Sören Forsberg, 3:a i SM 100k, efter målgång Foto: Niklas Karlsson

Muskelkramp i samband med löpning

TräningKanske är du en av dem som då och då drabbas av kramp under eller efter träningen? Eller så är du en av de som lagt märke till att många andra verkar drabbas av det, i synnerhet under längre lopp. Själv har jag, framförallt under Lidingöloppets 3 mil, sett hur många löpare står dubbelvikta och grinar illa, ligger ner och får massage eller står lutad mot ett träd eller en stolpe och försöker stretcha bort krampen. Ju längre in i loppet desto fler har jag stött på. Men varför drabbas vissa av kramp? Och finns det något att göra för att förebygga det?

Det finns flera olika sorters kramp, men det jag kommer beröra här är endast den form av muskelkramp som vissa drabbas av i samband med träning. Den vanligaste orsaken till kramp är att du överansträngt muskeln i fråga och den svarar med att kontraheras, det vill säga dra ihop sig, vilket leder till att du känner en plötslig smärta. Ofta försvinner krampen efter någon minut och ibland kan massage och/eller stretch hjälpa till för att snabbare få den att släppa.

En vanlig missuppfattning är att det är magnesiumbrist som orsakar kramp, vilket kosttillskottsföretagen med sina magnesiumtabletter/mineraltabletter varit snabba med att utnyttja. Men sanningen är att det har visat sig att personer som drabbats av kramp till och med har förhöjda nivåer av magnesium i blodet. Det finns heller inga bevis för att brist på andra mineraler, som exempelvis natrium, leder till kramp, vilket många påstår.

Det är dock inte helt klarlagt vad som egentligen orsakar kramp, men den troligaste orsaken är en obalans mellan kroppens nervsignaler, vilket i sin tur främst orsakas av trötthet. Det är alltså inte alls förvånande att det är just i slutet av lopp eller mot slutet av träningspasset som krampen oftast slår till. Det verkar också som att risken för kramp ökar om du springer i backig terräng, om du har slarvat med stretchingen och är stel/orörlig i musklerna samt om du är äldre eller har ett högt BMI (Body Mass Index, ett mått på relationen mellan vikt och längd.).

För att förebygga kramp är det alltså bra att vara noga med stretching och/eller rörlighetsträning, men det är även viktigt att du är ordentligt uppvärmd innan du kör igång hårdare träning eller en tävling, samt att du långsamt vänjer kroppen vid allt längre sträckor. Ska du ställa upp i Lidingöloppet med dess backar är det förmodligen även klokt att träna i backig terräng regelbundet ett par månader innan loppet.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.