If it´s important to you, you will find a way. If not, you`ll find an excuse.

Att träna och äta för lite- Min historia!

Jag lovade för ett tag sen att skriva om hur kosten såg ut då jag blev "sjuk".

"Oh, det här är ju jättespännande och något som många kan ta lärdom av! Kan du inte skriva ett sammanfattande blogginlägg om kosten då och nu samt mängd osv? Det skulle vara jättekul att läsa."

 Det hela började med att jag läste om lågpulslöpning och hur man kunde bli snabbare genom att springa många mil i veckan fast väldigt långsamt och på det sättet inte slita ut kroppen. Mängden skulle i sin tur senare innebära att man blev snabbare.

Jag började att morgonjogga längre sträckor med Leon under början av februari och gick då på att springa 6 dagar i veckan. 5 långsamma morgonpass och sedan 1 långpass. Jag gick då från 6-7 mil i veckan till 9,5. Sedan tränade jag på det här sättet och mängden låg mellan 9,5-10 mil i veckan. Jag ändrade inte min kost utan åt samma som innan vilket senare skulle visa sig vara problemet. Jag har svårt att minnas exakt hur jag åt vid tidpunkten och har ingen aning om kalorier men på en höft;

Frukost
Havregrynsgröt på ca 1,5 dl gryn, 3 dl minimjölk och ganska rejält med gojibär.

Fm mellis
250 gram kvarg

Lunch
En normal portion vanlig mat t ex köttfärssås och proteinpasta och grönsaker.

Em mellis
1 äpple

Innan träning
Protein ca 30 gram samt 1 banan

Kvällsmål
250 gram kvarg med mycket valnötter, kokosflingor samt lakritspulver.

Det här var alltså maten på vardagarna, på helgerna åt jag betydliget mer och fritt.

Nästan direkt började jag öka i vikt. Då snackar vi inga små ökningar utan 1-2 kg i veckan.. Helt utan anledning (trodde jag). Jag kunde inte förstå varför, jag borde ju gå ner i vikt när jag tränar mer?? Kalorier in och kalorier ut, är egentligen en ganska enkel ekvation? Tyvärr är inte svaret så enkelt..

Ju mer jag ökade i vikt desto mindre började jag äta. Logiskt tyckte jag eftersom jag helt klart åt för mycket när jag ökade i vikt? Nu såg mitt matintag för en dag ut mer såhär;

Frukost
Samma som tidigare (vikten av frukostens betydelse har jag alltid vetat om ;))

Fm mellis
Samma som tidigare

Lunch
Mindre portion med samma mat förutom att jag nu hade bytt ut (mina få) kolhydrater jag fick från proteinpastan till kalorifria nudlar..

Em mellis
Inget

Innan träning
Samma som tidigare

Kvällsmål
250 gram kvarg med liite valnötter, kokosflingor och lakritspulver

Till slut låg jag på en morgonvikt på 77 kg ( ca 8 kg mer än jag vägde innan) och jag gick då till läkaren. De tog många prover på mig som visade konstiga resultat. Jag hade väldigt låg ämnesomsättning men ändå inte de typiska värdena för hypotereos utan värden läkaren inte alls sett tidigare. Som om inte det räckte så hade jag höga kortisolnivåer och kaliumbrist.

Här startade processen med läkaren som först fick för sig att jag hade en tumör på hypofysen. Detta efter att han samtalat med sköldkörtelexperter som menade att värdena påvisade detta. Jag hade en remiss som låg på aktuten och det var dit jag skulle åka om jag hade några problem med synen (en tumö på hypofysen trycker nämligen mot syncentrat). Läkaren ringde mig ofta och det verkade som han brydde sig.

Nu mådde jag som ni förstår riktigt dåligt. Min sista vecka med mängdträningen sprang jag vecka 10 i år. Den slutade på 9 mil efter att kroppen sa ifrån efter 6 km morgonlöpning på söndagen och inte ville mer..

Veckan efter detta så drog jag ner enormt på träningen. Gick med hunden och körde ingen styrka men ändrade inte min kost.

Läkaren kom sedan fram till att jag inte hade någon tumör efter fler provtagningar. De slutade ringa och jag fick ringa och tjata för att få besked. Efter att jag dragit ner på träningen så visade provtagningarna att jag "typ" var frisk. Jag låg på gränsen på vad som var normal ämnesomsättning och läkarna ansåg att jag nu var var "frisk". Jag vill här säga att jag sedan dag 1 förklarat för läkaren hur mycket jag tränade och vad jag åt. Men mängden träning verkade han inte reagera på alls, inte heller när jag förklarade hur lite jag åt och att jag var tvungen att dra ner hela tiden och ändå gick upp i vikt...

