Foto: Mikaela Nordin

Hallå där Fredric Askerup!

Månadens grupp/PorträttFredric Askerup, som har startat den populära Facebooksidan Lonesome runners!
 

Hur kom du på idén till Lonesome runners?
– Sommaren 2009 bestämde jag mig för att börja träna igen efter ett långt uppehåll. Innan höll jag på med fotboll och styrka, jag var ingen löpare. Men den sommaren hittade jag kärnan. Jag lärde mig att det är ett ensamt jobb att springa och att det har ett terapeutiskt syfte. Det ger andning och ett lugn. Jag och min gode vän Johan Tengelin blev frälsta och startade en grupp för sådana som oss.
 

Hur är sådana som er då?
– Löpare som inte vill vara med i en förening. Men ändå vill ha ett forum att snacka, pusha varandra och skryta i. Klubblösa som vill ingå i en rörelse.
 

Vad händer på Lonesome runners?
– Det är en sluten grupp så man söker sig dit och blir insläppt. Jag är förvånad över den stora påhittigheten! Det kommer alltid några inspirerande ord och det finns otroligt mycket att diskutera.
 
Hur skulle du beskriva de som är med i Lonesome runners?
– Det är otroligt spritt men flest är nog mellan 30 och 60 år. Gemensamt är att vi är våra egna, ingen ska tala om för oss vad vi ska göra och inte göra. Det finns en frihetstanke.
  

Varför tror du så många springer helt lonesome?
– Ensamhet som du väljer själv är extremt bra. Många är i småbarnsträsket och då är den tid du får ensam på löprundan mycket värd. Att springa är meditativt.
 

Ser du någonting problematiskt med sidan?
– Det diskuteras mycket skador och det är inte så lyckat att ställa diagnoser över internet. Men vi har skapat ett litet team med sjukgymnast, dietist och liknande. De säger ”det kan vara det här” i stället för ”det är så här”. Och jag tycker folk tar det för vad det är.

 

Hej! Självklart finns Lonesome Runners även som en Jogg-grupp. Klicka här om du vill följa andra ensamlöpares träning, snacka i ett eget forum, kolla in bilder eller kanske hamna högst upp i topplistan.

6 kommentarer till artikeln

1974 • Klågerup
#1
6 november 2013 - 09:31
Oj så bra artikel.. Kände mig träffad
Blev just medlem i denna grupp på fb
1979 • Växjö
#2
6 november 2013 - 09:37
Ja, instämmer, jättebra!
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#3
6 november 2013 - 11:34
Bästa gruppen <3
Björn
1975 • Stockholm
#4
6 november 2013 - 13:08
Det blir lite meta att på ett bra internetforum för löpning utan klubbanknytning diskutera ett bra internetforum för löpning utan klubbanknytning :)
1954 • Högsjö
#5
7 november 2013 - 07:53
Bara att gå med direkt :-) Lone runner....
John
1965 • Stockholm
#6
7 november 2013 - 13:24
Då passar det bra att lyssna på Iron Maidens låt "The Loneliness of a Long Distance Runner" !!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.