Anna peppas av sin tränare Andreas Falk Foto: tillhör Anna Grundahl

Nordiskt rekord på 24h

ReportageI början av sommaren var Anna Grundahl från IF Linnéa på Bornholm och tävlade i ett 24h lopp. Målet som Anna satt upp var att springa längre än 161 kilometer, vilket var den längsta sträckan hon sprungit tidigare. Men det gick bättre än så. Först tog hon det svenska rekordet och efter det även det nordiska.

Hon berättar att hon fick ställa om fokus vid två tillfällen under tävlingen och flytta sina mål framåt, då hennes tränare Andreas Falk peppade henne att först passera det svenska rekordet och sedan det nordiska. Det är en oerhörd prestation att kunna göra det under en så lång tävling där både kropp och huvud är trötta.    

Banan
Tävlingen gick på Bornholm och rundbanan var 1032 meter lång. Underlaget varierade och halva delen var asfalt och resterande delen sviktande grus/stig som efter 10 löpta timmar visade sig vara i motlut. Anna delade mentalt in loppet i 4 stycken 6-timmarslöpningar. Hon försökte hela tiden hålla ett jämnt löptempo och jämna ut med gåvila.    

Mat och utrustning
Under ultralopp är det viktigt att fylla på med energi och vätska. Anna åt powerbars, Perpetuem energidryck, Proviva, smågodis, nyponsoppa och blåbärssoppa. Efter 12 timmar tog hon paus och firade med ost- och skinksmörgås och kaffe.

Andreas coachade Anna genom hela loppet och såg till att allt det praktiska flöt på. Hans support var ovärderlig och är en högst bidragande faktor till att det gick så bra.

Jag undrar förstås hur hon firade vinsten och Anna berättar om en underbar grillbuffé de bjöds på efter loppet i samband med prisutdelningen, därefter blev det korv med pommes frites på vägen hem- när magen kurrar efter en sådan insats, slinker till och med korv ner, som hon annars inte äter.

Vädret under tävlingen varierade från klart till molnigt och på natten åska och regn. Det var 18 grader och Anna drog bara på sig en tunn vindjacka under natten och behövde inte byta kläder under loppet. Vid ett tillfälle bytte hon skor från Asics DS Trainer till Asics 2150, fötterna sväller lite under tävlingens gång och lästen är lite större på 2150:n, berättar hon.

Vad blir nästa utmaning frågar jag Anna: “Att springa längre, gärna testa ett 48-timmars". Det ska bli intressant att se vad hon kan göra där, hon är helt klart en ultralöpare att räkna med i framtiden!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.