.

Några korta "öhopp" och de tävlande är ute på den sista simningen över till Utö. De lag som nu varit ute i strax över 11 timmar kämpar i  EXTREMT strömt vatten. Vissa tävlande slungas fram och tillbaka i vattnet. Men över kommer de alla.

På fast mark på andra sidan kommer känslorna. En tävlande böjer sig ner på klippan och kysser den blöta stenformationen och skriker sedan bara rakt ut. Glädje i dess renaste form.

De som tar sig i mål är verkligen hjältar. De har visat att de kan pressa sina kroppar till det yttersta och lite till i många fall.


Jag är glad att jag fick möjlighet att följa tävlingen på nära håll. Om någon behöver en partner nästa år kan ni ju alltid höra av er…



Tidig morgon och inte många gradare i vattnet. Trots allt anar vi en optimism innan start.


Första laget, man tävlar två och två, närmar sig slutet på första simningen.


Paddlar, dolme och fivefingers(?). En heldag kräver inte bara träning.


Väl uppe på Munkön väntar riktigt tuff terräng.


Team Nybroviken (Björn och Paul) ligger, som siffran på bröstet skvallrar om,  3:a. Här fyller de på med vätska. Leder gör Team Head. 2:a är Team livskvalité by Ica hagsätra. Men det skiljer bara 1 och en halv minut dem emellan.

Erika Rosenbaum från "Aldrig mera fet" vid Nämndö kök och Bar - 1:20 och gott om tid till cutoff vid 10:20.

Team HEAD med Björn och Paul leder med 5 minuter efter tuff simning till Kvinnoholmen.

Många lag kämpar mot trötthet och kramp under den 1400 m långa simningen till Mörtö Bunsö - även kallad "grissimningen"

Just nu en tävling i tävlingen... Täten springer så snabbt att arrangörerna har svårt att hänga med. Alla volontärer hör ett riktigt hästjobb för att tävlingen skall bli en succé. Efter drygt 11 km löpning på Ornö leder Team HEAD - första tre lagen är endast skilda åt med fyra minuter. Just nu stabilt spännande...

12.52: Team HEAD passerar Ornö kyrka som ledare kl 12.48. Björn: "-Jag orkar fan inte snacka - nu är det fokus - nu kör vi!!" HEAD såg starka ut.

TEAM livskvalité by ICA Hagsätra, andra laget - 8 minuter efter Team HEAD...

Utsikt från målet vid Utö Värdshus. Nedanför kan ni se (den för året nya) målgången med en sugande backe som avslutning. Väntar på första laget i mål.


Vinnarna Team HEAD med Björn Englund och Paul Krochak. Segertid 8:35.

4:a i mål - Team Bquick redovisning med Marcus Hultgren och Antti Antonov.


 Vår norska fotograf kör "all-in"

Glada valpar från Puppy TS! På Långbäling börjar nu vissa lag se riktigt riktigt slitna ut...!

Många lag grimaserar och kämpar mentalt efter snart 11 timmar på banan

Joggmedarbetaren Daniel Becker leder lag 58 mot Utö.

Förra årets segrare i Ö till Ö passerar Långbäling kl 17.00.

 

Lag som kommer till Utö efter sista simningen jublar - kysser stenar och kramar om varandra. Känslor när de är som bäst...!

Lag 113


2 kommentarer till artikeln

Mikaela Nordin
1987 • Lerum
#1
3 september 2013 - 11:16
Jo! Fixat. Tack för hjälpen :)
Daniel Becker
1973 • Vaxholm
#2
17 september 2013 - 16:59
Grymt bra artikel. Kul att Johan dök upp på plats. mvh team 58;)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.