CYCLISM.EU

Södertäljetur för badsugna

Ett förargligt sår på Rasmus’ fot har lett till badförbud under två dagar. Två dagar som dessutom varit de varmaste hittills i år. För en parvel som älskar att bada oavsett väder har det varit rena plågan. Och vi andra har av sympati för den lille avstått från att smita iväg till sjön.

Därför kommer här ett tips på en cykeltur som bjuder på rena frosseriet vad badmöjligheter beträffar. Färden går den här gången mot Södertälje och självfallet väljer vi att cykla längsmed Mälaren en dag då hettan får asfalten att klibba. Under alla år vi bodde på Kungsholmen var turen Kungsholmen – Södertälje via Liljeholmen, Sätra och Norsborg en klar favorit. Denna tur är dessutom rätt barnvänlig.

Norsborg

Strandpromenaden längs med Mälaren börjar i Aspudden och tar dig förbi betongförorter och villaidyller rakt ut på vischan. Förutom att man får sig en finfin cykeltur kan man dyka ner i Mälarens böljor i stort sett när helst man behagar under färden.

Vällinge

Badbryggan nedanför Hemvärnets stridsskola i Vällinge (Salems kommun) är svår att motstå en het sommardag.  För det mesta har man den här inofficiella badplatsen helt för sig själv. Men riktigt varma dagar kan man hitta badgäster även här.  Platsen är dessutom mycket vacker och väl värd ett stopp.

Efter rena badorgien fram till Norsborg cyklar du sedan vidare på en tämligen bilfri landsväg genom ett kuperat landskap mot Södertälje. Sedan du tagit det sista doppet i Vällinge har du Bornsjön på vänster sida som glittrar retligt mellan träden. Eftersom det är en skyddad vattentäkt får man tyvärr inte sänka ner sin kropp i den. Men efter några svettiga kilometrar mellan åkrar och skogspartier ramlar du direkt på Mälarbadet vid ankomsten till Södertälje.

Vällinge

 

Bornsjön

Turen Stockholm – Södertälje bjuder på cirka fem mil. Eftersom strandpromenaden fram till Norsborg kräver ett viss mått av hänsynsfullhet på grund av att vi delar den med fotgängare skulle jag tippa att hela turen tar ungefär 2,5 – 3 timmar om du startar i Stockholms innerstad.  Men ska du testa alla bad längs med vägen tar det garanterat en hel dag.

3204S_23_w

Den här idyllen välkomnas du av inför den sista, och absolut bilfria, vägen som tar dig direkt till Södertälje och Mälarbadet.

3204S_25_w

Just denna gång stannade vi en bit ifrån Mälarbadet för intagande av matsäck. Den här stranden är dock reserverad för båtar så ett dopp här är troligtvis förenat med vissa hälsorisker.

Vila i Södertälje

Och när du kikat färdigt på Södertälje och inte orkar cykla hela vägen tillbaka är det bara att hoppa på pendeltåget och vila benen.

Badguide (Stockholm - Södertälje)

Show embedded map in full-screen mode

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.