Gyllenhielmska leden – Sörmlands fulaste led?

Vaknade till en stare som satt och sjöng exalterat i stora eken utanför fönstret. Trodde först det var en dröm då jag under natten drömt om fåglar. Solen sken utanför. Låg och lyssnade på staren medan katterna spann. Bättre start går inte att få för pengar!

Trött på monoton löpning på platten längtade jag efter muskulär och mental stimulans. Bestämde mig för att springa Gyllenhielmska leden med enda målet att ha en lustfylld tekniskt avancerad löpning utan en tanke på tid. Det fick ta den tid som det skulle ta. Ingen tid att passa. Efter två frukostar var det vid lunchtid dags att byta mysdräkten mot löparsviden. Sedan var det bara att snöra på de ståldubbade icebugsen. Tänkte fan inte halka runt och springa omkring med spända muskler. Jag trivs med mina icebug och nu väntade ett långpass helt i terräng (trodde jag då).

Kom på leden vid slussportarna (500m hemifrån!) och några minuter senare var jag inne i skogen vid Torsharg. Gudomligt att få känna skogens barmark under fötterna. Leden bjöd verkligen på teknisk löpning och en kupering jag saknat så mycket. Barmark, is och snö i alla dess konsistenser om vartannat hela vägen till Sundbyholm. Helt underbart stimulerande för fötter, ben, ja, för hela kroppen och så huvudet förstås. Ja, ända fram till 9,5 km då jag till min förskräckelse såg att någon grävt ner rör/ledningar på den tidigare helt sagolikt vackra gamla skogsvägen mellan Tärby- och Klintvägen (se bild nedan). Så jävla ledsamt rent ut sagt. Sedan i maj förra året har jag sprunget leden lite mer än var tredje månad och för varje gång har det gjorts ingrepp i naturen: två nya kalhyggen, sönderkörda stigar av skogsmaskiner och nu av dessa förbannade fyrhjulingar. Normalt brukar jag springa leden tillbaka hem, men jag vart så nedstämd att jag bestämde mig för att ta gamla landsvägen hem. Och detta blir tyvärr sista gången jag springer Gyllenhielmska leden. Den bjuder inte längre på någon naturupplevelse. Jag är nu beredd att hålla med Eskilstunabor som kallar den för Gyllenhemska leden. Sörmlands mest förstörda och fulaste led? Går man in på Eskilstuna kommuns hemsida och läser om leden vet man inte om man ska skratta eller gråta. Har den som skrivit texten ens gått leden. Och vad sägs om rubriken Var rädd om naturen med följande inledning ”Allemansrätten ger oss stor frihet att vistas i naturen. Men samtidigt har vi alla ett ansvar att inte skada naturen, eller göra intrång på privat mark.” Patetiskt!

Lyckligtvis kom jag snart till Sundbyåsen och blev genast på bättre humör. Om ni läsare vill uppleva riktigt vackert natur- och kulturlandskap i Eskilstuna så är det Sundbyåsen och omgivningarna öster om åsen som gäller. Vill ni gå fina stigar och leder i gammal fin skog, åk då till Vilsta. Jag fortsatte på en väg som var ny för mig och kom så till Sigurdsristningen. Jaha, är det här den ligger, den nästan fem meter långa hällristningen! Så (med skam i kroppen) tog det mig 13 år i kommunen att slutligen få se den unika ristningen IRL. Dröjde sedan i solen vid ekbacken intill Ramsundsåns strandängar och betraktade en väldigt gammal ek i motljus.

Sedan var det bara att bege sig hemåt längs den asfalterade gamla landsvägen. Förvisso genom vackert och öppet landskap, men inte alltför skönt med icebug på fötterna. Merparten av vägen hem gick dock att springa vid sidan om asfalten. Kunde dessutom göra en fartökning nedåt 4:40-fart de sista tre kilometerna på mitt 30km-pass samtidigt som jag fick tillfälle att njuta av årets första ormvråk. Den som är intresserad GPS-rutten hittar den här.

I vanlig ordning rundar jag av med lite bilder från dagens pass och önskar eder alla en fortsatt skön påsk!
18 kommentarer till inlägget

