Hallux Valgus

Jag har så kallad Hallux Valgus- dvs snedställda stortår. Jag blev inte uppmärksammad på detta förrän för lite drygt två år sedan när jag hade problem med min hålfot. När jag tog av mig strumporna hos läkaren var mina tåknölar de första de fastnade på, innan vi kunde diskutera mitt båtben. 

Så här ser mina fötter ut:

Sedan fick jag höra talas om att operation av Hallux Valgus inte är helt ovanligt, och jag vet några stycken som har gjort det. Själv hoppas jag på att skjuta upp en eventuell operation så länge som möjligt. Jag har inte alls ont av mina knölar, men sen går jag nästan aldrig i finskor heller. Det enda "problemet" är att jag brukar få köpa skor i stora storlektar för att de ska passa på bredden. Samt att jag har fått klippa och karva i mina Birkenstock för att tåknölarna ska få plats.

I förebyggande syfte har jag i år börjat med lite produkter som ska "bromsa upp" utvecklingen av halluxen. Jag vet inte om det har någon effekt, men det kan ju inte skada. På nätterna sover jag med "skenor" på fötterna. Kan även använda dem ibland när jag ligger och vilar efter ett långpass, då jag tycker de känns bra och sköna. På dagarna har jag tåspretare på mig (dock inte när jag springer).

Natt-utstyrsel på vänster fot, dag-utstyrsel på höger fot.

Hade varit väldigt intressant att höra vad andra löpare med Hallux Valgus säger? 

Tips på andra produkter som man kan använda?

Erfarenhet av sjukdomsförlopp och eventuell operation?

7 kommentarer till inlägget

1981 • Linköping
#1
10 januari 2015 - 22:32
jag tror att Sofie S i Norrköping gjort en sådan operation. Samt min kollega och från henne kan jag hälsa att operationen (eller snarare efteråt) var väldigt smärtsam (läkaren ville sjukskriva henne i en månad!). Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
11 januari 2015 - 00:17
Det finns inga riskfria operationer, så länge knölarna inte gör ont eller hindrar dig annat än med val av skor tycker jag du ska fortsätta som du gör. Läkekonsten utvecklas också ständigt, det kan komma något nytt medan du skjuter upp det ännu ej nödvändiga.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#3
11 januari 2015 - 03:41
Jag håller med Oldboy. Det finns inga riskfria operationer, ffa inte i fötterna. Där tycker jag snarare det känns som risken för komplikationer är alldeles för hög för att det ska vara motiverbart om man inte har ordentliga besvär.
1985 • Göteborg
#4
11 januari 2015 - 11:12
Tack för input, jag tänker likadant. Min förhoppning är att konservativ behandling i form av nattskenorna, tåspretare samt stretching och rölighetsträning av stortån ska göra att jag slipper operation. Så länge jag kan springa struntar jag i att jag inte kan ha pumps :)
Ribban
1968 • Åkersberga
#5
11 januari 2015 - 17:30
Jag har haft hallux valgus på höger fot sedan, vad jag kan minnas, senare delen av tonåren. Till slut blev den så smärtsam att det gjorde ont på nätterna när jag försökte sova. Det värkte och sprängde kring hallux valgus. Jag beslutade mig för operation och med bra bedövning så gjorde operationen inte det minsta ont och ej heller under läketiden. Jag höll mig till alvedon förutom de gånger jag testade på de utköpta morfintabletterna och insåg att de inte var något för mig.
Tror jag tog mina första löpsteg efter 6 veckor. Efter 2 veckor kunde jag köra bil. Ute och gick gjorde jag redan dag 3 om än väääääldigt långsamt. Jag tror att hur man upplever perioden kring operation och konvalescens är väldigt individuell beroende på bland annat hur allvarlig hallux valgus man har.
Jag ångrar inte att jag opererade mig, men jag rekommenderar att undvika operation om du inte känner smärta från dina hallux "valgusar". Det är inte alla gånger slutresultatet blir så bra som i mitt fall.
1960 • Stockholm
#6
11 januari 2015 - 19:17
Jag har haft nån Hallux valgus-variant, men knöl mera på ovansidan. Opererade för ca tio år sen, operationen var inga problem. Men ett nytt problem har uppstått: när jag springer lite fortare och längre börjar långtån klämma mot stortån och det gör väldigt ont (behöver då tå-inlägg). Det beror på att nån sena hamnat snett el liknande. Det kan opereras, men resultatet är inte garanterat. M a o: operation är en nödlösning, det kan uppstå andra komplikationer med senor och nerver.
#7
5 juli 2020 - 08:49
Har samma problem och har letat som en galning på nätet för jag får så konstiga råd hos sjukgymnaster jag varit hos. Tillslut hittade jag denna video som förklarar allt. https://youtu.be/LCrvF55HYiw
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.