Stiglöpning i Ljusne

Jag var ut på ett litet äventyr igår, stiglöpning mellan Ljusne och Sandbacken, Sandarne via Lill-Ålsjön och Stor-Gussisjön. Det visade sig bli lite mer krävande än jag först trodde.

Tanken var att följa en relativt väl synlig stig från en grusväg precis när man kommer till Ljusneskylten från Sandarnehållet och det var inga problem att hitta. En fin liten skylt proklamerade "Motorfordon förbjudna" där stigen började. Stigen var bred och fin och jag tror det kan ha fungerat som skoterled en gång i tiden. Lite lera och myr men tillräckligt fast underlag för att slippa grisa ner sig. Det fanns en del gamla spänger och träbroar som var mer eller mindre eroderade och det var tryggast att trippa över dem eller gå på sidan.

Stiglöpning i Ljusne
Första delen av stigen

Det skulle visa sig bli det näst mest lättlöpta partiet, för när jag korsade det gamla järnvägsspåret bredde ett kalhygge ut sig och stigen var ett minne blott. De 500 metrarna tog mig ungefär 5 minuter att avverka på grund av all sten och sly som börjat växa upp, det var inte löpbart helt enkelt. Men jag kom i alla fall upp på grusvägen som planerat bara cirka 50 meter fel. Jag visst inte det då dock men jag trodde att jag kommit ut för långt österut, i själva verket hade jag kommit ut för långt västerut. Det skulle vara cirka 150 meter att löpa på vägen innan jag skulle upp på en stig igen men jag trodde som sagt att jag var lite fel och såg en stig efter bara 60-70 meter och tänkte att den måste det ju vara. Jag var cirka 100 meter fel. Men jag lyckades komma på rätt stig ganska snart och sprang nu längs strandkanten till Lill-Ålsjön.

Lill-Ålsjön, 9 oktober 2013
Kav lugnt i Lill-Ålsjön, svårslagen vy.

Jag lyckades gå fel efter bara dryga halvkilometern igen tack vare skogsarbeten. De kör ju sönder alla stigar och gör egna markeringar som lurar en. Så jag kom runt en höjd på fel sida och fick ta mig lite eländig blockterräng. Men sen var det slut på felspringningar.

Här kommer jag in på en stig jag sprungit nån gång förr och går mellan Stor-Gussisjön och Lill-Ålsjön. Tyvärr är det ganska stenig terräng i området så det mycket teknisk löpning bland blöta stenar så det blir inget vidare flow, inte för mig i alla fall.

Stigen mellan Stor-Gussisjön och Lill-Ålsjön
Bild tagen i våras mellan Stor-Gussisjön och Lill-Ålsjön

Fortsätter man rakt fram hela vägen på stigen kommer man slutligen fram till Gussistugan men jag skulle vika av på en stig som skulle ta mig ut på Östanbovägen. Här visar sig nästa problem om man springer på okänd mark, det fanns inte mindre än 3 stigar att välja på ungefär i de krokarna som "min" stig skulle finnas. Men efter lite dubbelkoll på Google Earth så lokaliserade jag rätt stig. Förvånansvärt detaljerade satellitbilder, funkar ganska bra att orientera sig med om man har något riktmärke i närheten.

Började bli lite trött i benen nu efter allt skuttande och hoppande över och runt sten. Har haft träningsvärk i vänster insida lår i flera dagar och den blev ju inte bättre av Bollnäs Trail Race i söndags och det hade börjat smyga sig ner i vaden också men jag hade bara drygt 1 km så det var bara att bita ihop. Som tur var kom jag på den finaste biten nu. Relativt slät ridstig nästan helt utan sten och rötter, skönt! Kom upp i rena asfaltsfarterna på partiet och sen började det gå lätt nerför och farten ökade ännu mer. Enda abret var att det började skymma så hade det varit något i backen hade jag knappast hunnit sett det.

Sista biten löptes på några hundra meter asfalt, inte det bästa underlaget med X-Talons på fötterna men det går i nödfall. Jag hade lyckats övertala sambon att köra mig så hon stod och väntade i vid Sandbacken precis som planerat. Tack bäjb! :-)

Så om någon är sugen på 6 km teknisk stiglöpning med ett litet inslag av obanat så kan ni få Google Earth/GPX-filen av mig. Det är väldigt fint där man rundar Lill-Ålsjön och sen när man kommer upp mellan Gussisjön och Lill-Ålsjön.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.