Träningsupplägg inför VR sub 8 (och Svenska Klassikern) 2015, Del 1

Efter 2-3 månaders "träna vad jag vill" så påbörjade jag igår vad som med god marginal blir min mest seriösaste tränignsperiod sen jag tog tag i mitt liv 2009 och började träna (och gå ned en hel del i vikt).

Under 2015 tänkte jag nämligen inte bara genomföra en Svensk Klassiker, utan siktar på att cykla Vätternrundan på under 8 timmar, Halvvättern under 4 timmar och springa Lidingöloppet under 2:30.

Har även tänkt att skaffa tävlingslicens och göra debut på en sm-tävling i cykelsammanhang under 2015.

Nu har jag inte stått på ett par skidor på 15-20 år, så hoppas att snön snart kommer infinna sig så jag på helgerna kan köra "distanspass" på skidor istället för på min MTB eller trainer. Sen har jag inte simmat mer än 2 km under 2014 och innan dess ungefär lika med 0, så det kommer bli en del simning under 2015. Målen för dessa två events är dock i dagsläget enbart att ta sig i mål och har så pass god kondition att det nog går på ren vilja.

På grund av det högt uppsatta målet på VR, kommer träningen under vintern främst kretsa runt cyklingen.

Har valt att dela upp träningen i 3 "faser":

  • Bas 1+2 (8 veckor) - Syreupptagning
  • Bas 3+4 (8 veckor) - Tröskel
  • Uppbyggnad (8 veckor)
  • Formtoppning (juni)

 

Oklart om min förklaring ovan är tillräckligt bra skriven för att ni ska förstå exakt vad varje pass går ut på, men träningen på cykel utförs nog nästan enbart på min trainer när det kommer till 60 mins intervallpassen tis/tors medans övriga pass kan bli lite mer fritt och för att få ihop distans/timmar på cykeln kommer jag mest troligt cykla en hel del MTB snarare än nöta 4-5 timmar trainer varje helg.

Har även påbörjat projekt komma i form rent viktmässigt, då 3-4 månader "off-season" orsakat en viktuppgång på 7-8 kg. Målet är att tappa minst 5 kg till Vasan och minst 10 kg till maj.

6 kommentarer till inlägget

1968 • Nyköping
#1
2 december 2014 - 10:38
Fy fan, ser jobbigt ut, ska bli kul att följa din träning.Lycka till :)
1984 • Nyköping
#2
2 december 2014 - 11:19
Hehe, instämmer och ska bli sjukt intressant och se exakt hur jobbigt detta kommer bli samt de resultat jag kommer få ut av detta.

Att jag kommer klara sub 8 på VR har jag egentligen inte tvivel om, oavsett om jag följer detta slaviskt eller ej. Frågan är bara hur pass nära döden denna upplevelse blir = hoppas vara så pass bra i fas att det blir "njutningsbart"!

Tackar :)
Magnus Billberger
1968 • Falun
#3
3 december 2014 - 11:53
Ett tips inför skidåkningen är att träna simning så länge du inte har tillgång till snö. Då tänker jag främst frisim med inslag av fjäril.

Jag måste få kasta in en varningsflagga också. Du har inte lagt in några vilodagar. Minst en träningsfri dag i veckan (själv skulle jag nog lagt upp tre dagar träning och en vila).
1984 • Nyköping
#4
3 december 2014 - 12:01
Tackar för tipsen.

Problemet är att jag inte har tillgång till en simhall där jag bor, så i dagsläget är det löpning/gym/cykling/trainer som finns att tillgå :(

Det finns helt klart med i bakhuvudet och det kan tänkas bli så att jag skippar ett/flera distanspass (både löpning och cykling) om jag känner mig sliten, men två gympass och två intervallpass på trainern är stående varje vecka.

Har för övrigt tränat helt sjukt mycket (>20h/vecka) mars-augusti så min kropp är van vid stor träningsvolym och varierar jag mig bara klarar jag mig nästan helt utan vilodagar. Sköter kosten och sömn så pass bra att återhämtningen inte blir lidande :)
Magnus Billberger
1968 • Falun
#5
3 december 2014 - 13:03
Läste lite om ditt ändra-livsstils-projekt. Bra jobbat och lycka till i fortsättningen. Är själv uppvuxen med mycket nöjesidrottande som jag visserligen haft enstaka uppehåll ifrån, men som jag aldrig slutat med. En reflektion från närmare 40 års idrottande är att det finns många spännande och kul aktiviteter att ägna sig åt, men att tiden inte räcker till för att förverkliga alla ambitioner och drömmar.
1984 • Nyköping
#6
4 december 2014 - 07:42
Tackar så mycket :)

Låter som du har en bra förutsättning för att fortsätta med idrottandet livet ut och som du säger så finns det ju väldigt mycket saker man kan göra, om tiden ej var obegränsad...

Har själv valt att satsa helhjärtat 2015, nu när jag har chansen, så får vi se hur pass fast jag blir och om det är möjligt att hålla en så pass hög nivå som jag önskar :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.