ASICS misslyckade maratonsatsning

Herre gud vad mesigt det är just nu. Ingenting diskuteras. Ingen annan uppfattning än gängse uppfattning finns att läsa om. Ingen annan uppfattning eller andra perspektiv än gängse uppfattning diskuteras, och nu är jag trött på det. Nu ska vi sätta lite färg på tillvaron. Nu ska vi diskutera hur motionärer ska träna och äta. Nu ska vi diskutera saker. Nu ska vi diskutera ASICS och Runners Worlds misslyckade maratonsatsning 2014.

Inför Sthlm Marathon 2014 gjorde ASICS tillsammans med Runners World en maratonsatsning. Genom Runners World valde de ut 5 aspiranter med olika träningsbakgrund som sedan skulle få hjälp med träningen för att nå sina målsättningar på Sthlm Maraton 2014.

Maratonsatsningen startade i AISCS nya fina butik på Hamngatan i Sthlm där aspiranterna presenterades klädda i nya kläder från ASICS, och med en ny klocka från Garmin. Bredvid stod också Runners World med nya skräddarsydda träningsprogram, och med Sveriges största plattform för löpning för att lansera alltihopa i.

När sedan starten på maratonsatsningen var avklarad och lanserad i Runners World gav sig hela gänget ut till Bosön och deras forskningsanläggning. Här mättes tröskelnivåer upp tillsammans med den senaste tekniken. Tröskelnivåer som senare användes i nya skräddarsydda träningsprogram från Runners World

Aspiranternas fortsatta träning kunde under våren 2014 följas i Runners World där deras framgångar och motgångar rapporterades. Framgångar och motgångar som aspiranterna också skrev om på sina egna bloggar på Runners Worlds hemsida. Allt var upplagt för succé. Allt var upplagt för framgång.

Men blev det en framgång? Blev det en framgång när endast 2 av 5 aspiranter klarade sin målsättning? Blev det en framgång när ...... http://milen-sub40.blogspot.se/2015/02/asics-misslyckade-maratonsatsning.html

18 kommentarer till inlägget

Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#1
24 februari 2015 - 17:01
Ett roligare upplägg hade varit att ta några motionärer som ligger i spannet 3:00-3:15 och se vad man kan åstadkomma med skräddarsydda upplägg.
Lennart
1971 • Vallentuna
#2
24 februari 2015 - 17:03
Martin - Det intressanta är att det var de bättre "aspiranterna" som klarade sin målsättning, dvs den personen som sprang precis under 3 (2:57) timmar och den som sprang runt 3:40 tror jag.
1968 • Malmö
#3
24 februari 2015 - 17:09
Kan man dra slutsatsen att endast duktiga löpare kan förvänta sig en utveckling med matchande, moderiktiga plagg, medan långsamare löpare lika gärna kan köra i sina gamla trasor?
Lennart
1971 • Vallentuna
#4
24 februari 2015 - 17:13
HF Löfgren - Ha, ha. Ja så kan det va :-)! När det gäller långsammare löpare med målsättningen att springa på 4-5 timmar tänkte jag mest på det här med intervallträningen. Min tanke kring det är att ett progressivt distanspass säkert kan vara effektivare. Varför springa intervaller i typ 5:30-6:00 tempo?
1968 • Malmö
#5
24 februari 2015 - 17:21
Där vet jag faktiskt inte riktigt vad jag tror? Rent teoretiskt borde väl intervallträning funka lika bra? Låt oss säga att en person ligger på 6.00 fart på ett 10 km lopp (dvs 60 min) och vill träna lite på att bli snabbare. Då borde väl det funka att springa t ex några tusingar i 5:30 fart lika väl som jag kan köra i 4:10 fart när min milfart är 4:20-4:30? Men här har jag ingen klar uppfattning och det kan mycket väl vara annan träning som funkar bättre, precis som du skriver.

Sedan kanske andelen intervallträning sett till totalen inte behöver vara lika stor hos en 4-5 timmars löpare som en 3-3:30 timmars löpare? Men det är väl bra med lite variation på passen även för dem?
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#6
24 februari 2015 - 17:23
Frågan är vilken bakgrund dom har? Det går absolut att gå ifrån 4:XX till låga 3 med rätt upplägg inom 6 månader. Har själv sett det i den träningsgrupp som jag springer med.

