Grepp och känsla är viktigare än dämpning i skogen Foto: David Rybeck

Så blir du stabil i terrängen

TräningAtt springa i terrängen har många fördelar. Naturupplevelsen, den naturliga intervallträningen och fantastiska styrketräningen etc. Många upplever dock terrängen som tuffare och planerar du ett terränglopp i höst så kan det vara en god idé att börja träna lite i skog och mark. På så sätt blir du både bättre och tryggare när du väl står där på startlinjen.

Springa just i terrängen.
Visst kan det låta självklart men terränglöpning är en färskvara. Ska du tävla i terräng så träna i terräng. Du övar upp både koordination, kondition och backstyrka. Kuperingen behöver inte alltid exakt motsvara den terräng loppet går i, genom att justera tempot kan du göra passet tuffare eller enklare och hittar du en backe på rundan som motsvarar nivån på loppets backar så kan du mycket väl stanna till där och springa den flera gånger innan du fortsätter vidare.

Träna på dina svagheter.
Om du vet att du lätt kroknar i backarna, lägg mycket tid på backträning och på att stärka upp din teknik just där. Om du vet att du lätt vrickar fötterna, fokusera på att springa mycket i ojämn terräng för att träna upp koordinationen och stärka fotens muskulatur. Komplettera gärna med lite balansträning på till exempel en balansplatta. Om problemet istället är att du har svårt att behålla en god hållning när du blir trött, lägg då in extra bålträning och komplettera med löptekniska övningar och löpskolning.

Träna tempoväxlingar
I skogen går tempot mer naturligt upp och ner. I backarna tappar vi fart och på raksträckorna vågar vi springa på. Genom att växla tempo i flera av dina pass så att du orkar komma tillbaka efter en tuff sträcka och så att kroppen blir alert och svarar snabbt när du trycker på mer i steget. Korta snabba ruscher blandat med lite längre och segare ökningar ger en bra mix som rustar dig för alla typer av terräng.

Välj utrustning
Fundera över din kapacitet och terrängens framkomlighet. Dämpning är oftast av mindre vikt i skogen, då underlaget dämpar väldigt bra, så satsa istället på grepp, speciellt om du ska springa helt eller nästan helt obanat. En lättare sko är roligare att springa med och kan ge en ökad känsla för underlaget men var försiktig så du inte plockar bort alltför mycket sula jämfört med de skor du brukar använda, kroppen behöver tid på sig för att ställa om löpsteget.

Slutligen, kom ihåg, vi blir bra på det vi tränar. Ta reda på så mycket du kan om loppets bansträckning och försök få till åtminstone ett par pass i en miljö som motsvarar loppets. Det ger en grundtrygghet som gör dig mer självsäker och modig på själva tävlingsdagen. Då vågar du också satsa! 
 

4 kommentarer till artikeln

Malin Johansson
1980 • Alingsås
#1
20 augusti 2012 - 14:49
Bra tips!
Och älskar din lilla notis Madde: "Asfaltsballering med terrängambitioner". Jag går med i din klubb där tror jag. :-))
1982 • Månstad
#2
20 augusti 2012 - 17:52
Du kan få bli hedersmedlem! ;)
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#3
20 augusti 2012 - 19:30
Även om jag stavar illa...? Haha! ;-)
(Ballering = Ballerina) men det förstod du nog.
Rebecka Hallberg
1983 • Halmstad
#4
22 augusti 2012 - 14:17
Blir jätte sugen på en skogtur!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.