Jacob och hemlöse barndomsvännen Simon (som inte vill skylta med sitt ansikte) skall till Berlin marathon ihop Foto: Jacob Lapidus

Simon - hemlös och löpare

ReportageSimon har såväl ADHD som Asperger och är hemlös. Hans enda tidigare erfarenhet av att springa var plågsamma gympalektioner på högstadiet. Att löpning var nåt smärtsamt trodde han att han visste. Men efter att blivit peppad av sina barndomsvänner Jacob och Pelle kom han igång. Nu har de tagit ett gemensamt beslut med sikte på framtiden: Berlin Marathon

Jacob och Pelle började planera att åka till Berlin. Simon hade bara några dagar innan, frivilligt, joggat för första gången i sitt liv. Att han skulle följa med och springa marathon var först ett skämt, men blev helt plötsligt allvar. De insåg dock direkt att det inte skulle fungera ekonomiskt. Simon hade ingen möjlighet att spara ihop till startavgift, resa och boende eftersom han är hemlös och lever på existensminimum(127kr/dag).

Jacob såg det som ett gemensamt satsning och bestämde sig för att det visst skulle gå. På webbplatsen Fundedbyme la han upp ett projekt för att samla in pengar. Rubriken löd “Vän med ADHD och Asperger till Berlin Marathon" och i texten stod det att målet var att få ihop 7000kr till resa, boende, startavgift, träningskläder och lite skämtsamt; skavsårsplåster.

Det blev snabbt en snackis i sociala medier. Tolv timmar senare hade de fått ihop 8.000:- Utöver det hade någon lovat att fixa spons på skavsårsplåster, New Balance gick in med skospons, Icebreaker utlovade kläder och gatutidningen Faktum hade hört av sig för en intervju. Som tack till sina givare skall nu gänget löpcoacha några av dem under 6 tillfällen hösten 2013.

Det största hindret efter att pengarna trillat in är att Simon är akut hemlös. Simon har varit ute och joggat en hel del, men det är inte lätt att kunna prioritera löpningen när det finns så många andra stressmoment i vardagen. Frustrationen går inte att ta miste på:
"Just nu är han i en särskilt jobbig situation eftersom han inte får det boende han som psykiskt funktionshindrad har rätt till enligt LSS. Jag är förstås glad för att vi ska till Berlin tillsammans, men jag är tio gånger argare för att de sociala myndigheterna i Stockholm inte tar sitt ansvar och gör det som krävs av dem enligt lagen." säger Jacob

Simon är helt inställd på att genomföra både själva träningen och loppet. De har börjat ganska lugnt för att undvika skador. Målet är att ta sig runt Berlin, tiden är inte det viktiga, även om ambitionen är att springa hela vägen, inte gå. Häromdagen sprang han milen på under 60 minuter, så farten ser de inte som ett problem.

Avslutningsvis säger grabbarna att "Det är kul och är förstås en social grej för oss att åka till Berlin men det viktigaste är att vi genom detta ska kunna ta ytterligare steg mot att få en långsiktig boendelösning för Simon."


Vi kan inte annat än hålla med och önska dem alla lycka till med dessa båda målsättningar och hoppas får återkomma om hur det blir.

22 kommentarer till artikeln

1968 • umeå
#1
5 november 2012 - 10:53
grymt bra initiativ!
sofia isberg
1980 • partille
#2
5 november 2012 - 11:58
Vilka goda vänner tur att han har dom i a fall när inte staten sköter sig .!!!
Joakim Stenborg
1970 • Oskarshamn
#3
5 november 2012 - 12:04
ska bli kul att följa utvecklingen för Simon!
Hoppas att det löser sig med bostad.
Skickar även in 100:-
lycka till!!
/Jocke
Cecilia Moore
1960 • Nyköping
#4
5 november 2012 - 12:23
LSS är inte den lag jag kan bäst, men det är precis som ni skriver en rättighetslag - om man tillhör personkretsen. Det betyder att man kan överklaga ett kommunalt beslut (ett avslag på en ansökan om ex. bostad med särskild service) i domstol. Om man får ett avslag på sin ansökan är den myndighet som har lämnat avslag skyldig att informera om hur man ska göra för att överklaga beslutet. Men kanske detta redan är gjort? Annars kan det vara värt ett försök.
1966 • Karlstad
#5
5 november 2012 - 16:56
Det kanske hänger mer på om det finns en dokumenterad diagnos?
Om man tillhör en av personkretsarna kan inte kommunen per definition ge avslag på en skyldighet, i så fall bara strunta i att uppfylla sina skyldigheter. Ett stort problem är just när du inte får avslag, kommunen har inte sagt nej, men dom uppfyller inte det dom ska.. det är knivigt att överklaga ett gynnande beslut :-/
Däremot kan det finnas en tvist i huruvida man tillhör personkrets 1 eller ej (som är aktuellt med asperger) och är inte den löst så har inte kommunen brustit i sina skyldigheter rent juridiskt.
1976 • Aspudden
#6
5 november 2012 - 20:08
Bra Jacob!
1976 • Aspudden
#7
5 november 2012 - 20:09
...och Simon såklart!
Kristoffer
0 • Sverige
#8
5 november 2012 - 20:36
Löpningen kan säkert fungera som en form av mening och terapi för Simon men borde inte fokus vara att skaffa honom en bostad i första hand? Det känns lite snett prioriterat även om jag förstår att det är med all välvilja.
jan magnusson
1968 • Bromma
#9
5 november 2012 - 21:24
vilket jävla samhälle vi lever i nu för tiden, en del ska ha i överflöd, andra inte ens ett krypin, man vill bara spyyyy.
Stark jobbat av alla som bryr sig om Simon. Och grymt starkt av Simon att orka träna då han har allt annat att tänka på. Hade jag bott i Sthlm hade han fan fått ett rum av mej att bo i tills han fick nåt eget.
1979 • Stockholm
#10
5 november 2012 - 21:29
Cecilia och Peter: Simon blev formellt beviljad LSS-boende för sex månader sedan, men han har sedan dess inte ens fått svar på hur länge han kommer behöva vänta på att beslutet verkställs.
Han fick dessutom redan för ett drygt år sedan en ansökan om träningslägenhet beviljad, vilket i kombination med det boendestöd han tidigare hade skulle kunna fungera som en individuellt anpassad boendelösning.
Men Södermalms stadsdelsnämnd har under den här tiden i stället för att verkställa sina beslut endast dragit in Simons boendestöd – med hänvisning till att han ju inte har något boende.

