Foto: Mia Thomsen

Ultraweekend i Stockholm “Det sitter i skallen”

ReportageI mitten av februari var det Ultraweekend i Stockholm, en helg fylld av löpning i både teorin och praktiken.

Timothy Noakes, läkare och författare till boken “Lore of Running" var en av föreläsarna som berättade om våra begränsningar och förmågor, kost och träning när det gäller långdistanslöpning. På plats fanns även Rune Larsson, vår egen Ultralegend, som bland annat vunnit Spartathlon 3 gånger och har en löpdagbok som idag visar 220.000 sprungna kilometrar.

Det är inte bara ett stort hjärta som skapar en bra löpare.
Föreläsningarna inriktade sig på vår drivkraft och det bakomliggande fysiska orsakerna till varför vi kan springa, och varför vi är lämpade att springa långt. Förutom det rent evolutionära där människan fick använda löpningen som transport och jakt, så visade Noakes en modell med hjärnans och tankens betydelse. Tidigare studier och artiklar visar en kropp med muskler, lungor och hjärta som samarbetar – hjärnan är helt bortkopplad.

Det är inte bara syreupptagningsförmåga, ett stort hjärta och pumpade muskler som gör att vi kan springa enligt Noakes, det sitter i våra huvuden. Där har vi våra begränsningar och möjligheter. Allt hänger ihop. Vi är konstant inställda på överlevnad och hjärnan styr vilken fart vi ska hålla. Är vi inställda på 10 kilometer kan vi springa rätt snabbt, men är siktet på 10 mil så anpassar vi oss automatiskt till långsammare tempo för att orka hela distansen.

I sann ultra-anda avslutades helgen genom att runda de 14 öar som utgör Stockholm, och de 130 löparna fick ihop drygt 6 mil. Med rätt kläder, vätskesystem och korta pauser för att fylla på med energi lyckades övervägande delen att springa hela äventyret.

Låter det roligt? Om du inte heller är världsmästare på 5000 meter och är ute efter lite äventyr kanske ultra är något för dig?

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.