Löpträning med Anders Szalkai

Riktigt så bra som rubriken vill göra gällande var det dock inte. Men dagens lunch spenderades med att besöka en föreläsning om löpning med Anders Szalkai. Eftersom Szalkai är en marathonlöpare så låg fokuset på föreläsningen framförallt på hur man förbereder och förbättrar sig på ett marathon. Men precis som med all löprelaterad träning så går det ju ändå att applicera det man lär sig på den distans som man själv satsar på för tillfället.

Det är en rätt häftig resumé han har Anders. Han visade statistik från ett antal av de marathon som han deltagit i och om man slår ihop tiderna från de 50 snabbaste så får man ett snitt på 2.22. Det ger en snittfart på ca 3.20 min / km och det är ruggigt imponerande.

Numera tror jag inte att Anders själv springer några maror, utan istället jobbar han som löpcoach och har bland annat hand om en grupp löpare i Stockholm som kallas för Team Stockholm Marathon. Det kanske inte är så svårt att lista ut vad dom tränar till.

Föreläsningen varade en dryg timme och det var en entusiastisk Anders som berättade om hur han egentligen trillade in på marathonlöpning av en slump. Och hur han sedan med hjälp av bra träning och bra tränare kunde utveckla sin fulla potential som löpare. Det absolut viktigaste hjälpmedlet under alla dessa år och det råd som Anders ger till alla som vill bli en bättre löpare, för en träningsdagbok. Det behöver inte vara något avancerat och det räcker med några korta rader, men för att du ska kunna utvecklas och nå din fulla potential så anser Anders att detta är en av de absolut viktigaste byggstenarna.

Från Anders träningsdagbok kunde man utläsa att han i snitt har sprungit 16 km om dagen, de senaste 31 åren. Bara att kunna droppa en sådan statistik i ett samtal får ju en att vilja börja föra bok direkt.

Föreläsningen innehöll väl egentligen ingen ny information, men det var ändå intressant att höra om Anders syn på olika typer av träning. En viktig sak som han tog upp och som jag lätt kan relatera till var att många ”hobbymotionärer” springer sina distanspass alldeles för fort. Här hade Anders en bra tumregel och det är att om du springer ett distanspass på 10 km så bör du minst ligga +5 minuter mot din tänkta milfart under en tävling. Annars är det väldigt lätt att du skadar dig eller sliter på kroppen i onödan. Träning är ju trotts allt träning. Det är när du står på startlinjen som du ska prestera som bäst.

En annan viktig sak som Anders pratade mycket om är vikten av att blanda dina distans- och långpass med kvalitetsträning. Det vill säga kortare intervaller med fokus på snabbhet och löpteknik. Han gick igenom några olika typer av intervallträning och betonade framförallt vikten i att värma upp och jogga ned efter ett pass. Här framhöll han återigen att detta var något som många amatörlöpare bör jobba på. En bra och framförallt lugnt uppvärmning är en förutsättning för att man sedan ska få bra kvalité på själva intervallpasset. Även nedvarvningen är väldigt viktig, framförallt för att transportera bort mjölksyra från kroppen och se till så att man är fräsch till nästa pass.

Vilket är då Anders favoritpass? Jag skulle gissa på långpasset – som han framhöll som nyckel för att lyckas som en långlöpare. Det känns som att någon som springer i snitt 16 kilometer om dagen har varit ute på en hel del långpass i sina dagar. Även här tror jag att det är många nybörjare som springer allt för korta långpass. Anders var inne på att inför ett marathon så bör du ändå ha sprungit så långt som 30 km under samma pass för att veta att du verkligen orkar med maran. För den som ska springa kortare distanser, som ett halvmarathon så rekommenderade han att långpasset bör vara minst 18 – 20 kilometer. Något som jag vet att jag fuskade med inför min egen halvmara tidigare i år.

 

20140627_125226

Tycker man att långpasset är alldeles för tråkigt så rekommenderade han att man slänger in en rejäl fartökning efter ca halva passet. Då kör man 3 – 6 km i tävlingstempo för att aktivera förbränningen av kolhydrater i kroppen. Sedan kan man återgå till sitt vanliga långpass tempo igen, för när det gäller långpass så är det viktigaste alltid tiden, inte farten.

 Överlag så tyckte jag att det var en riktigt bra föreläsning och självklart så stack jag ut och sprang en runda direkt efteråt, när alla tips fortfarande var fräscha i huvudet.

Imorgon är det dags för Kalmar halvmarathon, tyvärr så har ju de senaste veckorna inte direkt kantats av träning så det blir att vara åskådare för min del. Istället håller jag tummarna för Kattis och hoppas att hon och alla andra deltagare får ett härligt lopp på Sveriges förmodligen bästa halvmarathonbana.

2 kommentarer till inlägget

1961 • Göteborg
#1
27 juni 2014 - 19:22
Visst springer Zacke maror fortfarande! 2:45:13 på årets Stockholm Marathon vilket gav en 80:e plats bland herrarna totalt och 12:e plats i M40. Helt okej av någon som numera kallar sig motionärslöpare. :-)
1981 • Kalmar
#2
28 juni 2014 - 13:11
Ja där ser man, det var ju inte helt fy skam för en "motionär" :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.