Testa din bålstyrka med en enkel hemöving. Foto: David Fridman

Har du vad som krävs?

TräningHur gör man för att uppnå bra löpteknik? Det diskuteras just nu mycket om vad som är optimal löpning och teknik. En avslappnad och väl inövad teknik blir nästan alltid snygg och naturlig. Men för att orka hålla den, även när man är trött, måste du vara stark i bålen. Här följer ett enkelt test där du kan kolla om du har styrkan som krävs.

Hemövning/test
Detta testet gör du enkelt själv framför spegeln. Har du ingen, så låter du en kompis kolla in dig. Det man skall vara uppmärksam på är om man kan göra övningarna utan att tippa åt sidorna. Viktigt är ockås att hålla koll på att båda höftbenen parallella. Fixar du det så har du styrkan. Om inte, kan det vara läge att börja träna bålen.

Såhär gör du testet:

1. Börja med att i stående titta på hållningen. Ha gärna en lätt böjning i knäna utan att du för den skull "sitter". Sträck på dig och tänk att du har en tråd genom huvudet som vill dra dig uppåt, en stolt hållning utan att överdriva.

2. I denna position vill jag att du lyfter ena benet genom att dra upp knäet. Försök vara avslappnad i foten, spänn inte i fotleden utan lyft bara rätt upp, ett ben i taget. Håll händerna på dina höftben och känn efter att inte tippar i bäckenet. Föreställ dig en linje mellan höger och vänster höftben som ska vara horisontell. Rörelsen ska endast ske i benet utan att man för den delen låser bålen helt för att uppnå stabiliteten.

Känn efter, känner du någon sidoskillnad?
Hur ser det ut i spegeln?
Är du stabil i bålen eller tenderar du att luta dig framåt/bakåt eller i sidled?

3. Öka därefter takten men lyft benen på samma sätt (spring på stället), dvs. utan att spänna för mycket i fot/knä/höft eller krampaktigt hålla dig stabil i bålen. En liten medrörelse i bålen är OK, ledordet bör vara stabil men inte låst.

4. När du känner att du har kontroll på detta så ta det ett steg längre och testa vad som händer när du lägger på armpendling dvs. motsatt arm motsatt ben. Kolla dig hela tiden i spegeln.

Vad händer när du lägger på armpendlingen?

Tips på bålövningar hittar du till höger - lycka till!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.