Kontorit enligt VD

Heldag på ASICS Stockholm Marathon

5:27 kliver ur duschen. Tar på småbyxor och letar upp en vänster och en högerstrumpa. Käkar gröt. Jag är tidig. Väljer bombarjackan framför en tunnare. Tar paraply och faktisk handskar. Jag har rutin. Maran, från åskådarplats vid start, Rålis och målgång är tradition för mig. Hej heja heja. Hålla koll på er alla. Langa vätska och hålla koll på mellantider.

I år blir det ett extra öga på Mazdak och Johan Brodin. Båda går för 3:30. Johan, som släppte tusen miljarders nya fräcka funktioner här på sidan, har haft en grym utveckling i löpsteget sista året vill bara ha vatten. "En liten flaska, platt vatten". Även han har rutin.


6:13 Löpartåget rullar in. Vi är ett gäng som snackat inne i stationshuset. Alla löparklädda utom jag. Jag har mest lyssnat. Tagit in pers och upplägg för dagen. Å såklart väder. Hur mycket skall det blåsa? Regnet skulle börja vid ett va? Jag klarar mig nog med att lämna jackan i starten... Ni vet hur det låter. När man blandar fantaster med anspänning. Det är vackert.
7:05 Frukost och nummerlappsutdelning.
På väg till bistron för att hämta ut frukosten möter jag nummerlappsutdelararna. De är lugna. Rätt nummerlapp till rätt person. Och en goodiebag. Jag skymtar skavsårsplåster och tunna vattenflaskor. Ni vet sådana man kan rulla ihop. Johan bad ju om "platt vatten". Tänker att jag skall ge honom en sån som skämt. Sen slår jag den idén ur skallen. När man är sådär äckligt trött pallar man inte skämt. Man har nog med motstånd.

9:15. Vi kliver av. Jag är sömndrucken och lugn. Följer strömmen. Har ju varit här förr. Tunnelbanan fulls av tights och och marans klassiska platspåsar. Väller ut ur Stadion katakomber. Upp mot Stadion.9:53 Hämtar ut mitt pressack. Av Lorenzo. Honom gillar jag. Han är äkta. Snackar om att han, i en hektisk arbetsdag för kansliet, klämt in en löptur för att dämpa abstinensen. Farthållarballongerna vajar för vinden. Och jag bestämmer mig för att inte skriva ett ord om eliten idag. De stora löparnas stall får inte, som annars, reseersättning etc. Nordisk landskamp känns lite som att få biljett till Allsvenskan istället för Champions League.
10:56 En sväng förbi mässan. Den är trång. Jag glider mest igenom. Känner på stämningen. Den är spänd. Alla är fokuserade. Inne i sin äta, vila, värma, toa-bubbla. Toa ja. Det finns en del. Ändå är det kö. För finns det några som är mer besatta av sina magar än vi löpare? Helst före start...12:00 Starten. Vad säger man. Från ett totalt koas blir det stiltje. Ingen som stressar över gatan. Ingen som är sen till start. Bara stilla. Å längst bort på gatan. Där kommer de. I full men samlad fart. De har 42 000 meter kvar. Det är fan mäktigt...


12:02-12:27 Dagens hetsigaste. Jag skall över halva stan. Från Stadion till Norr Mälarstrand. Rålis. Där ligger 10K mattan. En sjukt bra plats om man vill hålla koll på hur folk pacear sig första milen. Men som sagt. Jag skall hinna dit. Jag har allt mellan 29-32 minuter på mig. beroende på hur hårt de snabbaste går (mm de är sjuka...).
Bytena stämmer och jag landar med 2 minuters marginal. Med en kaffe i hand (!!!)12:47 Eliten har blåst förbi och nu kommer ni. Mitt roligaste. Bra Martin! Snyggt Andrea! Alla jag känner. Johan skuttar förbi. I tid. Som han skulle. Han vinkar in i mobilen. Jag hinner precis fånga honom när jag fipplar med paraplyet. För med er kommer det utlovade regnet. Det kalla.12:57 Nu väller ni fram. Jag hejar men hinner knappt se. Man blir lite sjösjuk av er alla. Men ni har koll. Hälsar på mig och jag ropar efter era ryggar. Jag är imponerad. Samtidigt som jag känner för er. Detta väder är fan inte rättvist. Som ni tränat...13:50 Vi i publiken återvänder från våra krypin. Precis som för några år sedan, ni vet den där maran som var kallare än julafton, var vi i publiken tvugna att gå inomhus och värma oss en stund. Nu hör vi helikoptern över Västerbron igen. Eliten är på ingång. Samtidigt passerar sista löparen första milen. Han får allas stöd.14:05 Isabellah. Jag vet. jag skulle inte nämna eliten. MEN. Isabellah är Isabellah. Så sjukt kraftfull och lätt i steget. Kan inte låta bli att ta det årliga fotot av henne. Som alltid i ensam majestät. Så. Tjädra. Imponerande!14:51 Mitt i allt kommer Johan igen. I tid. Han känner att han har chansen att sätta tiden och sträcker ut armarna. Å efter honom Mazdag. Vi skiner upp och hälsar. Missade honom första varvet och är så glad att få se honom så pigg. Bara 7 km kvar. Visserligen de tuffaste men iaf. Han ser stark ut och jag ler.14:55 Nu är det tungt. Kallt och tungt. Sa jag tungt? Det är detta jag gillar med att stå vid 35K. Det är liksom här maran börjar för de flesta. Jag hjälper någon att strecha ut en kramande baksida. Säger åt henne att orka iväg. Att stå för länge i detta väder kan sänka det starkaste psyket.15:32 Stadion igen. Målgång. Löpare i massor. Kalla, blöta och slitna. Men samtidigt. Glada och stolta. Lättade. En segergest vid målgång och sen snabbt på med värmefilten. Ingen stannar upp. Ingen analyserar på plats. Alla behöver komma in i värmen. Men jag snackar med Johan. Han satte det. 3:29:44. Mazdak ser jag inte. Förmodligen har han redan hunnit hem. Vi följer hans exempel. Efter ännu en galet rolig dag på Maran.

8 kommentarer till inlägget

Markus Pilenvik
1987 • Bromma
#1
31 maj 2015 - 18:45
Härlig beskrivning av en minnesvärd dag. Tack!
Andréa Hultgren
1982 • Farsta
#2
31 maj 2015 - 19:58
Fint!
Andreas H
1971 • Uppsala
#3
31 maj 2015 - 20:14
Kul att läsa!
1973 • Bollebygd
#4
31 maj 2015 - 23:21
Rolig läsning. Roligt lopp. Trots vädret.
1970 • Nacka
#5
1 juni 2015 - 10:28
Trevlig reportage!
Erika Holmquist Hortlund
1971 • Hortlax
#6
1 juni 2015 - 10:34
Jätteroligt att läsa! Du är en duktig skribent!
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#7
1 juni 2015 - 11:00
Roligt att läsa, tack! :-)
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#8
31 juli 2015 - 08:45
Bra! Funderar på bilden vid 14.55. är det verkligen inte första varvet det där? Ballongerna brukar väl inte vara med såå länge. Skriv mer!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.