Looptroop runners

TävlingLooptroop släpper sitt nya album Naked swede på onsdag. På torsdag fixar de ett lopp från fryshuset till releasefesten i Rågsved.

Hej Mårten, berätta om loppet!
– Det är ingen tävling utan ett event, mer som en gemensam rörelse. Alla som vill får vara med! Tävling har aldrig varit vårt fokus. Även i vår egen löpning tävlar vi mest med oss själva och försöker utvecklas. Eller, tja, i min ålder handlar det mer om att hålla nivån uppe!

Vad kan vi förvänta oss när vi kommer fram till releasefesten?
Vi kommer att fira plattan, lyssna på den, ha lite feststämning och spela ett par låtar!

Varför heter skivan Naked swede?
– Det kommer från en turné med Cunnin Lynguists. Vi var förband så varje gång vi gick av scen, kom backstage och ville byta om, skulle de gå upp på scen. Så vi möttes där. De blev upprörda över att vi var nakna i logen och ropade ”oooh nooo, naked sweede!”. På skoj, men det märktes att de stördes av det.

Handlar albumet om nakenhet?
Det handlar om nakenhet i form av att man ska vara ärlig med den svenska kulturen och historien. Många har en bild av att vi är solidariska, neutrala och fredliga. Samtidigt är vi världens näst största vapenexportör per capita. Det går inte riktigt ihop. För att verkligen nå de där goda värderingarna på riktigt behöver vi bearbeta vår världsbild och historia. Ett första steg är att sluta skämmas, börja prata och riva fasaden.


Ni samarbetar med Löparakademin och Asylstafetten. Varför det, och hur då?
Vi springer för en human integration och asylpolitik! Asylstafetten jobbar för rörlighet på ett större plan – vem har rätt att röra sig fritt i världen? De delar vår plattform. Löparakademin har erfarenhet av att arrangera lopp så de har hjälpt oss. De jobbar för att ge fokus till ytterområden. Ohälsa är en del av klassproblemen. Vi vill att löpning ska bli mer naturligt för alla, oavsett klass och ursprung. Det är därför vi har valt att ha releasefesten i Rågsved.

Varför löpning?
– Jag och Mange i bandet har sprungit mycket så det kändes som en naturlig grej. Det blir en rörelse utåt.


Kommer du att springa?

Ja, såklart! Men jag springer lugnt. Ska springa Österlen marathon två dagar senare, så det här får bli en uppvärmning. Det ska bli kul! Det kommer finnas mycket tid till att snacka med folk.

2 kommentarer till artikeln

Jan Nyström
1958 • Fornåsa
#1
24 oktober 2014 - 18:42
Suveränt!!!
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#2
24 oktober 2014 - 20:12
Jag har gett Cosmic skoråd förra året (avd. oviktigt vetande).
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.