Då visste jag att något hade hänt. Jag hade klivit över en mental gräns.

Malinskutanrunt2011

Varför?
Det frågan får jag ofta.
Varför springer du så ofta – och så långt?

Jag brukar svara att löpning gör mig lycklig. Ju längre sträcka desto mer njuter jag.

Ensamheten i skogen på snåriga stigar, i stan på asfalterade cykelvägar och längs elljusspår ger mig timmar att utforska mig själv och lyssna inåt – på det som pågår inom mig.

Löpträning är också ett perfekt sätt att vara kreativ.

Som projektledare på en marknadsavdelning är det ofta under löpningen som jag får de bästa idéerna och kommer på hur jag ska lösa olika uppgifter.

Men löpningen har inte alltid varit en naturlig del av mitt liv.

Hade någon sagt till mig för några år sedan att jag skulle springa ultralopp hade jag svarat: Är du galen? Aldrig! Det går ju inte! Hur ska jag klara det?

Då gick på på olika gruppträningspass och avverkade maximalt 7-10 kilometerpass några gånger i veckan. Jag var med andra ord en helt vanlig motionär.

För 3,5 år sedan sprang jag mitt första långlopp på Lidingö. Jag var så rädd före loppet att jag inte skulle klara distansen. Jag sprang med handbromsen i under hela loppet. Defensivt. Orolig för att inte krafterna skulle räcka. Rädd för att jag skulle få soppatorsk inte skulle klara det.

När jag passerade mållinjen efter 30 km visst jag att något hade hänt. Jag hade klivit över och knäckt en mental gräns.

År 2011 sprang jag mitt första Marathon i Stockholm – på tiden 3.14.
Samma år vann jag terrängloppet Skutan Runt i Åre och blev sjätte bästa svenska i Berlin Marathon.

Nu är jag där. Nästan vid startlinjen. Om några månader får jag svaret på min målsättning: Att ta en topptre-placering i ett av Sveriges tuffaste lopp: Lappland Ultra.

På den här bloggen kommer jag att berätta hur jag tränar inför mitt livs största personliga utmaning; Att springa 100 km – i ett streck. Jag kommer också att berätta om förändringar i min livsstil som har gett resultat – om hur jag kom över min fetträdsla och idag kan tanka kroppen med mycket fett för att orka springa länge.

vinnargestenVi syns om en vecka.

/Malin

(bilderna är från Skutan runt 2011)


Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.