Viktor Johansson PT

Backintervaller ger dig styrkan till toppen

Ni som har varit med ett tag vet att jag har en förkärlek till backträning. Denna förkärlek är alltid en hatkärlek med skräckblandad förtjusning innan de planerade intervallpassen. Träningen är tuff och får lungorna att skrika. Dessutom koncentreras mjölksyran i benen, vilket känns som tunga bowlingklot. Om du kan utmana dig själv i denna skräckblandade känslan så kommer du garanterat få bättre kondition, starkare muskler och spänstiga löpsteg.

http://vasacoachen.nu/

image

Backträning ger resultat!

Backträning är en av de bästa träningsmetoderna eftersom den ger en mycket specifik styrketräning. Den stärker musklerna och gör dig snabbare, spänstigare och explosivare. Dessutom gör löpning i uppförsbackar att pulsen stiger och lungorna vädras maximalt. Resultatet blir att konditionen förbättras markant och att du blir en mycket bättre löpare.

Dessutom utvecklar löpare som ofta springer i kuperad terräng fler förbränningsenzymer i musklerna. Det ökar uthålligheten i musklerna så att de orkar jobba längre innan de blir trötta. Ytterligare en fördel med backträning är att skaderisken minskar tack vare att musklerna som stabiliserar lederna blir starkare.

Tre typer av backintervaller jag brukar köra

*Långa flacka - Här måste du ta i lite extra för att få resultat. Löp kraftfullt i ett högt tempo och fokusera samtidigt på din teknik.  Kondition +++++

*Långa branta - De är här den skräckblandade förtjusningen är som störst! Pulsen stiger och mjölksyran skriker. Fokusera på korta snabba steg och håll ett högt tempo hela vägen upp.
Kondition & styrketräning +++++

*Korta branta - Maxtempo ända upp! Att springa dessa intervaller i branta terrängavsnitt ger en allsidig och bra styrketräning +++++

image

Vapnö grusgrop, som ligger “bakom” Galgberget, är ett grymt område för alla träningstokiga. Du har utegym, hinderbana och en massa jädrans backar. Det finns korta, långa, branta, flacka, grusiga, sandiga, gräsiga, gäggiga… Ja det finns backar för alla!

Och jag lovar er, i grusgropen finns även mjölksyran!

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.