CYCLISM.EU

Infernaliskt bilkaos

OMBERG – INFERNALISKT BILKAOS

Varamon, Motala

Varamon med vy åt ena hållet.

Kanske var det för att vi provåkt vägen ett par timmar tidigare som vi upplevde cyklingen till Motala som försvinnande kort. Vid ankomsten laddade vi våra kroppar med energi på en pizzeria. Den återstående vägen mot Vadstena var vid denna sena eftermiddag lätt oroande. Skulle vi hinna?
Vi diskuterade om vi eventuellt skulle ta in på ett vandrarhem i Motala och njuta av kvällen vid någon av stadens vackra stränder.

Varamon, Motala

Varamon med vy åt andra hållet.

Men disciplinen och oförnuftet segrade ännu en gång och vi beslutade oss för att hålla oss till planeringen och försöka nå Vadstena samma kväll.

Vi brukar vara rätt skickliga på att välja bilfria vägar. Men den här gången lyckades vi vara på rätt plats vid fel tidpunkt.
Strax utanför Motala på en ytterst smal och dammig grusväg hamnade vi bisarrt nog mitt i en bilkö. Vi ledde våra cyklar kors och tvärs längs karavanen av stånkande amerikanare och lastbilar med färgglada skrotbilar på flaken. De sistnämnda, bilar som snart skulle köras sönder på ortens rallycrossbana.

Vägdammet som bilkaravanen rörde upp la sig som en smutsgrå hinna på vår hud och avgaserna marinerade våra lungor. Varje enskild bil försökte överrösta de andra med sina bilstereor. Fåniga sextiotalsschlagers mot rock n roll och Eddie Meduza.
Roade av att se två personer stretandes med var sina överlastade cyklar mitt i bilkaoset fick flera förare att trycka på signalhornet. Passagerare hängde sig ut genom fönstren och ropade skål till oss med höjda ölburkar. Hela situationen var så stressande att jag inte kom mig för att fotografera infernot. Vi bet ihop och kämpade oss förbi bil efter bil.

När vi äntligen lyckats ta oss ur kaoset ställde vi oss och tittade på dammolnet på avstånd och tog lättade några djupa andetag. Bilkön pulserade sakta fram likt en enorm larv på väg mot ett diffust mål. Vi konstaterade att vi nog aldrig har känt oss så malplacerade förut. Två genomsvettiga cyklister med fullastade cyklar stretandes mitt i någon slags seg cruising. Samtidigt frågade vi oss varför vi skulle vara sådana strebers jämnt. Varför njöt vi inte av kvällssolen på Varamobaden istället?

Trots att solen var på väg ner låg sommarhettan och tryckte över landskapet. Vattenåtgången var förödande och vår vätskedepå förbrukades oroväckande snabbt. Redan halvvägs mot målet var det dags att spana efter nya vattenkällor. Men det enda som landskapet erbjöd var åker efter åker. Augustisolen dalade snabbt och vår cykling började alltmer likna ett sprinterlopp. Den bilfria vägen som låg framför oss slingrade sig som en orm mellan de mogna sädesfälten hela vägen mot Vadstena.

Vi anlände till Vadstena Camping precis när föreståndarna skulle stänga receptionen. Barmhärtigt nog mottog de oss, två luffare på cykel, i elfte timmen och gav oss logi trots att vi saknade det erforderliga campingkortet. Och tur var väl det. Solen hade vid det här laget gått ned och några möjligheter till fricamping i det flacka landskapet fanns det inte tillstymmelse till. Och törsten efter de sista kilometrarna utan vatten var total! Aldrig har kombinationen läsk och Piggelin varit så god.

Tropisk natt på Vadstena Camping

Tropisk natt på Vadstena Camping

Tylöskogen – Vadstena
Dagstripp: 96 km
Medelhastighet: 20 km/t
Total tid: 4 tim. 46 min.
Topphastighet: 54,3 km/t (Anna)

Tylöskogen - Vadstena

Show embedded map in full-screen mode

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.