Eva jobbar på rörligheten

Stretcha dig starkare

TräningFör en löpare är löpträningen givetvis den centrala delen i upplägget. Antalet kilometer och hur de springs är det som huvudsakligen avgör vilket resultat vi får och hur starka vi känner oss i spåret. För att hålla sig skadefri är det dock bra att komplettera löpningen med andra träningsformer, som bygger upp och förebygger framtida problem. 

Coreträning blir en allt mer vedertagen del av löparens träningsprogram. Vikten av bålstabilitet har förankrat sig som en naturlig del oavsett vilken idrott som utövas. De flesta vet idag att 60 % av ens output/kraft kommer från bålen så att träna bålen känns ganska självklart. Vi har även lärt oss att träna funktionellt, dvs styrketräna våra svaga delar så att kroppen håller på lång sikt. Det senaste tillskottet på alternativträningens karta är rörlighetsträning. Ensidig träning, som löpning ofta är, leder till stelhet och obalanser, som behöver åtgärdas. 

Visst kan det upplevas stressande med ytterligare en träningsform att hinna med, men kanske kan vi se det mer som ett komplement som görs kontinuerligt tillsammans med bålträningen eller det vanliga idrottsutövandet.

Kroppen är uppbyggd av muskler, leder och skelett och det är därför som vi kan röra oss i många olika plan och på olika sätt. Att emellanåt då aktivt ta ut sin fulla rörlighet gör att de kedjor och rörelsemönster som är naturliga för kroppen bibehålls och problem förebyggs. En liten seg kugge i en kedja kan leda till en kedjereaktion i en annan del av kroppen som är helt oväntad. Grundtesen är att kroppen bör ses som en helhet som jobbar i vissa naturliga kedjor som bör befrämjas.

Tips på rörlighetsträning
 
- Yoga, antingen själv eller i grupp 
- Egen rörlighetsträning efter avslutat träningspass,  försök ta ut rörligheten främst i alla stora leder men även små. Tex kuta rygg som en katt, försöka nå motsatt skulderblad, i stående försöka nå marken med fingertopparna, i liggande sträcka på sig som en stjärna, stå i en dörrpost och dra bak armarna för att sträcka ut bröstkorgen, osv.
- Använd ett kvastskaft för att sträcka ut och komma åt i ytterlägen.

Nedan ser ni ett exempel på en bra rörlighetsövning som kräver väldigt lite utrustning.

Det viktigaste i slutänden är trots allt att rörlighetsträningen blir av, hitta en rutin som fungerar just för dig! 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.