Recension: Icebug Aurora BUGrip

RECENSION AV ICEBUG AURORA

 

Som pris i Sandsjöbacka Trail för några veckor sedan fick jag ett presentkort på ett par Icebug-skor (tackar så mycket!) och då beställde jag ett par Icebug Aurora BUGrip som kom igår. Sedan tidigare har jag ett par Icebug Spirit. Dessa är lätta, platta orienteringsskor som är superba på snö och is, dock är de inte speciellt behagliga på asfalt. Problemet när man bor i en stad på vintern är att underlaget varierar så mycket- vissa cykelbanor är underhållna och helt bara, medan andra är täckta med snö och isknaggel vilket gör skovalet svårt. Därför har jag varit sugen på att prova Icebugs skor med så kallade "dynamiska dubbar". Dessa ska anpassa sig efter underlaget och göra att det går att springa både på asfalt och snö.

Kan börja med lite fysiska data (från hemsidan):

vikt: 290 g i storlek USL 7.5
drop: 8 mm
dubbar: 19 st dynamiska dubbar i karbidstål 

När jag provade skorna på hallmattan igår noterade jag att tungan hade en form som kunde ge skav, så jag tog fram saxen och friserade till den direkt.

Vaknade sådär superexhalterad som man alltid gör när man bestämt sig för att inviga ett par nya skor :) Premiärrundan blev 31 km i stadsmiljö runt Linné, Majorna och Högsbo. De dynamiska dubbarna fungerade precis som utlovat. Jag hade bragrepp på snö och is, men när jag kom ut på barmark kändes det inte att jag hade dubbar på mig (förutom kloppret i öronen, skorna låter forfarande). Rundan bestod uppskattningsvis av 50 % bar asfalt och 50 % isknaggel/snö/snömodd och det var riktigt göttigt att ha en sko som fungerade fint på samtliga underlag!

Nackdelen är att skon är tyngre och har högre drop än de skor jag är van vid att springa med, så skon känns lite långsam och klumpig. (Nu springer jag visserligen aldrig snabbt, men en sko kan ju ändå kännas snabb om ni förstår vad jag menar). Jag är lite kinkig med löparskor. Jag har gett bort både Saucony Fastwitch och Saucony Kinvara efter en användning eftersom jag tyckte de var förtunga och klumpiga, och de klassas ändå som relativt lätta skor. Det hade varit mycket trevligt om skon gjorts med samma drop som Spirit, 4 mm.

För trail-löpning (sommartid som vintertid) hade jag inte tagit Aurora. Ett högt drop gör att jag snubblar och vrickar fötterna  lätt i terräng. Då är det bättre med en vanlig orienteringssko.

Kontenta: En bra sko för vinter-city-löpning då den ger en behaglig tur på både barmark och is/snö! Inget för intervaller, men duger fint för vanlig distansträning. 

Viktor Ahlqvist från Solvikingarna har tipsat om skon VJ Sarva Devil som ska vara lätt och ha dubbar som ej slår igenom på asfalt. Den hade jag nästan hellre provat. Men gratis är gott så nu fick det bli denna...

4 kommentarer till inlägget

Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#1
4 februari 2015 - 21:32
Tungan/plösen är verkligen en katastrof! Jag och två klubbkompisar har fått rejält irriterade vrister av den… den är ju stenhård! Kan du inte lägga upp en bild som visar hur mycket du tog bort?
1985 • Göteborg
#2
5 februari 2015 - 09:43
Uppdaterat med bild Martin!
Jag har fått göra samma sak med alla mina tidigare Icebug-skor, dock var nog denna den värsta. Har klippt ner hela tungan fram till strax ovanför märket och tagit bort "hornen" på sidorna.
1971 • Nykvarn
#3
5 februari 2015 - 12:49
Jag måste säga att jag gillar skon även om jag gärna hade sett att den vägde 50g mindre och hade något lägre drop jag också. Jag håller med om att plösen är för hög, dock tycker jag att det efter +10 mil i skon är ett mindre problem då plösen mjuknat en hel del nu. Jag tycker just mångsidigheten är ett plus med skon, sulmönstret greppar bra i snö och dubbarna bra på is samtidigt som den fungerar på asfalt också.

Jag kommer använda den även vår/sommar/höst i terräng då jag tycker dubbarna ger en extra dimension fäste jämfört med mina Inov8 Trailroc som jag är sådär halvnöjd med.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#4
5 februari 2015 - 15:10
Tack Karin! Jag ska prova att klippa ner plösen.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.