En löpargrupp kan hitta ny glädje och inspiration genom att skicka blivande tränare på utbildning Foto: Christer Schapiro

Löptränare - så funkar det

TräningLöparsverige växer och allt fler sluter sig samman i olika löpargrupper. När det förr var rena klubbar som gällde blir det idag ofta kompisgäng som börjar träna tillsammans.
I takt med att gruppen blir duktigare växer behovet av att utbilda nån i gänget till "riktig" tränare. Såväl friidrottsförbundet som kommersiella aktörer anordnar därför löptränar-utbildningar. Vi har kollat runt lite om vad som gäller och vad man kan tänka på.

Tränarutbildningarna består oftast av både teori och praktik. Det kan snackas om pulsnivåer och pulsbaserad träning samtidigt som du som blivande tränare får testa på flera olika typer av träningspass(fartlek, intervaller, backträning, etc.).

Genom olika slags konditionstester kan du lära dig mäta deltagarnas utveckling över tid. Det förekommer till och med dem som lär ut hur maxpuls- och lakatattester fungerar som verktyg för att kolla formen hos övriga i gruppen.

Med hjälp av löpskolning och löpteknik hittar du metoder att förbättra ditt och vännernas löpsteg. För att hantera stora träningsgäng erbjuder vissa utbildningar tips på gruppcoaching. Där får den blivande tränaren metoder för att alla skall hänga med. Likadant lärs gruppövningar för löpstyrka och stretching ut.

När en träningsgrupp/klubb funderar på vem som skall skickas på utbildning är det viktigt att den man väljer har vissa förkunskaper. Personen som väljs bör ha sprungit regelbundet i ett par år för att kunna tillgodogöra sig hela kursen. Det är bra om hon eller han har vissa grundläggande kunskaper inom anatomi och fysiologi, då mycket av det som avhandlas teoretiskt kring exempelvis pulsträning, mjölksyratröskel och energiomvandling i kroppen kan vara lite knepigt att förstå annars.

Det som kan saknas i vissa utbildningar är enklare sjukvårdskurser. Det är därför bra om någon i gänget lär sig t.ex. hjärt- och lungräddning och hur man tar hand om stukade fötter och liknande. Med detta komplement kan själva grejen med en tränarutbildning vara ett lyft för hela löpargruppen.

Med ny inspiration kan man utöka den gamla invanda distanslunken och våga prova nya former av träning och träningstänk. Ofta blir träningen roligare med hjälp av långsiktighet och mer allsidighet vilket utvecklar alla i gänget.

2 kommentarer till artikeln

1970 • Lerum
#1
8 oktober 2012 - 11:34
Kanske samma info men ....

TIPS1. Jag tror att de flesta friidrottsklubbar kan ha en internutbildning/inoficiell, antingen gratis eller till en låg kost för ett löpargäng.
TIPS2. Ett annat alternativ är att bli medlem och därmed få tillgång till tränarnas kunskap och ev utbildning.
TIPS3. Har man Göteborgsvarvets löparkvällar i närheten (eller andra storloppsträningar) så har de ledarna ofta en introduktion inom löpträning eller gedigen träningsbakgrund.


Anders Moberg
1973 • Kungsbacka
#2
12 oktober 2012 - 15:25
Bra tips (även Anders P - gamla goa föreningar/klubbar o. dyl. är bra till mycket! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.