Kristoffer: Har du läst det sista citatet i artikeln? Där framgår ganska tydligt vad jag anser viktigast för Simon.
1966 • Karlstad
#11
5 november 2012 - 21:32
Jag är inte säker på om jag tycker artikeln är helt ok utformad.. han vill vara anonym, vilket jag har all förståelse för, men ingen av oss vet något om bakgrunden och orsaken till att han är hemlös och Stockholm stad ska sågas ohört.
Vi behöver inte diskutera det här specifika fallet överhuvudtaget, men många med nämnda diagnoser är ibland bostadslösa av en anledning, det är inte bara bostadsbrist det hänger på. Det är av den anledningen man ska få hjälp med bostad om man tillhör den personkretsen, ofta kombinerat med någon form av boendestöd.
Eftersom vi inte vet något tycker jag det är märkligt att ta ställning för eller emot alls.
Att han sen behöver någonstans att bo kan vi ju vara överens om.
1966 • Karlstad
#12
5 november 2012 - 21:35
Nu hann Jacob skriva en del samtidigt men jag ville som sagt inte diskutera det särskilda fallet.
Men det låter ju som det första jag nämnde.. man har beviljat men inte utfört.. och det är som sagt svårt att överklaga gynnande beslut. Det är kommunernas fula tricks.
Kristoffer
0 • Sverige
#13
5 november 2012 - 21:41
Tack Jacob. Missade sista meningen. All ära åt dig och det du gör. Hoppas att det löser sig för Simon.
1966 • Karlstad
#14
6 november 2012 - 07:57
Adhd går inte under LSS men asperger räknas till persomkrets 1.
Pernilla Nabb
1984 • Replot
#15
6 november 2012 - 11:36
Härliga vänner. Bra kämpat och stort lycka till!!!
1968 • umeå
#16
6 november 2012 - 11:49
Imponerande av Simon och Jacob. Jag gör vågen!
1978 • FÅRBO
#17
6 november 2012 - 12:46
Lycka till Simon, har självklart gett mitt bidrag!
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#18
6 november 2012 - 22:08
Peter H Nilsson; Helt utan att veta något om fallet så tycker jag inte det är något konstigt alls att ta ställning för att han ska få en bostad.

Att alla människor har rätt till ett boende är för mig totalt självklart, och jag skäms över vårt samhälle idag som tvingar vissa av våra medmänniskor att vara hemlösa.

Många hemlösa har olika former av diagnoser och vissa av dem självmedicinerar med olika former av narkotika, andra är hemlösa av andra skäl. Att folk tycker att det är rimliga skäl till att folk ska frysa ihjäl utomhus på vintern är för mig en total gåta.
1966 • Karlstad
#19
6 november 2012 - 22:55
Alexander: Var i min text önskar jag honom inte en bostad?
Ställningstagandet gällde sågningen av kommunen utan att ha fakta.
Vilka "folk" är som tycker det finns rimliga skäl för att andra ska frysa ihjäl vet jag inte heller. Jag träffar människor i liknande situationer relativt frekvent och gör nog vad jag kan.
Kommentera gärna det jag skriver bara du har läst vad det står.
1974 • Reftele
#20
7 november 2012 - 08:28
Jag tycker nog att ni ska ta kontakt med den myndighet som granskar kommunerna. d.v.s. socialstyrelsen. Om jag fattar det rätt så har han fått ett beslut om boende. Men det har inte verkställts. Som sagt svårt att överklaga ett bra beslut. Men kommunen har en skyldighet att verkställa sina beslut. Det är det jag tycker att ni kan anmäla till socialstyrelsen att det inte är skött.
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#21
7 november 2012 - 09:18
Peter: Ursäkta om mitt inlägg lät onödigt aggresivt, jag menade första paragrafen som ett svar till dig, och resten som en mer allmän kommentar angående den hemlöshetspolitik som förs idag.
Joakim Andersson
1978 • Alingsås
#22
18 november 2013 - 16:31
Hur gick det för er?
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.