Foto: Mikaela Nordin, Miguel A Jaen

Coast to coast

Tävling162 personer ägnade den 28 september åt att korsa Fuerteventura. Starten går i Playitas, sedan springer de rakt över den bergiga ön till Ahuy. Och sedan tillbaka igen. Klockan 07.00 gav de första sig av. Då var det fortfarande kolsvart ute, månen stod högt på himlen. Väderprognoserna utlovade varmt väder.

06.00: 19 personer har samlats i Playitas idag för att springa 90 kilometer. Joney Mendoza från Kanarieöarna är en av dem.
– Det här är min första gång. Jag är lite nervös men det känns kul och spännande ändå. Hoppas jag kan ta mig runt, säger han.

06.45: Juan Jose Padilla och Pedro Ismael Penate från Kanarieöarna väntar på att få ge sig av. Det är fortfarande kolsvart ute.

6.50 Triathleten Edith Niederfrininger är redo för att kämpa sig igenom 90 kilometer idag.

07.00: Startskottet går och de 19 personerna ger sig ut i mörket.

08.30: Efter 15 kilometer når löparna Tunieje. Här lämnar de riktiga vägar och plattmark för backiga grusvägar. Solen går upp nu, det är knäpptyst. Allt som hörs är löparnas fotsteg. De första som passerar Tuineje håller högt tempo. Kanske lite för högt? Juan Jose Padrilla och Pedro Ismael Penate från Kanarieöarna håller täten.

08.32: Tätt efter den första klungan kommer nummer 11 på fjärde plats. Han ser pigg ut och hejar glatt.

08.45: Nu passerar den femte löparen med lite tyngre steg.

08.50: De första kvinnorna i 90 kilometers-loppet passerar, Linda Scattolin och Edith Niederfrininger från Italien. Edith Niederfringer med ett leende på läpparna.

09.15: Löparna som springer 45 kilometer startar i Ajuy och springer tillbaka till Playitas. Efter ungefär 25 kilometer är de nära Pajara. Nu är vi verkligen ute i terrängen. Stora kaktusar, stenblock, branta klippor och ekot av bergsgetter som bräker mellan bergen. De två ledarna ligger tätt inpå varandra, med stort försprång.

09.42: Första kvinnan passerar Pajara, Esther Fernandez Gonzalez.

10.00: Solen har nyss gått upp och det är redan över 25 grader.
– Vad kallt det är idag, säger en man på spanska och skrattar för sig själv.

11.19: Joan Jose Padilla som springer 90 kilometer, är förste man som ser havet på Fuerteventuras östkust. Nu är han i Ajuy och därmed halvvägs. Nu är det 45 kilometer kvar innan han är i mål i Playitas.

11.29: Tvåan når östkusten och häller vatten över huvudet för att svalka sig. Det blåser två meter per sekund och är 27 grader i solen, 22 i skuggan, nu.

13.22:  Nummer 11 har klättrat ett steg och kommer fram till Ajuy som trea i 90 kilometers-loppet.

13:00: Vinnaren i 42-kilometersloppet Majild Belouati från Spanien går i mål på 3.34. Första kvinna i mål är Esther Fernandez Gonzales (se bild).

15.00: Janne Svensson Griparic från Malmö ska precis gå på bussen för att åka till Tunieje där 20-kilometersloppet startar. 
– Jag är peppad men det är lite backigare här än i Malmö, där hittar knappt en enda uppförsbacke hur mycket man än letar. Och så är det värmen, så klart. Jag ser det här som träning inför Frankfurt Marathon, men det är klart jag vill prestera så bra jag kan även nu, säger han.

16.00: Juan Jose Padilla går i mål efter nio timmar och vinner 90-kilometersloppet.

16.22: Vinnaren  i 20-kilometersloppet David Pedrosa del Valle når Playitas.

16.38: Svenske Janne Svensson som har sprungit 20 kilometer går i mål och hamnar på elfte plats.

23.47: Clara Catalina Mora Rodriguez från Spanien gick i mål efter 16 timmar och 47 minuter, med jubel från publiken.

1 kommentarer till artikeln

1971 • Ystad
#1
30 september 2013 - 08:51
Ha ha! Ja där satt man helt fredligt och väntade på bussen så dök självaste Mikaela från Jogg upp. Puh! Man kan ju bli nervös för mindre! Vips så var man intervjuad, fotad och uppsmälld på Jogg. Inte vad jag räknat med när jag anmälde mig till ett litet lopp i Spanien.

Bra jobbat på Ruffie btw. Du kastade ju runt brorsan som en vante ;)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.