Krister laddar för tävling på hemmaplan Foto: Agnes Zetterman

Premiär för tufft terränglopp

ReportageIdag går premiärupplagan av Risveden Terräng av stapeln i skogarna i utkanten av Lerums och Alingsås kommuner. Trots att det är första året som tävlingen körs och att det handlar om 17,7 km löpning i delvis riktigt tuff terräng är en bra bit över 500 deltagare anmälda till loppet. En av dem är vår medarbetare Krister.

Banan går på grusvägar och skogsstigar på vandringsleden Risvedenspåret. Det är stundtals riktigt teknisk terränglöpning med mycket höjdskillnader och tufft underlag inte minst efter senaste veckornas regnande.
Idén till ett terränglopp på Risvedenspåret har funnits hos oss som initiativtagare under ett par år. Efter att Sjöviks SK och jogg.se genomförde en provlöpning av banan i oktober förra året bokades det slutligen in ett datum för premiärtävlingen. Sedan dess har mycket arbete lagts ner på planering av start/målområde, preparering och mätning av banan, marknadsföring och allt annat som hör till.
De ansvariga i arrangerande i Sjöviks SK har tidigare erfarenhet av större arrangemang, men det är första gången det anordnas en riktig löptävling i klubbens regi. Vi från jogg.se har därför fungerat som bollplank och rådgivare för att hela tiden kunna ha ett fokus på en så bra tävling som möjligt för oss löpare.

Vi passade på att ställa några frågor om uppladdningen till Krister Lindström, som tidigare bott granne med spåret och förmodligen är en av dom som lagt flest träningstimmar i de här delarna av Risvedenskogarna under senare år.

Hur har uppladdningen under sommaren resp. senaste veckan varit?
Jag körde banan i början av juni och insåg hur mycket det här med terränglöpning är en färskvara. Att jag sprang mycket här förr hjälpte inte benen som då helt stumnade. Så efter en semestermånad med bara lugna distanser har jag ökat på med en del snabbdistanser i terrängen. Har varit riktigt roligt att kunna köra på mellan träden på blöta stigar.
Sen har väl inte sista veckan varit optimal. Åkte på en förkylning i onsdags och har därmed fått vila istället för att kunna köra sista fartpassen. Nu är jag nästan frisk och förhoppningsvis har jag inte tappat mer än den mentala rutinen för hur en tävlingsvecka skall se ut.

Vad ser du mest fram emot under tävlingen?
Helt klart terrängdelarna. Dels att få springa dem och dels att andra skall få uppleva dem. I detta lopp snackar vi inte parkvägar utan riktiga skogsstigar och det gillar jag. Löpningen går lika mycket upp som ner som i sidled och det gäller att parera hela tiden. Dessutom är skogen alltid skön att vara i, särskilt då man är trött.
Att jag sedan har 3-4 träningskompisar som jag vill slå och som förmodligen vill slå mig gör ju att det även blir en tävling på "liv och död".

Har du några tips till alla som premiärloppet banan i morgon?
Att man inte skall öppna för hårt. Första delen går visserligen på skogsväg men det stiger hela tiden. Tar man i för hårt där blir skogslöpningen mycket tuff.

Vad har du själv för upplägg?
Ja eftersom jag inte har nåt i den absoluta toppen att hämta, särskilt inte nu när Oskar Käck och några andra dyker upp, kan jag fokusera på mitt eget lopp. Det handlar mycket om att gå ut hårt men balancerat första sju för att sedan försöka dra ifrån de träningskompisar jag vill slå (inte minst Erik) under skogspartierna. Sen gäller det väl att orka hålla i sista 3km mot målet.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.