Did Not (Fucking) Finish

Det är inte kul med DNF. Helgens var den tredje i ordningen. Såhär, några dagar efter, försöker jag samla mina tankar och intryck.

Min första DNF var på Vasaloppet 2008. Jag var dels inte förberedd, dels var det inga spår, så det var ett helvete att åka de 34 km jag åkte innan jag klev av. Jag kan fortfarande känna syran i triceps, från när jag stod i skaren i skidbacken just efter starten. Folk föll överallt. Det var glashalt och överjävligt och när jag kom upp på toppen av backen efter 3 km var jag helt färdig i mina armar.

Min andra DNF var förra året på Stockholm Marathon. Den var inget att diskutera. Jag hade hopparknä, utan att jag fått diagnosen. Knät skrek ifrån. Jag fick kliva av, trots att kroppen kändes väldigt bra i övrigt.

Så kom då helgens DNF på VinterMarathon. När jag tog beslutet var det ingen tvekan. Benen var helt körda. Men, som med mycket annat i livet, så kommer eftertankar med förhoppning om klokhet. Man börjar fundera. Skulle jag inte ha tagit mig igenom ändå? Borde jag det?

Jag klev av efter 29 minuter och 2.20. Sista tre slog jag av på farten och bara tänkte att jag skulle ta mig till varvningen. Säg att jag i allra, allra värsta fall hade snittat 6-tempo sista 13. Då hade jag ändå gått i mål på 3.38 - en helt ok tid. Jag hade säkert gått i mål någon minut snabbare än det dessutom.

Kanske hade det varit att föredra, jämfört med att diskutera med andra och älta med sig själv varför man klev av. Men - gjort e gjort. Benen gjorde ont som tusan. Det var två varv kvar. Två grader, regn och jävligt.

Så viktig var inte medaljen. Det var The Bottom Line. Även om det slutade med en Did Not FUCKING finish.

Hade det varit London så hade jag lidit mig i mål.

1 kommentarer till inlägget

1966 • Piteå
#1
15 november 2014 - 16:43
Klokt att kliva av Henrik. Finns ingen anledning att
förstöra värdefull kommande träning med att springa på
med smärta så att skadan förvärras. Bara att rehabba nu.
Det är gott om tid till nästa säsong. Finns alltid nya mål
och lopp att sikta mot.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.