Tips på lite gott...

Efter ett pass eller bara till fikat när man är sugen på något riktigt smarrigt så är dessa bullar från Leila den nya favoriten...

Leilas fantastiska bullar

Ingredienser: (till 20 gigantiska bullar) 

Deg:

4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 påsar saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella (10%)
100 g rumsvarmt smör
ca 15 dl vetemjöl (gärna special)

Fyllning:

200 g smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
1/2 msk kardemummakärnor

Pensling:

1 ägg
1/2 dl ljus sirap
2 tsk vatten

Garnering:

1 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker

Gör så här:

1. Värm grädde, mjölk och saffran till 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, socker och kesella. Blanda sedan i smör och mjöl (lite i taget). Knåda degen väl och låt den jäsa till dubbel storlek under duk, ca 45 minuter.

2. FYLLNING: Blanda smör, socker, kanel och nystötta kardemummakärnor till en krämig fyllning.

3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i två bitar. Kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta (25x40 cm) och bred på fyllningen.

4. Vik den ena långsidan mot den andra och skär 4 cm breda remsor. Skär ett snitt mitt i remsorna så de ser ut som ett par byxor.

5. Vrid varje "byxben" åt olika håll och och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna kommer underst.

6. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Stöt kardemummakärnorna till garneringen och bland med sockret. 

7. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

8. Rör ut sirapen med vattnet. Pensla bullarna med blandningen och strö över kryddsockret. Låt svalna på galler.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.