Annelie
1971 • Skövde
#1
30 mars 2013 - 21:26
Åh, bilden på den torra snöfria stigen väcker längtan :))
1963 • Eskilstuna
#2
30 mars 2013 - 21:56
Håller med dig Annelie och just den där stigen går bara några meter från Mälaren. Fick uppleva ett par tre sådana partier idag, du vet, där luften är varm och står stilla och doftar tall medan fötterna trampar ljudlöst på en mjuk tallbarrstig, mmmmm....
Annelie
1971 • Skövde
#3
30 mars 2013 - 21:59
Än så länge så får man ta och hitta en lite bit sådan stig och springa fram och tillbaka som en galenpanna :-) Våryrsel lär man få ;-)
HR
1972 • Stockholm
#4
30 mars 2013 - 22:01
JAG blev iallafall sugen på att springa. (Men jag blundade mig förbi isplättsbilderna.)
HR
1972 • Stockholm
#5
30 mars 2013 - 22:02
...inser nu att det inte var så mycket isplättar när jag kisade mellan fingrarna. Däremot så såg den snökantade skogsstigen lite bister ut. Det blir shorts på min skogspremiär har jag bestämt. Alltså får jag vänta med den.
Annelie
1971 • Skövde
#6
30 mars 2013 - 22:04
Dumt att kisa eller hålla för ögonen när man springer i skogen. Kan lätt resultera i en olycka... ;-)
1977 • Fagersta
#7
30 mars 2013 - 22:07
En löptur ihop i sommar känns nästan som ett måste :)
1963 • Eskilstuna
#8
30 mars 2013 - 22:12
Och så ska man inte tänka på annat än att vara där på stigen, har jag lärt mig den hårda blodiga vägen, fast på stigen;)

Henrik, skönt att du hittade en gnutta inspiration i alla fall, ja, du har väl nära till en del fina stigar där du bor. Skulle nog ha funkat med shorts idag:)

Haha, Annelie, du kan ju alltid köra 60 minuter löpskolning och bara kort tripping fram och tillbaka. Efter det lär du ha värsta löpsteget, i positiv bemärkelse alltså;)
HR
1972 • Stockholm
#9
30 mars 2013 - 22:16
Niklas: stigarna häromkring är inte löpvänliga - det är nog ett par veckor bort tyvärr. Först och främst ligger delar i skugga så stora delar av dagen att de tinar bort långsamt och efter det så är de vattensjuka ganska länge. Men shorts hade funkat idag!

Annelie: men, jag brukar lämna glasögonen hemma på löppassen så det blir "kis genom dis" istället för imma på brillorna. Helt orelaterat så gråter jag alltid i början av passen då ögonen formligen sprutar tårar i början. Känns lite pinsamt och det har hänt att folk kikat lite extra när det ser ut som man springer och grinar. Försöker man se glad ut så ser det fanimej värre ut.

Niklas: bild två blev jag mest löpsugen av. :)
Annelie
1971 • Skövde
#10
30 mars 2013 - 22:28
Niklas där födde du en idé i min hjärna... Ska bara hitta någon snöfri stig imorgon... ;-)

Henrik; vissa gråter till filmer, andra vid bröllop, och så finns det ju "cry, Forest, cry"...
1963 • Eskilstuna
#11
30 mars 2013 - 22:28
Det vore kul Linda. Kanske man kan få ihop ett gäng likasinnade. Är för övrigt lite sugen på Vansbromaran då jag ska försöka mig på Vansbrosimmet några dagar senare.
1977 • Fagersta
#12
30 mars 2013 - 22:30
Ett gäng på d stigarna vore great!
Ska nog inte vara nått större problem å få några intresserade!
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#13
30 mars 2013 - 22:45
Du beskriver dina löpturer så levande och så målande att jag kan känna doften av snö, av skog och frisk luft. Tack Niklas för inspirationen, i år ska jag prova skog och terräng för första gången :)
Marcus Aveholt
1974 • Silverdal
#14
31 mars 2013 - 04:31
Härliga bilder som alltid som du bjuder på. Längtar till långpass nu i morgon!
1963 • Eskilstuna
#15
31 mars 2013 - 10:06
Tack Alice! Terränglöpning ger kroppen (och sinne) allt den behöver, inte minst i skadeförebyggande syfte. Pröva även obanat någon gång, typ tio minuter en kvart. Du har ju verkligen fina omgivningar där du bor, nära Store Mosse och så.

Tack Marcus! Sedan du sprang Gyllenhielmska i augusti förra året har det blivit ett kallhygge, en rejäl gallring, tre sönderkörda sträcka med f.d. fin skogsstig, omledning av ledning över ett gammalt kalhygge (för att den gick för nära några nya arkitektritade hus). Du sprang leden i rättan tid. Ha ett fint långpass idag!
Marcus Aveholt
1974 • Silverdal
#16
31 mars 2013 - 10:59
Usch, dessa kalhyggen är inte roliga. Vissa leder här i närheten av Knivsta har också blivit förskräckligt dåliga pga skogsavverkning.
Tack. Laddar nu. Snart ska jag ut
Jonas Hedeback
1978 • Göteborg
#17
31 mars 2013 - 11:46
Nästa gång jag är i E-tuna måste du ta med mig ut på de fina lederna! Ska se om man kan komma upp i sommar.
HR
1972 • Stockholm
#18
31 mars 2013 - 11:50
Lycka till på passet Marcus!
:)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.