Jakten på löpningens själ Foto: Andréa Hultgren

Born to run

PrylarI dagarna släpps Christopher McDougalls bästsäljare "Born to run – Jakten på löpningens själ" på svenska. Denna bok har liksom Haruki Murakamis "What I talk about when I talk about running" blivit en riktig hype bland inbitna löpare. Framförallt i ultralöpningskretsar och bland de som förespråkar barfotalöpning.

I Born to run jagar författaren, skribenten och löparen Christopher McDougall efter svaret på frågan "Varför springer jag" och detta tar honom med på en resa han antagligen sent ska glömma. Löparäventyret tar sin början när han kuskar runt i Sierra Madre i norra Mexico på jakt efter en omtalad man vid namn Caballo Blanco, eller på svenska – Vita Hästen. Av en ren slump lyckas Christopher faktiskt hitta denna säregna man som lever ett liv någonstans mitt emellan "den vanliga befolkningen" och den gamla indianstammen tarahumara, ett folkslag som är känt för sin otroliga långdistanslöpningsförmåga.

Genom att blanda berättandet om hur han fick möjlighet att närmare lära känna en del av detta folkslag samt andra färgstarka löpande karaktärer med mer fackmässig text om fysiologi och psykologi, lyckas författaren skriva en riktigt fängslande bok. Även om man inte är en inbiten löpare som gillar att nörda ner sig i mekaniken bakom det perfekta löpsteget eller igenkänningsfaktorn i många av de psykologiska upplevelser som beskrivs, tror jag att man kan uppskatta boken. Den är skriven på ett underhållande och relativt lättsamt språk och skapar en nyfikenhet som fick mig att vilja läsa lite till hela tiden.

Ett minus är dock att det ibland blir lite väl hoppigt mellan just historieberättandet och de mer fackmässigt skrivna kapitlen som behandlar evolutionen, löpmekanik och historiska anekdoter. Men på det stora hela är det en bok jag varmt kan rekommendera.

Vad är då svaret på frågan varför vi springer? Christopher McDougalls sätt att besvara denna stora frågeställning lyder: "Löpningen var den superkraft som gjorde oss till människor – vilket betyder att det är en superkraft som alla människor besitter."

Mer om boken

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.