Att blogga eller inte blogga...

Bloggen, en viktig del av träningspasset? Foto: Niklas Karlsson

Att blogga eller inte blogga...

Om sajten"Kom igen! Vi måste iväg! Vad håller du på med? Bloggar du? Är det verkligen nödvändigt?" Många är de gånger som maken ropat detta till mig när vi är på väg någonstans och jag ska "bara"…

Att uppdatera och vara uppdaterad har nästan, men bara nästan blivit ett beroende. Jag läser åtskilliga bloggar nästan dagligen. Några har funnits länge, några är nya, några är "stora" och några är "små". Vissa läser jag för att de är bra och ger mig något och andra bara för att hålla mig uppdaterad om det senaste.
Jag var själv sen med att börja blogga och jag gör det mest för att få feedback på min träning. Men med en tids skrivande på nacken följer här lite tips för dig som funderar: "blogga eller inte blogga?"

Vad bör man tänka på?
Fundera på vad du vill få fram, var restriktiv och lägg inte ut hela dig på nätet. Jag brukar hitta inspiration till vad jag ska skriva om på mina löppass och vissa texter är redan klara när jag sätter mig för att skriva.

Känn ingen stress för att alltid uppdatera. Hellre färre inlägg med mer substans än bara tråkiga dagliga poster om ingenting.

Var inte heller rädd för att skriva om när det går dåligt eller du har en svacka, ingen vill läsa en ytlig blogg där allt bara är toppen hela tiden.

Bestäm dig för om du skall namnge folk eller inte. Själv brukar jag inte göra det utan att ha frågat dem. Istället skriver jag bara initialer.

Gärna mycket bilder men samma sak här; var lite restriktiv.

Hur ska jag få andra att läsa min blogg?
Sätten är många men det bygger å din aktivitet. För mig kom det av sig självt när jag började kommentera på andras bloggar. Sedan jag skaffat konto med klickbar profil så hittar många besökare till min blogg. Kanske vill de veta mer om personen bakom kommentaren.

Bli länkad av andra. På detta sätt blir det lite som ringar på vattnet och fler kan dela. När jag en dag märkte att min egen blogg låg som länk på en av de bloggar som jag läst ganska länge blev jag riktigt stolt.

Länka dig själv på Facebook eller skriva in din bloggadress på andra sajter. Varför inte i din profil här på jogg.se?

Etikett i bloggvärlden
På bloggar, precis som i övriga träningsvärlden, så märker man tydligt av att det går trender i vad som är populärt. Vissa dagar kan man läsa om samma sak på flera bloggar. Om du skriver om något som du läst i en annan blogg finns det en outtalad bloggetiksom bygger på att man länkar till den ursprungliga bloggen. Detta för att visa att det inte är något man kommit på själv.

Man skriver inte heller vad som helst i kommentarsfältet. Tycker man annorlunda skriver man oftast inget alls, vilket kanske är ganska svenskt?

En annan outtalad regel är att man svarar på kommentarer på sin blogg annars slutar folk att kommentera och i slutändan att läsa.

Med detta sagt hoppas jag ha hjälpt till lite på traven. Svaret på frågan om att blogga eller inte blogga är enligt mig enkel – Do it!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.