Att lyckas med detta utan intervaller? Tror inte det.
1968 • Malmö
#7
24 februari 2015 - 17:23
Annars är ju resultatet lite märkligt. Man skulle annars gissa att de lite långsammare löparna borde kunnat göra större förbättringar med lite struktur i träningen?
1971 • Nykvarn
#8
24 februari 2015 - 19:18
Ur marknadsföringssynpunkt är/var satsningen nog lyckad med tanke på spridningen. Jag tycker Asics gjort ett bra jobb med Stockholm Marathon och lyft arrangemanget ett par snäpp sedan de klev in som huvudsponsor.

Det var kanske snarare Runners Worlds Maratonsatsning detta och sportsligt håller jag med om att det inte föll så väl ut. Jag tror att t ex Peter Svensson som klarade sitt mål på sub3 (2:57) och möjligen någon ytterligare redan var en sådan pass van löpare att de klarade upplägget. För övriga i satsningen och för många andra som siktar på 4:30-5 timmar så blir ett sånt här program lite för mycket. Att gå på med intervaller krävs nog till viss del, men det kanske betonas för mycket på den nivån, då är det nog ett bättre råd att springa lite mer och det mesta i lugn fart för att ha en bättre grund att stå på.

Jag tror alltså inte de mer ovana deltagarna har tillräcklig grund att stå på, därav skadeavbrott och uteblivna resultat. Rent teoretiskt har naturligtvis en långsammare löpare lika står nytta av intervaller, under förutsättning att löparen kan tillgodogöra sig den träning.

Det är ett roligt upplägg i grunden men det vore roligare med lite större spridning, från någon riktigt ambitiös motionär som kanske siktar på 2:40-2:45 ner till lite långsammare tider men jag är som sagt lite skeptiskt till deltagande om det börjar handla om 5:30-löpare och däröver.

Mina 50 cents...
Lennart
1971 • Vallentuna
#9
24 februari 2015 - 19:33
Det jag sitter och funderar på ang intervaller för en sluttid på maran på ca 4:30-5:00 är om inte mängdökning och kontinuerlig löpning är viktigare än att springa intervaller.

Istället för att springa 6*1000 meter kanske ett längre distanspass på 15-18 km ger mer än intervaller (ev med en lite fartökning på slutet) och då springa delar av passet i marafart. Detta under de sista månaderna innan loppet.

Ang ASICS och RW så visst är det kul att jag försöker ge lite perspektiv och bredda diskussionen lite :-).
1971 • Nykvarn
#10
24 februari 2015 - 20:49
Jag håller helt med dig och det exakt så jag menade när jag skrev "springa lite mera".
1971 • Nykvarn
#11
24 februari 2015 - 20:51
Haha, ja nu sticker du ut hakan lite och det gillar jag :-)
1981 • Örebro
#12
24 februari 2015 - 21:04
Deras nya grej riktar sig ju mot snabbare motionärer:

"Vi söker totalt fem löpare som kommit en bit på vägen i sin löpning och som är beredda att ge sitt allt för att utvecklas. Du ska gilla att testa dina gränser, att satsa på att nå nya mål och inte vara rädd att befinna dig utanför komfortzonen."

Samt att det gäller fler lopp under hela året, men det stod inget om vilka.
1978 • Handen
#13
24 februari 2015 - 21:08
Kul med lite debatt Lennart :-)
För mig handlar löpträningen mkt omkring din mentala inställning.
För det första så har ju alla olika målsättningar med sin träning. Någon kanske vill gå ner i vikt och använder löpträning som en del i denna process.
En annan kanske vill komma ut i friska luften och få till lite kroppsarbete och förhöjd puls. En till kategori är de som vill behålla en bra grundfysik och tränar underhållande.
Ytterligare en grupp är de som vill förbättra sig konditionsmässigt och tidsmässigt.
Just den här sista gruppen känns på något sätt som den utgångspunkten de allra flesta intar när olika personer frågar om träning.
Och kanske är det just därför Asics och Runners Word valt ett sådan approach. Det blir ju mätbart och ett visst spänningsmoment uppstår då man inte vet hur det ska gå. Det finns säkert en föreställning hos företagen att det är just det här som läsarna vill ha. Och de har kanske rätt?
Men att tillhöra den kategorin som vill förbättra sig och är villig att lägga ner all tid och allt arbete som krävs för en förbättrimg på en mararhontid är nog inte så vanligt.
Jag menar att man kan inte bara ta en random löpare och tro att hen har alla de egenskaperna eller är villig att skaffa sig dessa för att förbättra sig. Det krävs ju rejäla insatser både tidsmässigt, mentalt och fysiskt. De här människorna växer inte på träd även om det kanske känns så då man hänger här på jogg.se. Men det här är ju ett löparforum och därför är det kanske inte så konstigt...
Att endast två löpare klarade Asicsutmaningen med knapp marginal trots alla resurser kan kanske förklaras just genom mitt resonemang ovan. Det är helt enkelt inte så många som är villiga att lägga ner allt som krävs för en sådan tidsförbättring. Det finns andra saker i livet som prioriteras högre. I motsats då till en slags löparnorm eller en idealbild där vi hela tiden springer mot progression.

