Foto: A. Svensson/West photo

Skoljoggen - svettig 30-åring

ReportageAtt arrangera lopp för, eller springa själv för välgörenhet är verkligen otroligt trendigt just nu. Några av de lopp som finns har dock hängt med ett tag i välgörenhetssvängen. Skoljoggen har 30 år på nacken och är ett av dem.

Skoljoggen, som anordnas av Skolidrottsförbundet, har sedan starten haft sex miljoner deltagare. Målet med loppet är att alla ska röra på sig efter sina egna förutsättningar och få en rolig dag tillsammans. Under förra veckan och under denna skjuts startskotten runt om på skolgårdar och motionsområden i landet. Närmare en halv miljon deltagare är anmälda från över 2 200 skolor över hela landet.

Förutom att få barn att finna glädjen i att röra sig har man också som mål att samla in pengar: "Vi har under 30 år bidragit till miljoner svenska barns bättre hälsa. Sedan 1994, då Springslanten tillkom, har vi också kunnat hjälpa andra barn", säger Pär Ånell, generalsekreterare Skolidrottsförbundet.

Alla som deltar gör nämligen inte bara en insats för sin egen hälsa, utan också för barn som har haft en tuff start i livet. Överskottet av årets Springslant går till SOS Barnbyar och Astrid Lindgrens barnby i Bouar i Centralafrikanska republiken. Tidigare har pengarna gått till bland annat Barncancerfonden men utvald organisation byts ut med jämna mellanrum för att fördela pengarna till många olika behövande.

Eftersom det handlar både om motion och välgörenhet samlar arrangemanget en del lite mer kända ansikten. Vid skoljoggen i Stockholm syntes bland annat Anders Szalkai och Blossom Tainton hängde med de elever som sprang i Halmstad.

Johan Sandler på Skolidrottsförbundet tror att den insamlade summan i år kommer att landa nånstans kring 3 miljoner kronor. Han berättar vidare att uppstarten av arrangemanget egentligen kom efter en dansk idé. Insamling i samband med loppet startade år 1994 och de första åren samlades in omkring 50 000, summan har sedan stadigt ökat för varje år. En liten del av summan används också av Skolidrottsförbundet i deras arbete för att förebygga ohälsa hos barn med hjälp av till exempel skolidrottsföreningar.

Vill du anmäla din skola till nästa års skoljogg? Då gör du det genom att klicka in här.

4 kommentarer till artikeln

Malin Enlund
1970 • Älvsjö
#1
19 september 2012 - 10:20
Aha - så det var därför det var så härlig stämning i Älsvjöskogen i går!! Underbart att se så många löpglada barn ta sig fram i spåret. Keep up the good work!!
1978 • Göteborg
#2
19 september 2012 - 17:45
Jag sprang skoljoggen idag med mina elever. Jätteskoj :)
Elisabet Wass
1964 • Vallentuna
#3
20 september 2012 - 21:26
Sprang förra veckan med alla härliga elever på Kårsta skola i Vallentuna :-)
Jenny
1971 • Årsta
#4
21 september 2012 - 14:17
Mina barn sprang för ett par dagar sedan, de tycker väldigt mycket om arrangemanget!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.