Foto: Marathonfoto

Supertips sista veckan - Göteborgsvarvet

TipsI helgen är det äntligen Göteborgsvarvet. Världens största halvmarathon. +60.000 startande. Då skall kroppen svara och vännerna fråga hur det gick. Så. Såhär inför sista veckans uppladdning kommer 6 st supertips.

Vila:
Träningen är gjord. Missad träning kan du inte hämta igen nu. Istället behöver kroppen bygga upp och återhämta det träningen brutit ner.

Vila inte:
Att lägga sig på rygg är inte din träningskropp van vid. Lätt att tappa känsla och "bli tung" till Varvsdagen. Så håll träningen uppe med kortare snabbare pass. Tex 3-5 km i tilltänkt tävlingsfart. Inte mer.

Matladda:
Jepp. Lika lyxigt för många som svårt för andra. Käka bra mat och låt kroppen ladda på sig. Energin behöver du till att allt skall laddas ur och funka.

Matladda inte:
Din kropp är van vid träning och att ta till sig det du äter till det du behöver. Så mixtra inte till det onödigt mycket. Det kan både ge tyngre känsla och kass mage. Så. Håll dig till det du vet funkar. Bara liiiite nogrannare.

Planera loppet:
När startskottet går kommer alla att rusa. Viktigt då att du har en realistisk plan på vilket tempo du kan hålla hela vägen. Håll dig till det från första kilometern, via den sjunde och fjortonde. In i mål.

Planera inte loppet:
Tävling är tävling. Kroppen kan kännas annorlunda än vad du planerat. Trängseln och draghjälpen gör sitt. Så hitta känslan. Stressa inte och spara dig inte in i mål. Framförallt sista tredjedelen får du gå på fri fart och klämma ut allt i benen.

Kör hårt, lycka till och kom ihåg.
Löpning är enkelt. Ta bara längre steg oftare ;)

6 kommentarer till artikeln

1975 • Malmö
#1
16 maj 2017 - 17:49
Nyborstade tänder tar en i mål ca 2 minuter snabbare än förväntat visar en empirisk undersökning hos undertecknad.
1969 • Sala
#2
16 maj 2017 - 21:47
Det har framförts* att de första kilometrarna bör springas 5-10 sekunder långsammare än vanligt p.g.a. kuperingen, och att samma sak gäller Varvet. Någon åsikt om detta?

* https://www.marathon.se/nyheter/allt-om-goteborgsvarvet-2016/lika-som-bar-varvet-och-stockholm-halvmarathon


Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#3
17 maj 2017 - 06:31
Lurigt med vädret.
1976 • Göteborg
#4
17 maj 2017 - 16:31
Maria: Så sant. Världens bästa tävlingstips!

Mårten: Mmm den är lurig. Ingen har ju vunnit Varvet i Säldammsbacken... fler har förlorat.

Per: Alltid ;)
1969 • Sala
#5
17 maj 2017 - 20:59
Jag lär nog ha respekt för backarna i början. Jag tror jag lägger mig på mitt snittempo åtminstone. Du tycker inte att man ska planera, men de första kilometrarna vill jag nog planera. Jag tycker inte att man ska rusa i början.

Väldigt bra tips i övrigt.
1963 • Göteborg
#6
18 maj 2017 - 18:09
Mitt mest upptummade inlägg på jogg.se handlar just om tips för Göteborgsvarvet. Det var visserligen för 3 år sen, men informationen stämmer fortfarande. http://www.jogg.se/Bloggar/BloggInlagg.aspx?id=30505
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.