Foto: Wikimedia commons

Förkylning - vad hjälper?

Kuriosa/Träning

 

Hösten är för många den rinnande näsan, svidande halsen och molande huvudvärkens årstid. För vissa av oss som tränar betyder hösten förkylningsnoja, otaliga hälsokurer och återkommande oönskade träningsuppehåll.

Stämmer det att... 

Kycklingsoppa gör dig frisk?

Kan en skål med kycklingsoppa verkligen hjälpa dig med att bli av med din förkylning? En studie från 2008, publicerad i ”Journal of Nutrition”, visar att möss som blivit exponerade av förkylningsvirus tog längre tid på sig till återhämtning och fick värre symptom om de fick få kalorier. Slutsats: mat hjälper.

Du blir förkyld om du blir kall?
Förkylning och influensa orsakas av virus, vilka inte påverkas av temperatur. Det är faktiskt troligare att du exponeras för virus inomhus än utomhus i kylan.

Vitlök förebygger förkylningar?
Vitlök är rikt på antioxidanter vilket hjälper ditt immunförsvar att bekämpa inflammationer. En till två klyftor per dag rekommenderas.

Blött hår utomhus kan göra dig sjuk?
Du kommer sannolikt att frysa om du går ut med blött hår utan mössa en kall vinter- eller höstdag, men återigen orsakas förkylningar av virus.

C-vitamin stärker immunförsvaret?
Det finns inga tunga belägg, varken för eller emot. Trots många studier har man bara lyckats visa att man troligen kan förkorta förkylning med kanske en halv dag på sin höjd med hjälp av C-vitamin. Antalet infektioner påverkas inte.

6 kommentarer till artikeln

1976 • Sollentuna
#1
26 oktober 2013 - 15:11
Jag skulle vilja säga så här: Saker som försvagar ditt immunförsvar ökar risken att du blir förkyld förutsatt att du samtidigt utsätts för ett virus.

Tror inte längre att man kan boosta immunförsvaret, att tex äta saker för att göra det starkare. Det gäller bara att undvika det som tär på det. I mitt fall verkar det ha varit gluten då jag ser en enorm skillnad i antalet sjukdagar på ett år: http://claeswikdahl.com/2013/09/1-ar-med-glutenfri-kost-rapport/
1981 • Linköping
#2
26 oktober 2013 - 21:27
Fast kyla påverkar visst förkylning! Framförallt nedkylning av fötter. se tex här http://www.news-medical.net/health/What-is-the-Common-Cold-(Swedish).aspx eller här http://iform.se/valbefinnande/forebyggande/9-rad-for-att-undvika-forkylning
1978 • Göteborg
#4
28 oktober 2013 - 11:30
D-vitamin, gör underverk för immunförsvaret.
Oskar Hermansson
1986 • Stockholm
#5
29 oktober 2013 - 15:21
#1 Håller med dig. Gäller att hitta sin egen akilleshäl. För mig är det sömn. Slarvar jag med sömnen kommer förkylningen som ett brev på posten..
1967 • Mysinge
#6
29 oktober 2013 - 22:14
Undvik kontakt med andra! Ännu en fördel med cyklandet är att man vanligen sitter själv med gott avstånd till smitthärdarna som di svage kallar medmänniskor.

Det går tyvärr inte att gå den omvända vägen, och bygga upp ett immunförsvar, genom att t ex bo i lekrummet på ett daghem. Antalet virusvarianter är litet för stort, och virusen behöver inte ändra sig så mycket för att våra antikroppar ska tappa greppet.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.