Antiklimax deluxe (rapport Nacka halvmaraton 2014)

Målsättningen var uttalad och tydlig, en tid under 17 minuter på 5 km. Har sprungit mina bästa tider på just Nacka halvmaratons kortaste distans föregående år. Således kände jag mig mentalt stark och siktade på ett PB.

Lite tur i oturen med vädret då vi slapp det regn som prognosen siade om och istället blev det ganska bra förhållanden med sval luft. En bra laddning veckan innan avslutades med en förtroendeingivande uppvärmning. Även starten av loppet gick precis enligt plan då jag höll ett långsammare tempo än vad jag ville och kände mig pigg inför resten av loppet. Normalt sett bränner jag för mycket energi i inledningen och har en tuff resa efter det.

Sedan gick något fel, exakt hur och var vet jag fortfarande inte.

Det var hur som helst en ny start i år, där både 5, 10 och 21 km startade gemensamt från ett nytt område jämfört med tidigare år. Jag la mig i täten efter kanske en halv kilometer och hade en cyklist framför mig. Problemet, som jag insåg först när det var försent, var att cyklisten trodde han ledde den första löparen i halvmaran.

Jag anade dock inget då jag trodde att banan var ny då starten var det och körde på. Cyklisten hade inte heller något som avslöjade vilken grupp han ledde. Det hade däremot jag då nummerlapparna hade olika färg beroende på distansen. Någonstans ska det tydligen ha funnits en skylt som aviserade att banorna delade sig. Något som jag inte såg röken av.

Vid 4 km började jag faktiskt fundera hur vi skulle hitta tillbaka in mot målet igen då det kändes som om vi knixat oss åt "fel" håll hela tiden. Men då jag inte alls kan omgivningen var det svårt att veta säkert. Helt plötsligt uppenbarade sig skylten för 5 km och det enda som saknades var en idrottsplats och mållinje. Påpekade detta för cyklisten som då insåg vad som hänt.

Satte mig ned och fick ett infall om att fortsätta på banan och springa halvmaran, då ledarna dök och och jag anslöt bakom dom. Men då jag var rätt trött trots allt insåg jag efter ett par km att det inte skulle hålla. Oturligt nog var närmsta vägen tillbaka att vända och springa loppet i motsatt riktning. Fick ömsom hejarop om att jag ledde överlägset och ömsom förfärade miner och frågor om jag skadat mig.

En extra retlig detalj var att en av mina strumpor gav upp och när den fransades sönder så skavde jag till slut fram ett skavsår under ena trampdynan. Fick då helt enkelt växla mellan att jogga och gå. Med ca 2-3 kilometer kvar kom ledarna i halvmaran ifatt mig, ettan såg ut att ha ett säkert avstånd men mellan tvåan och trean var det tätare. Tror faktiskt att dåvarande trean tog sig förbi för att ta andraplatsen. Fyran kom i ett ingenmansland efter denna trio utan någon i synhåll som jagade bakom. Jag kände igen honom då vi bytte några ord i inledningen av loppet och fick ett inslag av energi och lade mig jämsides honom. Hade börjat bli kall vid det här laget och ville bara komma hem. Snabbaste sättet var att haka på honom tänkte jag. Så låg vi sida vid sida tills jag till sist såg idrottsplatsen och gav in för mitt skavsår och lät honom köra sista biten solo. Han tog sig in på en imponerande tid med sina 1:17:49. Vi snackade kort efteråt och han hade siktat mot just sub 1:18, något som han inte trodde han hade klarat om jag inte legat bredvid honom mot slutet. Så jag kände ändå att jag fick ut något positivt av dagen.

Med tanke på att det var första loppet i år för mig och att jag siktade på en bra tid så blev det här ett riktigt platt fall. Känner mig besviken helt enkelt, även om det hela är en väldigt liten sak i den stora världen. Fattar inte ens vart det hela gick fel men väldigt fel gick det. Inte så skoj att åka från Örebro till Stockholm, betala pengar för att springa i ett lopp och sedan inte ens gå i mål för att jag blev guidad in på fel slinga.

 nu sitter jag här efter premiären men utan ett resultat ironiskt nog. Får ta nya tag och ladda om till nästa lopp helt enkelt.

 

 

 http://johnnysellven.com/?p=1384

 

 

 

 

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.