Hjärnan, smärta och peroneusnerven

"En obehaglig sensorisk och/eller känslomässig upplevelse förenad med vävnadsskada eller hotande vävnadsskada, eller beskriven i termer av sådan".

Ovanstående är definitionen av smärta. Det går att fördjupa sig massor i detta då smärta är väldigt komplext, men det får bli ämnet i ett framtida inlägg. Det kan även uttryckas så enkelt som att om hjärnan anser att du är hotad på något sätt, då upplever du smärta. En verklig vävnadsskada är inte nödvändig för att känna smärta, inte ens en kroppsdel faktiskt (fantomsmärta).

För min egen del verkar det som om min smärta skulle kunna härledas till peroneusnerven och musklerna kring denna, som även dessa kallas för just peroneus. Fick äntligen tummen ur och kom iväg på en undersökning och behandling hos en kollega, där vi hittade rätt fina spänningar i musklerna och vad som verkar som en underliggande retad nerv. I övrigt såg det "bra" ut, mer eller mindre åtminstone.

Det vill säga att det inte är löparknä som jag var inne på, inte heller stressfraktur som jag lutat åt nu på slutet, om den här diagnosen stämmer. Men det får tiden utvisa helt enkelt. Det känns hur som helst bra att ha fått en undersökning och nu kan jag rikta min rehabilitering ännu bättre mot de retade strukturerna.

Från ländryggens nedre nivåer urspringer den här nerven, som är en av de förgreningarna som kommer från kroppens största nerv, ischiasnerven. Den löper sedan mot just utsidan av låret (där jag först trodde att jag drabbats av ett löparknä), för att passera vid huvudet på vadbenet (där smärtan lagt sig just nu), där den också trängs med det korta huvudet av en av musklerna som utgör hamstrings (biceps femoris).

 

 

 

Således förbereder jag mig på åtminstone en vecka till av den underbara alternativträningen i bunkern (gymmet). Kan fortfarande inte förstå varför jag inte kunde ha dragit på mig detta under vintern, då jag ändå inte ville vara ute, men var det ändå? Nu är det omvänt, vill inget annat än njuta av sommaren men stänger in mig istället.

 

http://johnnysellven.com/?p=1498

 

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.