Gyllenhielmska leden

Natten till nyårsafton hade jag en våt dröm. Det var försommar och behagligt varmt. Solen sken medan jag sprang på en torr och mjuk stig genom fin tallskog på Sörmlandsleden. Jag liksom flöt fram. Som om det inte var nog med det, så hade jag på mina fötter ett par Salomon S-lab Sense. Drömmen var inte lång, men när jag vaknade på morgonen var det just denna sekvens av alla nattens drömmar jag mindes klart. Känslorna vällde upp och längtan efter att få springa längs Sörmlandsleden eller bara i terräng på snöfria stigar var enorm. Kalla det abstinens. Att jag sedan gått och sneglat på dessa Salomonskor är en annan historia.

Sedan det sköna långpasset på nyårsafton har det smält undan en hel del i markerna. På fredagkvällen velade jag fram och tillbaka om jag skulle springa ett par etapper på Sörmlandsleden mellan Huddinge och Södertälje eller ta en tur på Gyllenhielmska leden. Insåg snart att det skulle gå åt mer tid logistikmässigt (än löptid) om jag valde Stockholm. Bestämde mig för Gyllenhielmska, som ju passerar drygt 500 meter från där jag bor. Ja, varför springa över ån efter vatten, som vi säger här i Torshälla.

Målet var att långpasset skulle få bli 35-40 kilometer i lågintensivt 6-tempo. Förberedde lite energiproviant på fredagkvällen. Hade tänkt experimentera lite framöver och på detta pass hade jag bara tänkt ha med vatten och energi med långsamma kolhydrater. Gjorde i ordning en påse med ugnsbakade klyftor av sötpotatis och små bollar av kokt råris. Slängde även ner några Hammer Nutrition Endurolytes samt en Flapjack.

Lördag morgon. Strålande vackert. Klarblå himmel. Helt vindstilla. Rimfrost på träd och buskar. Var tvungen att smälta frukosten något innan jag kunde ge mig iväg strax efter tio. Wow, vilken känsla att få komma ut den härliga luften och solen som smekte ansiktet. Vid Torshargsfälten var jag bara tvungen att stanna och njuta av synen av de gnistrande fälten. En äldre dam med stavar gjorde mig sällskap. Vi önskade varandra en bra dag och jag for vidare längs min stig. Finns egentligen inte mycket att orda om och jag har beskrivit leden och dess natur i några tidigare inlägg. Nytt på denna tur var dock att jag utforskade hela Sundbyholmsåsen, från gästhamnen till kyrkan. Underbart vackert att springa längs ryggåsen och sedan tillbaka på en fin gammal stig nedanför åsen. Framåt tolvsnåret drog en del tunna moln fram över himlen, men vad gjorde väl det. Dagen var redan i hamn då själen (och benen) fått sitt och mer därtill.

När det var dags att vända hemåt pep klockan till. Låg batterinivå. Men hallå, jag hade bara varit ute i tre timmar. På nyårsafton hände samma sak, men då var i stort sett hemma. Märkligt nog höll batteriet ytterligare en timma tills jag faktiskt kom hem. Efter två år är det nog tyvärr dags att pensionera min Garmin och uppdatera mig med en ny. 310 eller 910? That’s the question. Några förslag? Summa summarum så blev det 38 kilometer (GPS-rutt) i härlig terräng och 70% av leden var helt snöfri. Den medhavda energin fungerade klockrent och jag fick aldrig någon dipp. Behöver dock testa dessa på några ultrapass innan jag kan dra några slutsatser. Totalt noterade jag 28 fågelarter, av vilka bofink var roligast. Så, jag gör som vanligt och rundar av med lite bilder från dagens långpass.
8 kommentarer till inlägget

Annelie
1971 • Skövde
#1
5 januari 2013 - 17:52
Vilket härligt långpass. Respektabel längd på det också :-)

Jag längtar också till sommarens och vårens stigar, men har upptäckt att nu när snön har börjat dra sig tillbaka så är det härligt att komma ut i skogen och upptäcka den i en ny skrud.
Jonas Hedeback
1978 • Göteborg
#2
5 januari 2013 - 18:58
Ser religiöst ut.
1963 • Eskilstuna
#3
5 januari 2013 - 21:04
Annelie, visst är det skönt att komma i terrängen i denna årstid. Tänk om kommunen kunde lägga in värmeslingor i stigarna? Det var så jäkla skönt att nöta stig och dansa fram på vissa partier.

Ja, Jonas, eller så kan man lätt bli det, på ett ödmjukt sätt ;-)
Jonas Hedeback
1978 • Göteborg
#4
6 januari 2013 - 10:40
Ja, det var så jag menade. :)
Marcus Aveholt
1974 • Silverdal
#5
6 januari 2013 - 22:02
Fina bilder. Du är som alltid riktigt duktig på det där med foton!

Låter som den du har nu är den Garmin 305 som jag? Jag såg i butiken XXL i Uppsala att Garmin 310 säljs för 2100 kr. Var ngt kampanjpris då iofs, men trenden är nog ändå att det sjunker då nya klockor kommer ut på marknaden. Garmin 910 xt ser ut att kostar över 3 100 kr. Frågan är om det är värt att lägga den extra tusenlappen på lite mer (kanske onödiga) finesser. 310-an är en erkänt bra klocka enligt väldigt många. Alltid väldigt dyrt att ha det senaste.
Marcus Aveholt
1974 • Silverdal
#6
6 januari 2013 - 22:06
Ser förresten att XXL säljer den där 310 rätt billigt via nätet också! http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=438445
1963 • Eskilstuna
#7
6 januari 2013 - 23:06
Tack Marcus för både ord och tips! Ja, det får bli en 310:a, då dessutom inte är någon skillnad i batteritiden på 20 timmar. Haha, jag har till och med Garmin 205. Den har fungerat klockrent, om man säger så, och jag har ju heller aldrig använt pulsband.
Marcus Aveholt
1974 • Silverdal
#8
6 januari 2013 - 23:27
så lite så. 310 är den som jag också gå o suktar efter. När min 305-a pajar, eller då jag blir för trött på den så blir det definitivt en 310-a. Räcker för näst intill alla ultralopp. När jag körde 24h lopp i Esbo så stängde jag av GPS och hade helt plötsligt batteritid på 29 timmar (varade ända ut till Esbo fllygplats innan den dog då jag ville testa!)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.