Någonstans här så pratade jag med coach Mattias som rådde mig att vila och äta. Jag hade ytterligare en vecka som den innan med lite träning innan jag började öka på lite igen med lite mer löpning och styrketräning. Kosten såg dock ut ungefär som tidigare. Under den här perioden hade jag ändå gått ner det värsta (som ändå var vätskevikt) men hade fortfarande flera kg plus på kroppen.

Mattias hjälpte mig sedan med ett kostschema som var anpassat efter mig och min träning. Detta innebar mängder med kolhydrater och jag vet inte exakt kaloriintaget men någonstans mellan 3500-4000 kcal skulle jag tro. Efter detta började jag sedan bli frisk på riktigt igen.

Åt på detta sätt ett tag innan jag fick dra ner på vissa överflödiga kalorier (som jag bara åt för att få igång kroppen igen och sätta fart på ämnesomsättningen). Jag började då släppa lite av extravikten och nu låg jag på cirka 3000 kcal. Har legat på detta kaloriintag rätt länge nu och gått ner det jag gick upp under sjukdomen. Då menar jag fettvikten för jag har även lyckats lägga på mig en del muskelmassa nu när kroppen fått ordentligt med mat. :)

Efter morgonlöpning
40 gram protein, 30-60 gram kolhydrater (beroende på intensitet)

Frukost
Havregrynsgröt på 2 dl havregryn med 1 dl äggvita i, 4 dl lättmjölk och gojibär.

Fm mellis
250 gram kvarg med 1 dl havregryn i.

Lunch
Ca 100 pasta/ris eller 450 gram potatis , ca 200 gram nötfärs/kyckling etc, sås och grönsaker.

Innan träning
Havregrynsgröt på 2 dl havregryn med 4 dl lättmjölk.

Efter träning
40 gram protein, 60 gram kolhydrater

Kvällsmål
375 gram kvarg.

Jag äter även annorlunda på helgerna (när min dyngsrytm är mer normal ;)) med t ex grillat och klyftpotatis på lördag kväll och mer gröt på mornarna. Skitmat och godis är inget som bygger en snygg kropp men en dag i veckan är det ok, i mitt fall söndagar. :)

Idag tränar jag mer än någonsin och mår hur bra som helst! Jag väger (i mina ögon) fortfarande lite mycket så nu har jag fått tillåtelse till att sänka ytterligare lite framöver för att gå ner lite till. Min fettprocent är låg idag så det är inte mycket vi pratar om men för löpningen skulle så vill jag inte ha en mer extravikt än nödvändigt på kroppen. Sen ska jag inte heller blyga med att jag älskar hårda, vältränade kroppar. ;) Jag vet inte om kroppen är villig att släppa mer men det får vi se. En sak är säker, jag kommer inte ta saken i egna händer igen utan frågar nu Mattias om allt vilket betyder att allt sker under övervakning. :)

Jag vill tillägga att jag aldrig har haft problem att äta utan snarare tvärtom. Alla restriktioner jag satt upp för mig själv har bara med min rädsla att bli tjock att göra. Nu vet jag vad för lite mat kan göra med kroppen och skulle aldrig utsätta mig för samma sak igen!


Jag hoppas detta är utförligt nog? Hör av er om ni undrar över något så ska jag försöka svara!

Kram C

3 kommentarer till inlägget

Camilla Green
1982 • Linköping
#1
29 augusti 2013 - 14:07
På riktiga bloggen (http://trainingbyc.blogspot.se/) kan man kommentera anonymt om man vill det, men otrevliga kommentarer undanbedes oavsett! :)
Annelie
1971 • Skövde
#2
30 augusti 2013 - 12:13
Jätteintressant Camilla. Själv tycker jag att det är väldigt tråkigt att äta, men har insett att jag måste få i mig mer mat för att komma någonstans med träningen. Hoppas att ditt tillfrisknande fortsätter att gå åt rätt håll. Kram!
Camilla Green
1982 • Linköping
#3
30 augusti 2013 - 12:42
Tack! :) Jag har aldrig förstått de som tycker att det är tråkigt att äta eller aldrig är speciellt hungriga. Jag är hungrig jämt oavsett hur mycket eller hur ofta jag äter. Så fort jag ätit ett mål ser jag fram emot nästa. Om jag kämpade lite skulle jag troligtvis kunna tävla (och vinna) en sån där ätartävling i USAmed tanke på vad som redan nu får plats i min mage när jag vill. ;) Intressant ändå hur olika vi är! :)

Kämpa på med maten för det är jätteviktigt att äta ordentligt när man tränar (som jag fick lära mig den hårda vägen). Lycka till! Kram
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.