Det har ju här blivit en liten diskussion omkring hur nödvändigt intervaller är för en löpare som både vill och kan förbättra sig.
Jag tänker att intervaller är ett ganska brett begrepp, men om man likställer intervaller med en strikt uppdelning av intensiteten i tid eller distans så tror jag såhär:
Intervaller är inte alls nödvändiga för att optimera sin träning. Lugnt upp på tävlingsnivå så kan vi säkert hitta många löpare som springer en ytterst liten andel eller kanske inga alls intervaller enligt den strikta definitionen. Däremot så krävs det träning i blandad intensitet, men det behöver ju nödvändigtvis inte vara strikta intervaller som är lösningen här.

Oj, vad långt jag skrev och vad jag svävade ifrån ämnet. Sorry Lennart. Och jag ber om ursäkt för stavningen. Skrev på telefonen.
Lennart
1971 • Vallentuna
#14
24 februari 2015 - 22:11
Johnny - Ja, jag såg också det. Det ska bli kul att följa. Både ur aspekten att se om de klarar målsättningen och hur de reagerar på träningen :-).

Mance - Wow, vilken kommentar du skrev på telefonen :-)!

Det här med att jaga en viss tid som de gjorde i ASUCS-utmaningen så är det ganska tacksamt att skriva om eftersom det finns ett så tydligt spänningsmoment för läsaren. Jag gjorde själv samma sak när jag skulle springa Arenamilen på 37 minuter. Nackdelen är att om man misslyckas med att nå sin målsättning så känns det lite sådär :-).

Ha det fint nu, och dina JoJo intervaller på löpband borde exporteras till en större krets, de verkar vara grymma :-)!
1973 • Järfälla
#15
25 februari 2015 - 11:13
Jag är inne på samma spår som dej Lennart. Min lilla tanke runt det hela är att:

Fokus för företagen som ligger bakom dessa typer av utmaningar/reklamjippon (som existerar inom många idrotter) är mer fokuserade på att välja ut en grupp som representerar en mångfald istället för deltagare med stor potential. Mångfalden ska finnas inom kön, ålder, etnicitet, nivå, träningsmängd etc vilket gör att bara en viss del av deltagarna ens har en rimlig chans att förbättra sig.

Om jag bara raljerar lite så var det inte så konstigt att just Peter förbättrade sig. Han blev ju utvald inom "elit"-, "medelålders"-, "redan hög träningsdos"-kategorin och hade säkert gjort ett bra resultat och ett nytt PB oavsett men fick kanske en liten extra kick av sitt deltagande. Samma sak med Malin som kanske inte var inom "elit" men som redan hade en hög träningsmängd innan.

Hoppas liksom du att nästa omgång blir lyckad och att dom kanske vågar välja deltagare med riktig hög potential.
1978 • Handen
#16
25 februari 2015 - 19:15
@Lennart
Ha ha! Bara för att påminde mig om de "grymma" så var jag tvungen att springa jojointervallerna idag ;-)

Kul att du fått ordentlig respons på ditt blogginlägg.
Lennart
1971 • Vallentuna
#17
25 februari 2015 - 20:19
Anders - Bra kommentar och ja, det är en svår balansgång det där. Det måste också nå en så stor målgrupp som möjligt och som du säger så kanske toppen får stå undan lite för bredden.

Dock lite synd om deltagare känner sig så pressade att prestera så att de skadar sig och då är det nog tyvärr de med minst träningsbakgrund som drabbas först.

Mance Ryder - Funderar på att skriva ett blogginlägg om din "dödsjojo". Bara som ett intervalltips som går bra att springa på löpband så här i vintertider :-). För jag göra det?
1971 • Nykvarn
#18
6 mars 2015 - 17:25
Nu såg jag någonstans vilka som valts ut i år, bl a Anders Larvia här på forumet och generellt kändes det som lite "satsande löpare" den här gången. Det ska bli roligt att följa!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.